Razdor među liderima EU: Ursula fon der Lajen nije dobila podršku kojoj se nadala!

18.06.2024

19:39

0

Očekivanja su bila velika kada se 27 šefova država i vlada sastalo u Briselu

Razdor među liderima EU: Ursula fon der Lajen nije dobila podršku kojoj se nadala!
Ursula fon der lajen - Copyright Profimedia

Lideri EU nisu u ponedeljak uveče podržali Ursulu fon der Lajen za još jedan mandat predsednice Evropske komisije, uprkos uveravanjima Francuza Emanuela Makrona i Olafa Šolca iz Nemačke da se približavaju dogovoru, rekle su za američki portal "Politiko" tri diplomate EU.

- Večeras nema dogovora - rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel novinarima u ponedeljak kasno uveče posle večere lidera.

Evropski diplomata koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da su se pregovarači složili oko tri imena i da će lideri nastaviti razgovore kasnije, verovatno na sledećem sastanku 27. i 28. juna.

Nakon evropskih izbora, rani konsenzus se pojavio oko Nemice Fon der Lajen za drugi mandat kao predsednice Evropske komisije, Portugalca Antonija Koste kao predsednika Evropskog saveta, Maltežanke Roberte Metsole kao šefice Evropskog parlamenta i Estonke Kaje Kalas kao šefice spoljne politike.

Očekivanja su bila velika pošto se 27 šefova država i vlada sastalo u Briselu u nadi da će podeliti četiri najviša mesta u bloku između sadašnje koalicije Evropske narodne partije desnog centra, socijalista i liberala.

Nakon što je Makronovu stranku porazila krajnja desnica na izborima, njegova odluka da raspusti francuski parlament i raspiše vanredne izbore ubrzala je diskusije o najvišim poslovima. Obično pregovori traju nedeljama.

Poslednjih nedelja drugi evropski lideri su takođe naglasili potrebu za kontinuitetom s obzirom na rat u Ukrajini i potencijalni povratak bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Profimedia
 

Ali nade u brz dogovor nestale su u ponedeljak uveče pošto je Evropska narodna partija, pobednik izbora za Evropski parlament, zatražila više ustupaka i više moći među najvišim pozicijama. Očekivano, EPP je želela da ponovo imenuje Fon der Lajen i Metsolu, a socijalistima je predložila da se mandat predsednika Evropskog saveta podeli na dva dela od po 2 i po godine i EPP bi dobila jedan od njih.

Ovo je zauzvrat iznerviralo socijaliste i demokrate (S&D), koji su se nadali da će obezbediti taj posao za Kostu. I ubrzo nakon što su razgovori zastali, počela je igra okrivljavanja.

- Ovo je delimično bila oholost EPP. Traženjem mandata na samo 2 i po godine stvorilo je ogroman problem percepcije kod socijalista, koji bi bili stavljeni u tešku poziciju. EPP ovo nije odigrala dobro. Ovo će biti teško rešiti - rekao je zvaničnik EU.

Drugi razlog zbog kog su pregovori propali jeste taj što italijanska premijerka Đorđa Meloni nije bila zadovoljna kako se veče odvijalo, reklo je nekoliko diplomata EU. Meloni, koja je bila jedan od retkih lidera koji je sa evropskih izbora izašao sa izbornom pobedom, bila je nezadovoljna pokušajima drugih lidera EU da je isključe iz pregovora.

Lideri EU će se sada ponovo sastati u Briselu od 27. do 28. juna, nadajući se da će postići dogovor o liderima bloka pre glasanja u Evropskom parlamentu o sledećem predsedniku Komisije koje je planirano za sredinu jula.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike