Huti im pomrsili konce: Kako su SAD i saveznici omanuli u bombastično najavljenoj operaciji u Crvenom moru?

01.04.2024

21:13

0

Obećali su da će nastaviti svoje operacije dok pokolj u Gazi ne prestane

Huti im pomrsili konce: Kako su SAD i saveznici omanuli u bombastično najavljenoj operaciji u Crvenom moru?
Copyright Profimedia

SAD su uspostavile pomorsku "koaliciju voljnih“ u Crvenom moru u decembru 2023. i počele da bombarduju Jemen u januaru reagujući na pokušaj Huta da zaustave komercijalni saobraćaj koji je povezan sa Izraelom kroz plovni put u znak solidarnosti sa Palestinom.

Huti su obećali da će nastaviti svoje operacije dok pokolj u Gazi ne prestane.

Vojna kampanja koju predvode SAD u Crvenom moru koju je Pentagon želeo da pretvori u "misiju bez promašaja“ pretvorila se u modernu PR katastrofu Davida protiv Golijata, sa moćnom američkom pomorskom i vazdušnom snagom protiv Huta, koja je pokazala da nisu u stanju da zaustave napade milicija ili ponovo otvore Crveno more za brodarstvo, izvestili su američki poslovni mediji.

- Sivi borbeni avioni F/A-18 jurili su jedan po jedan sa palube nosača aviona "USS Dvajt D. Ajzenhauer" u vrelinu Crvenog mora, pokušavajući da se suprotstave najnovijem dronu koji su lansirali Huti. Avion vredan 56 miliona dolara bio je deo koalicione operacije koja je sprečila napad, vraćajući se satima kasnije, kao što je bio slučaj skoro svakodnevno u poslednjih nekoliko meseci - napisao je Blumberg u izveštaju u sredu, naglašavajući poteškoće sa kojima se Zapad suočava u pokušjima da zaustavi Ansar Alah.

- I pored sve skupe opreme koju su SAD i njeni saveznici bacili na islamističku grupu na severozapadu Jemena, oni nisu bili u stanju da zaustave napade na civilne teretne i ratne brodove. Zbog toga najveće svetske brodarske kompanije i dalje u velikoj meri izbegavaju rutu kojom je nekad prolazilo 15 odsto globalne trgovine - navodi pomenuti medij.

AP Photo /Osamah Abdulrahman, File
 

Kontraadmiral Mark Migez, komandant američke armade koju predvodi nosač aviona "USS Dvajt D. Ajzenhauer", koja deluje u Crvenom moru, rekao je da, iako su SAD "smanjile neke“ raketne i bespilotne sposobnosti Huta putem napada, ne postoji način da se predvidi kada će "posao“ flote u regionu biti završen, pošto su procene o broju raketa Huta "neka vrsta crne rupe za američke obaveštajne službe“.

Sve stoji i stajaće

Brodarske firme i kompanije pogođene krizom na Crvenom moru još manje su optimistične.

- To je prilično dvojaka situacija - rekao je ranije ovog meseca generalni direktor Hapag-Lloyda Rolf Haben Jansen.

- Ili je bezbedno za naše ljude ili nije. Sve dok nije bezbedno, nećemo slati naše ljude kroz Crveno more - dodao je, ne isključujući mogućnost da blokada Huta potraje do kraja godine.

Zapadni zvaničnik je predvideo da će Huti moći da nastave svoju blokadu sadašnjim intenzitetom "u narednim mesecima“. Drugi su tvrdili da Huti dobijaju pomoć spolja preko Irana, u vidu komponenti oružja i stručnjaka za postavljanje mina na moru. Iran je "kategorički" negirao pružanje bilo kakve vojne pomoći ili pomoći u naoružanju.

Preentskrin/Iks
 

- Huti ne stvaraju inercijalne navigacione sisteme. Oni ne stvaraju balističke rakete srednjeg dometa. Oni ne prave razliku između ovih balističkih raketa srednjeg dometa i protivbrodskih krstarećih raketa - rekao je general Majkl Kurila, komandant američke Centralne komande.

To je izjavio na saslušanju u Senatu ranije ovog meseca, optužujući Ansar Alah da dobija pomoć spolja, ignorišući ogromne zalihe balističkih, krstarećih i protivvazdušnih raketnih tehnologija iz sovjetske ere koje su Huti nasledili i unapredili od 2014.

Nesposobni da zaustave Hute na moru, zapadni zvaničnici su odbacili bilo kakve razgovore o kopnenoj operaciji protiv milicije, upozoravajući da bi koalicija "Čuvar prosperiteta" mogla da odgovori ubistvom vođa Huta ako grupa nastavi da cilja zapadne ratne brodove.

"SAD su na pogrešnoj strani"

Anonimni američki vojni zvaničnik rekao je za Blumberg da su SAD na "pogrešnoj strani krive troškova“ u kampanji na Crvenom moru i da ekonomski troškovi Vašingtona počinju da se povećavaju.

Dok Huti mogu da prave i lansiraju jednostavne balističke i krstareće rakete ili bespilotne letelice po ceni od hiljadu do desetina hiljada dolara, presretači raketa koje američki ratni brodovi lansiraju da bi uklonili pretnje milicije koštaju američke poreske obveznike i do stotine hiljada dolara po komadu, sa avionima F/A-18 koji koštaju mornaricu 25.000 dolara ili više po satu rada (ne računajući municiju koju potroše tokom misije).

Profimedia
 

Kampanja zaplene brodova, napada raketama i bespilotnim letelicama dovela je do smanjenja komercijalnog saobraćaja kroz jug Crvenog mora za oko 70 procenata u martu u poređenju sa početkom decembra, pri čemu je isporuka kontejnera navodno smanjena za 90 odsto, protok tankera za gas je skoro potpuno zaustavljen, a glavna izraelska luka na Crvenom moru primorana je da otpusti polovinu svoje radne snage.

Ansar Alah je započeo delimičnu blokadu Crvenog mora u novembru zaplenom "Galaxy Leadera", nosača automobila u vlasništvu izraelskog milijardera, proširujući operacije ne samo na izraelske, već i na američke i britanske komercijalne brodove i ratne brodove nakon što su zapadne nacije u januaru otpočele kampanju vazdušnih napada na Jemen.

Prošlog meseca militanti su upozorili evropske zemlje koje uspostavljaju sopstvene operacije pomorske bezbednosti u Crvenom moru: "Svaki idiotizam koji počinite uticaće na vaše brodove i plovidbu.“

Glavne evropske brodarske kompanije, uključujući "Maersk", rekle su da će nastaviti da izbegavaju Crveno more, uprkos bezbednosnoj misiji EU.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike