Sedmica u svetu: Ukrajinski glumac u američkoj melodrami, Tviterove tajne i agresivni sneg

25.12.2022

20:12

0

Serijski ubica pušten je iz zatvora, ranjen je Dmitrij Rogozin, a Amerikaci su na kraju odlučili da Kijevu pošalju sistem PVO „Patriot"

Sedmica u svetu: Ukrajinski glumac u američkoj melodrami, Tviterove tajne i agresivni sneg
Copyright AP Photo/Patrick Semansky/Arlyn McAdore /Mikhail Metzel/Sebastian Apel/Profimedia

U nedelji za nama (19-25. decembra) ukrajinski predsednik je posetio Vašington, gde je učestvovao u predstavi pred Kongresom od koga je tražio još vojne pomoći, Tviter je ponovo bio u centru pažnje, a sneg je napravio haos na severnoameričkom kontinentu i u Rusiji. Serijski ubica pušten je iz zatvora, ranjen je Dmitrij Rogozin, a Amerikaci su na kraju odlučili da Kijevu pošalju sistem PVO „Patriot".

Ukrajinski glumac u američkoj melodrami, ranjeni Rogozin i razgoropađena Rusija

Zapad je i ove sedmice nastavio da vrši pritisak na Rusiju i njene bogataše, pa je tako Kanada odlučila da zapleni 26 miliona dolara sankcionisane imovine od ruskog oligarha Romana Abramoviča, a prihod od njihovog oduzimanja tvrdi da će iskoristiti za pomć u rekonstrukciji Ukrajine i obeštećenje žrtvama rata.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
Kijev u mraku

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je specijalnim službama da suzbiju delovanje stranih obaveštajnih službi i brzo identifikuju izdajnike, špijune i diverzante, Kijev je ostao bez vode i delimično bez struje, a Mađarska je ukazala na najveću grešku Zapada u Ukrajini.

Putin je tvrdio da NATO koristi sve svoje kapacitete protiv Rusije, američki predsednik Džozef Bajden odobrio je dodatnih 1,85 milijardi dolara Ukrajini i odlučio da Kijevu pošalje raketni sistem „Patriot", dok je Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, rekao je da će Vladimir Zelenski od američkog Kongresa zatražiti „oružje, oružje i još oružja".

Zelenski je u sredu posetio Vašington, gde je održao melodramatičan govor pred Kongresom, tražeći još oružja i navodeći šta očekuje od SAD, ali je jedan od njegovih zahteva ipak nije ispunjen. Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov optužio je Vašington da vodi „proksi rat“ protiv Moskve, rekavši da sve što je izrečeno tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu samo dodatno dokazuju da Bajdenova administracija nije zainteresovana za mirno rešenje, a sa tim se složila i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova.

Tokom granatiranja hotela u Donjecku ranjen je bivši šef „Roskosmosa" Dmitrij Rogozin, koji se nedugo zatim oglasio, rekavši da je objekat ciljan i gađan pet puta i da je tom prilikom poginuo njegov pomoćnik, da bi se krajem nedelje javio i iz bolnice.

Profimedia
Dmitrij Rogozin

Zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačev rekao je da Rusija ima pravo da isporuku sistema protivvazdušne odbrane „Patriot" Ukrajini posmatra kao direktno mešanje SAD u sukob, dok je Putin tvrdio da Moskva nastoji da što pre okonča borbe na istoku Evrope.

Američki državni sekretar Entoni Blinken priznao je u četvrtak da je mnogo kritikovano povlačenje iz Avganistana pomoglo Vašingtonu da preusmeri resurse na Ukrajinu samo nekoliko meseci kasnije, Putin je ograničio cenu ruskog gasa za zemlje EU, a Moskva je iznela uslove za pregovore sa Zapadom.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev izrazio je skepticizam zbog toga što je EU uvela gornju granicu cena gasa, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija smatra da su komentari ukrajinskog predsednika o mogućnosti mirovnih pregovora daleko od realnosti, a Moskva je objavila imena američkih učesnika vojno-bioloških projekata u Ukrajini.

Tviterove tajne

Profimedia
 

Vlasnik i izvršni direktor Tvitera, Ilon Mask, pokrenuo je anketu sa pitanjem da li treba da se povuče sa mesta šefa kompanije, naglašavajući da će poštovati rezultat izjašnjavanja. Ubrzo su rezultati pokazali volju tviteraša, ali se Mask neko vreme nije oglašavao tim povodom i najavio je promenu načina glasanja u anketama, da bi na kraju otkrio kada će kompanija dobiti novog izvršnog direktora.

Objavljena je i sedma serija Tviterovih dokumenata, korisnici Tvitera sa Kosova i Metohije žalili su se da je Tviter suspendovao prefiks za Kosovo +383, a FBI je konačno reagovao i pravdao se zbog pritisaka na rukovodstvo komanije.

Agresivni sneg

Snežne oluje pogodile su Rusiju, Kanadu i Sjedinjene Američke Države ove sedmice. U Moskvi je visina snega dostigla rekord iz 1941. godine, u Vankuveru je u toku jedne noći palo 25 centimetara snega, a velika zimska oluja koja je zahvatila Sjedinjene Američke Države donela je delovima zemlje najhladniji Božić u poslednje četiri decenije.

Tanjug/Neil BlakeThe Grand Rapids Press via AP
 

Zbog očekivanog ciklona bombe u Americi je otkazano 4.500 letova, kao i u Kanadi, gde su milioni ostali bez struje. Zbog slabije vidljivosti na auto-putu u Ohaju došlo je do lančanog sudara 50 vozila, a pojavio se i snimak trenutka saobraćajke, dok je ukupan broj stradalih zbog snežnih nepogoda u subotu iznosio 19.

Oslobađanje serijskog ubice

Najviši sud u Nepalu naredio je u sredu puštanje iz zatvora Čarlsa Sobradža, zloglasnog francuskog serijskog ubice koji je inspirisao Netfliksovu seriju „Zmija" nominovanu za više nagrada, a on je petak napustio zatvor, da bi u subotu stigao u Francusku. Ko je on bio možete pročitati u tekstu posvećenom njegovim zločinima, a kojih pet serijskih ubica vlasti nisu uhvatile možete pročitati OVDE.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike