Pentagon otkriva da li postoje vanzemaljci: Šta su pokazali dokumenti o NLO? (VIDEO)

19.12.2022

08:16

0

Autor: N. Pavlović

Vašington neobične leteće objekte smatra pretnjom po bezbednost

Pentagon otkriva da li postoje vanzemaljci: Šta su pokazali dokumenti o NLO? (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Pentagon je utvrdio da, za sada, nisu pronađeni nikakvi dokazi o postojanju vanzemaljskog života, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD.

Pentagon je u julu oformio posebno telo, Kancelariju za rešavanje anomalija svih domena (AARO), kako bi se analizirali izveštaji o neidentifikovanim letećim objektima na nebu, u svemiru i pod vodom. Predsedavajući, dr Šon Kirkpatrik, rekao je da je Kancelarija primila nekoliko hiljada prijava "neobjašnjivih fenomena".

Ipak, stručnjaci AARO nisu otkrili ništa što bi dovelo do zaključka da su sporni objekti vanzemaljskog porekla.

- Nisam video ništa što bi sugerisalo da su nas posetili vanzemaljci ili da su se srušili na zemlju - rekao je podsekretar odbrane za obaveštajna pitanja Ronald Moltri.

Pixabay
Zgrada Pentagona

Naglasio je da Vašington pretnjom po bezbednost smatra bilo kakav "neautorizovani sistem" u svom vazdušnom prostoru.

Kirkpatrik i Moltri nisu želeli da otkriju koliko je tačno izveštaja, od oko 400 koliko ih navodno ima, analizirano. Zvaničnici su naveli da će se u skorije vreme obelodaniti još informacija.

Kirkpatrik je dodao da AARO radi na proširenju svojih sposobnosti da identifikuje NLO-e, uključujući rekalibraciju senzora, i koordinaciji sa Pentagonom i američkim obaveštajnim službama.

Tema NLO-a je poslednjih nekoliko meseci prilično aktuelna u Vašingtonu pošto je Kongres, nakon više od 50 godina, održao o tome prvo saslušanje. Zakonodavci su izrazili zabrinutost da NLO-i mogu biti vanzemaljci ili neka nova tehnologija kojom rukuju Kina ili Rusija ili možda neki drugi potencijalni neprijatelj.

Američka vojska je u septembru saopštila da ima snimke misterioznih „neidentifikovanih vazdušnih fenomena“ (NVF), poznatijih kao NLO, ali da ne može da ih objavi zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, tvrdeći da bi „osetljivi“ video-snimci mogli da ugroze odbranu Amerike.

Zašto nas vanzemljaci još nisu kontaktirali?

Iako čovečanstvo decenijama u svemir šalje radio-signale i sonde, još nisu pronađeni znaci života van Zemlje, a pogotovo se nije naišlo na neku naprednu vanzemaljsku civilizaciju, poput onih koje postoje u filmovima naučne fantastike.

To ne znači da nema onih koji su duboko uvereni da je "istina tamo negde" i da ćemo jednog dana stupiti u kontakt sa vanzemaljcima.

Iako se malo studija bavilo tzv. Fermijevim paradoskom, koji opisuje suprotnost između procenjene visoke verovatnoće da negde u svemiru postoje napredni oblici života i potpune odsutnosti bilo kakvih dokaza o tome, nedavno istraživanje baca novo svetlo na taj problem.

Profimedia
Da li život postoji van Zemlje - večito je pitanje

Astrofizičar Amri Vandel sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu zasnovao je svoju hipotezu na premisi da su planete, sposobne da održe život, prilično uobičajene u univerzumu.

U tom slučaju, Vandel smatra, hipotetička vanzemaljska civilizacija se možda ustručava da pošalje istraživačke timove na planete na kojima postoje oblici života, jer na njima možda ima znakova života, ali ne i inteligentnih oblika života. Zato, tragaju za planetama sa znacima tehnološkog napretka.

- Mogućnost za kontakt se definiše kao šansa za pronalazak obližnje civilizacije koja je dovoljno blizu da može da registruje radio-emisije (radiosferu) i pošalje sondu koja može da dostigne Solarni sistem. Utvrđeno je da je verovatnoća za kontakt sa Zemljom veoma mala osim ukoliko je vanzemaljska civilizacija veoma obilna i raširena - rekao je naučnik.

Vandel je istakao da je više moguć dolazak vanzemaljskih sondi na Zemlju.

Misterija NLO-a

Decenijama se američka javnost zanima pojavom NLO-a, pa postoje ljudi koji tvrde da su ne samo videli čudne letelice nego i da su ih možda oteli vanzemaljci.

Uprkos svemu, vladini zvaničnici su istakli da se uglavnom radi o meteorološkim balonima, vazdušnom otpadu, ali i operacijama nadgledanja stranih sila. Za većinu incidenata postoji sasvim obično objašnjenje.

Navodno, stručnjaci je prvobitno trebalo da pregledaju 144 incidenata od 2004. do 2021. godine koje su prijavljivali izvori iz američke vlade, većinom pripadnici vojske.

Pojedini NLO-i se pripisuju Kini koja ima relativno uobičajenu tehnologiju dronova. Navodno, Peking želi da nauči više o tome kako SAD treniraju svoje vojne pilote.

Jedan od razloga zbog kojih se sve odigrava u tajnosti je i što Vašington nije želeo da druge zemlje otkriju da su njihovi pokušaji špijuniranja detektovani.

Sa druge strane, ostale prijave NLO-a su se uglavnom odnosile na balone ili otpad brojnih letelica koje zbog optičkih iluzija mogu ličiti na nešto sasvim drugo i zbuniti posmatrača.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike