Rusija reagovala na navodni mirovni plan Ukrajine: Sve što je Zelenski do sada rekao ne uzima u obzir realnost na terenu

23.12.2022

21:23

0

Volstrit žurnal je u četvrtak objavio da bi ukrajinska vlada mogla da predloži novi mirovni sporazum negde u februaru

Rusija reagovala na navodni mirovni plan Ukrajine: Sve što je Zelenski do sada rekao ne uzima u obzir realnost na terenu
Dmitrij Peskov - Copyright Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija smatra da su prethodni komentari ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o mogućnosti mirovnih pregovora daleko od realnosti. Od njega je u petak traženo da prokomentariše medijske izveštaje o novom mirovnom planu koji je formulisao kabinet Zelenskog.

- Nismo upućeni u njega. Čuli smo izjave Zelenskog o raznim koracima, mirovnom planu. Ali sve što je on do sada rekao nije uzelo u obzir realnost na terenu, koja se jednostavno ne može zanemariti - rekao je zvaničnik novinarima tokom brifinga.

Volstrit žurnal je u četvrtak objavio da bi ukrajinska vlada mogla da predloži novi mirovni sporazum negde u februaru. Ukrajinsko rukovodstvo želi prvo da ostvari neke pobede na bojnom polju, da ojača svoju poziciju, tvrde izvori lista u vladama SAD i Ukrajine.

Zelenski je prošlog meseca objavio glavne tačke mirovnog plana tokom govora pred liderima G20, koji su se sastali u Indoneziji. On je podrazumevao potpuno povlačenje ruskih trupa sa svih teritorija koje Kijev smatra svojim.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je tada da su uslovi „nerealni i neadekvatni“ i da je govor Zelenskog pun „militantne, rusofobične i agresivne retorike“.

AP Photo/Patrick Semansky
Vladimir Zelenski i Džozef Bajden

Zelenski je upitan o „pravednom miru“ kojim bi se okončao sukob tokom pres-konferencije u Vašingtonu koju je ove nedelje održao zajedno sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. On je odgovorio da ne zna šta taj izraz znači, pre nego što je izjavio da nikakve reparacije neće nadoknaditi gubitke nekih Ukrajinaca, koji žele da se osvete „neljudima“.

Bajden je tada dodao da i on i Zelenski na kraju žele mir. Američka politika kao primarni cilj u krizi navodi strateški poraz Rusije.

Rusija i Ukrajina su početkom aprila bile na ivici postizanja sporazuma o prekidu vatre, ali zapadne pristalice Kijeva navodno su odbile da podrže sporazum koji je Kijev izneo za pregovarački sto. Moskva je saopštila da su SAD i njeni saveznici prekinuli pregovore kako bi mogli da nanesu više štete Rusiji, zanemarujući interese Ukrajine.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike