Najhladniji Božić u poslednjih nekoliko decenija: "Ciklon bomba" preti da napravi haos u Americi (FOTO/VIDEO)

22.12.2022

12:17

0

Nacionalna meteorološka služba saopštila je da su temperature od -45 i -56 stepeni moguće do kraja ove nedelje u nekim delovima zemlje

Najhladniji Božić u poslednjih nekoliko decenija: "Ciklon bomba" preti da napravi haos u Americi (FOTO/VIDEO)
Zimska oluja u SAD - Copyright AP Photo/Holden Law

Velika zimska oluja koja je zahvatila Sjedinjene Američke Države ove nedelje mogla bi delovima zemlje da donese najhladniji Božić u poslednje četiri decenije, kažu prognostičari.

Zahlađenje koje se dešava jednom u generaciji, koje je počelo na severozapadu Pacifika u utorak, pre nego što je krenulo na istok, do petka će postati "ciklon bomba".

Više od 90 miliona ljudi u 37 država upozoreno je na vremenske nepogode.

U otprilike 80 odsto nacije biće zabeležene temperature ispod nule, uključujući mesta na jugu do Teksasa.

Očekuje se da će zimska oluja Eliot, kako ju je nazvao Kanal za vremensku prognozu, doneti najhladniji Božić srednjem zapadu od kasnih 1980-ih, prema prognozama koje navode američki mediji.

Očekuje se da će čak i Florida imati najhladniji Božić u poslednjih 30 godina.

Nacionalna meteorološka služba (NVS) saopštila je da su temperature od -45 i -56 stepeni moguće do kraja ove nedelje u nekim delovima zemlje.

 

 

- Hladn vetar na ovoj temperaturi može da izazove promrzline za manje od pet minuta ako se ne preduzmu mere predostrožnosti, a hipotermija i smrt su takođe mogući u slučaju dužeg izlaganja hladnoći - navodi se u savetu NVS.

Američka meteorološka služba nazvala je ovu oluju zimskim vremenskim događajem koji se javlja jednom u generaciji, posebno pošto oluja stiže do regiona Velikih jezera, gde se očekuje da će dostići jačinu uragana kategorije 3.

Guverneri Kentakija i Severne Karoline proglasili su vanredno stanje.

Očekuje se da će snežni uslovi i led na kolovozima izazvati haos u putovanju ovog vikenda. Stotine letova iz Denvera i Čikaga već je otkazano.

Predviđa se da će se Denver suočiti sa najvećim udarom zahlađenja u četvrtak ujutru, pošto temperature padaju na -26 stepeni.

Čikago je upozoren da se pripremi za jake snežne padavine koje počinju u četvrtak i koje će biti praćene udarima vetra od 80 kilometara na čas.

 

 

Kako se oluja bude razvijala, meteorolozi predviđaju da će se pretvoriti u "ciklon bombu".

Šta je "ciklon bomba"?

"Ciklon bomba" je termin koji se koristi za oluju koja se brzo pojačava, a njen centralni vazdušni pritisak pada za najmanje 24 milibra za 24 sata.

Ovaj naziv ima zbog eksplozivne snage uzrokovane brzim padom pritiska.

Takve oluje donose vremenske prilike u rasponu od mećava preko jakih grmljavina do obilnih padavina.

"Cikloni bombe" su najčešći na istočnoj obali SAD i Kanade, gde hladno kopno i topla struja Golfske struje pružaju optimalne uslove.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike