Moskva burno reagovala na posetu Zelenskog Vašingtonu: To je promocija „proksi rata“ koji SAD vode protiv Rusije

22.12.2022

09:50

0

Vašington baca sve svoje kolosalne resurse, oružje i obaveštajne sposobnosti na Kijev u potrazi za „maničnom idejom da se Rusi poraze na bojnom polju“, rekao je ruski ambasador u SAD

Moskva burno reagovala na posetu Zelenskog Vašingtonu: To je promocija „proksi rata“ koji SAD vode protiv Rusije
Vladimir Zelenski i Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov optužio je Vašington da vodi „proksi rat“ protiv Moskve, rekavši da sve što je izrečeno tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu samo dodatno dokazuju da Bajdenova administracija nije zainteresovana za mirno rešenje.

- Putovanje šefa kijevskog režima u Vašington u holivudskom stilu potvrdilo je da su pomirljive izjave administracije o nepostojanju namere da započne konfrontaciju sa Rusijom samo prazne reči - rekao je Antonov, prema transkriptu njegovog odgovora novinaru koji je u sredu uveče objavila ruska ambasada u Vašingtonu.

Vašington baca sve svoje kolosalne resurse, oružje i obaveštajne sposobnosti na Kijev u potrazi za „maničnom idejom da se Rusi poraze na bojnom polju“, rekao je Antonov.

Profimedia
Anatolij Antonov

Ambasador je posebno ukazao na obećanje SAD da će Kijevu isporučiti raketne sisteme protivvazdušne odbrane "Patriot", upozoravajući da će takvo oružje i njegova posada biti legitimne mete ruske vojske. Takođe je osudio rastuće spekulacije o isporukama ATACMS projektila i dronova za napade velikog dometa.

- Ono što je u suštini najavljeno uz aplauze i sarkastične osmehe, jeste potreba da se nastavi „proksi rat“ protiv naše zemlje. Do potpune pobede nad nama - dodao je on.

Moskva je više puta pokušavala da „apeluje na zdrav razum na svim nivoima“, rekao je diplomata, naglašavajući da isporuke sve modernijeg i dalekosežnog oružja i druge provokativne akcije SAD i saveznika dovode do eskalacije, sa posledicama koje je „nemoguće čak i zamisliti“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike