Bajden odobrio dodatnih 1,85 milijardi dolara Ukrajini: Kijev dobija raketni sistem "Patriot"

21.12.2022

17:37

0

Prva poseta Zelenskog nekoj zemlji od februara

Bajden odobrio dodatnih 1,85 milijardi dolara Ukrajini: Kijev dobija raketni sistem "Patriot"
PVO sistem Patriot - Copyright Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP, File

Predsednik SAD Džozef Bajden danas je odobrio 1,85 milijardi dodatne vojne pomoći Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Izdvajanje 1,85 milijardi dolara dodatnih sredstava namenjenih vojnoj pomoći Ukrajini potvrdio je i američki državni sekretar Entoni Blinken, navodeći da u tu pomoć spadaju i mobilni protivvazdušni raketni sistemi "Patriot".

- Iznosom od 1 milijarde dolara Ukrajini će se obezbediti precizna sredstva protivvazdušne odbrane, kao i druga pomoć u iznosu od 850 miliona dolara - rekao je Blinken.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski stigao je u posetu Vašingtonu gde će se susresti sa američkim predsednikom Bajdenom.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Vladimir Zelenski

To će biti njegova prva poseta jednoj stranoj zemlji otkako je Rusija u februaru pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, preneo je ranije BBC navodeći da će se ukrajinski lider, po svemu sudeći, obrati američkim kongresmenima.

- Tokom radne posete SAD razgovaraću o jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine. Konkretno, predsednik SAD Bajden i ja razgovaraćemo o saradnji Vašingtona i Kijeva. Postoji mogućnost da se obratim Kongresu i da održim niz bilateralnih sastanaka - objavio je Zelenski na svom Tviter nalogu.

Zvanični Kremlj ne očekuje da će se dogoditi ikakve pozitivne promene nakon najavljene posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskom Vašingtonu, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov i upozorio da se američke isporuke oružja Ukrajini nastavljaju i povećavaju.

Prema njegovim rečima to će samo doprineti dodatnoj eskalaciji konflikta što "nije u interesu budućnosti Ukrajine".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike