Tokom granatiranja Donjecka ranjen Dmitrij Rogozin: Upucan u leđa, evo u kakvom je stanju

21.12.2022

22:48

0

Autor: 24sedam

Prema njegovim rečima, napad je izveden precizno navođenom municijom, verovatno iz samohodnog artiljerijskog oruđa „cezar“

Tokom granatiranja Donjecka ranjen Dmitrij Rogozin: Upucan u leđa, evo u kakvom je stanju
Dmitrij Rogozin - Copyright Profimedia

Tokom granatiranju hotela u Donjecku, ranjen je bivši šef "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin.

Kako je saopštio Rogozinov pomoćnik, on nije ozbiljno ranjen. - Na periferiji Donjecka granatiran je hotel u kojem je poslednjih meseci živela grupa vojnih savetnika, uključujući Dmitrija Rogozina... Sam Dmitrij Rogozin je ranjen u leđa, hospitalizovan, ali je van životne opasnosti. Lica koja su bila u njegovoj pratnji takođe su zadobila povrede različite težine - rekao je pomoćnik Rogozina za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, napad je izveden precizno navođenom municijom, verovatno iz samohodnog artiljerijskog oruđa „cezar“, kalibra 155 mm.

Kako pišu mediji, između ostalih, ranjen je i predsednik vlade Donjecke Narode Republike Vitalij Hocenko. I on se nalazi van životne opasnosti.

Ko je Rogozin: Ruski političar poreklom iz Šavnika

Dmitrij Olegovič Rogozin je ruski političar, diplomata, doktor filozofskih nauka i bivši generalni direktor Roskosmosa. Bio je stalni predstavnik Ruske Federacije pri NATO-u od 2008. do 2011. godine Od 2011. do 2018. bio je zamenik predsednika Vlade Ruske Federacije zadužen za odbrambenu industriju i svemir.

Njegov pradeda, rodom iz Crne Gore (selo Petnica, opština Šavnik), učestvovao je u rusko-japanskom ratu 1904–1905. Po očevoj liniji Rogozin pripada poljskom plemićkom rodu Mitkeviča-Želtoka.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Aktivno se bavio zaštitom prava sunarodnika u baltičkim zemljama, bivšoj Jugoslaviji i Zajednici nezavisnih država, učestvovao je u oslobađanju talaca u Čečeniji. Od 1997. do 2007. bio je deputat Državne Dume, a 2000–2003. rukovodilac delegacije Državne Dume i Saveta Federacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Od 2000. do 2003. bio je stalni predstavnik Predsednika Ruske Federacije za pregovore sa Evropskom unijom i Litvanijom o obezbeđenju funkcionisanja Kalinjingradske oblasti u vezi sa širenjem Evropske unije. Od 2000. do 2006. bio je predsednik političke stranke „Otadžbina“, a od januara 2008. stalni predstavnik Ruske Federacije pri NATO-u. Od decembra 2011. je zamenik predsednika vlade RF za pitanja vojne industrije.

Do marta 2006. bio je predsednik partije Otadžbina.

Smena u Roskosmosu

Prošlo je skoro pet meseci otkako je Dmitrij Rogozin smenjen sa mesta generalnog direktora Roskosmosa, ruske državne svemirske korporacije. Kasnije je ruski svemirski zvaničnik priznao da je Rogozin uklonjen sa ovog visokoprofilnog položaja kako bi se ublažile tenzije sa NASA-om i drugim partnerima na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Uspelo je, jer su se odnosi na međunarodnom svemirskom letu poboljšali.

Profimedia
 

Od njegove smjene, spekulisalo se da bi Rogozin mogao zauzeti neku vrstu liderske pozicije u oblastima istočne Ukrajine pod ruskom okupacijom. To, međutim, tek treba da se desi, pa se Rogozin proglasio za šefa inspekcijske grupe dobrovoljaca „Carevih vukova”. Rogozinov cilj je bio da testira i isporuči naprednu tehnologiju naoružanja koja je potrebna ruskim trupama da pobede u ratu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike