Nova serija Tviterovih dokumenata otkriva: FBI je konstantno vršio pritisak na rukovodstvo

20.12.2022

15:16

0

Sedmu seriju fajlova objavio je u ponedeljak američki autor Majkl Šelenberger uz blagoslov novog vlasnika kompanije Ilona Maska

Nova serija Tviterovih dokumenata otkriva: FBI je konstantno vršio pritisak na rukovodstvo
Tviter - Copyright AP Photo/Jeff Chiu, File

FBI je konstantno vršio pritisak na Tviter da obezbedi dokaze o kampanjama stranog uticaja i podsticao ga da deli više podataka, pokazuje nedavno objavljena interna komunikacija kompanije. Povremeno je platforma društvenih medija odbijala tvrdnje Biroa o široko rasprostranjenim kampanjama dezinformacija spoljnih aktera, prema izvodima iz razgovora između bivših rukovodilaca Tvitera i FBI-a.

Sedmu seriju Tviterovih dokumenata objavio je u ponedeljak američki autor Majkl Šelenberger uz blagoslov novog vlasnika kompanije Ilona Maska. Objavljivanje je bilo deo Maskovih pokušaja da obezbedi transparentnost o dosadašnjim odlukama na Tviteru.

Prema Šelenbergerovim rečima, fajlovi pružaju uvid u to kako je FBI „pripremao“ Tviter tokom 2020. godine da donese konačnu odluku da blokira priču o poslovnim odnosima Hantera Bajdena sa Kinom, za šta su dokazi pronađeni na njegovom laptopu i o kojima je izveštavao Njujork post u oktobru te godine.

Američki medij je objavio priču u nedeljama koje su prethodile predsedničkim izborima, na kojima je pobedio Džozef Bajden, Hanterov otac.

Interakcije FBI-a sa Tviterom bile su usmerene na blokiranje priča, kao što su priče o laptopu Hantera Bajdena i o ruskim operacijama hakovanja i curenja, napisao je Šelenberger u dugačkoj temi na Tviteru.

- Videli smo kontinuirane (i nekoordinisane) napore obaveštajne zajednice da nas podstakne da delimo više informacija i promenimo našu politiku deljenja podataka. Oni ispituju i guraju se svuda gde mogu - napisao je bivši direktor politike Tvitera Karlos Monje, prema izvodu.

AP Photo/Noah Berger, File
 

Interne komunikacije dalje otkrivaju da se Tviterov tim nekoliko puta suprotstavio FBI-u ističući da aktivnost koju je Biro smatrao sumnjivom potiče od naloga sa malim brojem pratilaca i samim tim nema mnogo dometa.

Odgovarajući agentu FBI-a Elvisu Čenu 2020. godine, Rot je napisao da Tviter „nije našao dokaze“ koji bi podržali tvrdnje o dve navodne odvojene kampanje dezinformisanja povezanih sa inostranstvom, o čemu su u to vreme pisali En-Bi-Si njuz i Vašington post.

Prema dosijeima koje je ranije objavio novinar Met Taibi, Rotu „nije bilo baš prijatno“ što je FBI Tviteru postavljao detaljna pitanja o stavu koji ima o kampanjama stranog uticaja.

Dokumenti su takođe navodno rasvetlili kako su se rukovodioci Tvitera borili da pronađu razlog za suzbijanje priče o laptopu Hantera Bajdena 2020. Oni su na kraju odlučili da je blokiraju, iako su u objavljenim izvodima priznali da nisu imali nikakav dokaz u vreme kada su strani akteri hakovali laptop.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike