Rusija objavila imena učesnika vojno-bioloških projekata u Ukrajini: Među glavnima Bajdenov sin, umešane demokrate i CIA

24.12.2022

07:44

0

Neki od učesnika zatvorenih projekata i do dan danas ostaju u senci iako su ključne figure ukrajinskog vojno-biološkog programa, rekao je Kirilov

Rusija objavila imena učesnika vojno-bioloških projekata u Ukrajini: Među glavnima Bajdenov sin, umešane demokrate i CIA
Džozef i Hanter Bajden - Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Ministarstvo odbrane Rusije otkrilo je ko su novi učesnici vojno-bioloških projekata u Ukrajini. Njihova imena je na brifingu za novinare obelodanio načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku odbranu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov.

- Ranije smo vam dostavili materijale koji potvrđuju učešće Hantera Bajdena i njegovog fonda Rozmont seneka i drugih struktura pod kontrolom Demokratske stranke u finansiranju glavnih aktera koji pod ugovorom sa Pentagonom realizuju aktivnosti na teritoriji Ukrajine. Bilo je pokazano do koje je mere sin aktuelnog predsednika SAD umešan u finansiranje kompanije Metabiota pod kontrolom američkog Ministarstva odbrane - rekao je on.

AP Photo/Andrew Harnik, File
Hanter Bajden

Prema njegovim rečima, neki od učesnika zatvorenih projekata i do dan danas ostaju u senci iako su ključne figure ukrajinskog vojno-biološkog programa.

- Među njima su bivši direktor DTRA Kenet Majers, vršilac dužnosti fonda In-Q-Tel, pod kontrolom CIA, Tara O`Tul, bivši šef Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti u SAD Tomas Friden, bivši direktor Nacionalnih instituta za zdravstvo Frensis Kolins, nekadašnji vršilac dužnosti izvršnog direktora Memorijalnog instituta Batele Džefri Vodsvort, glavni naučni saradnik i predsednik Odseka za međunarodna istraživanja kompanije Fajzer i mnogi drugi - rekao je Kirilov.

Kako je objasnio oni na ovaj ili onaj način izvlače korist od bioloških projekata Pentagona i povezani su sa Demokratskom strankom SAD čiji lideri nastupaju kao idejne vođe vojno-bioloških istraživanja i tvorci tajnih shema za pranje novca u interesu uskog kruga predstavnika američke elite.

Upravo tim ljudima treba postaviti pitanje, ističe Kirilov, zbog čega se novac američkih poreskih obveznika troši na nezakonita vojno-biološka istraživanja u Ukrajini i drugim državama u čitavom svetu.

Prema slajdovima prikazanim na brifingu, radi se o glavnom naučnom saradniku i predsediku Odseka za međunarodna istraživanja kompanije „Fajzer“ Mihaelu Dolstenu. Pored njega, na listi su i stručnjak za vojnu medicinu Entoni Mekuin (komandant objekta Fort-Detrik u kojem se odvijaju biološka istraživanja u interesu Pentagona i u kojme se nalazi komanda medicinskih projekata i istraživanja američke vojske).

Prema materijalima, Kenet Majers je izradio i realizovao plan formiranja mreže biolaboratorija na teritoriji država bivšeg SSSR.

Tara O`Tul je 2001. godine napravila scenario vežbi „Mračna zima“ koje su bile posvećene simulacijama terorističkog napada uz primenu biološkog oružja.

24sedam/Goran Sivački
Ilustracija

Tomas Friden je učestvovao u istraživanju epidemije ebole u zapadnoj Africi 2014. Godine, a Frensis Kolins je „gušio“ stavove naučnika o veštačkom poreklu kovida.

Korporacija Batel je pružala konsalting usluge Pentagonu u vezi formiranja biolaboratorija na postsovjetskom prostoru. Odsek kompanije u Fort-Detriku učestvovalo je u biološkim istraživanjima u interesu Pentagona.

Mihael Dolsten je odgovoran za ceo ciklus proizvodnje medicinskih preparata, uključujući vakcine protiv virusa korona.

Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti je telo pri Ministarstvu zdravlja SAD, kao i Nacionalni instituti za zdravstvo.

Amerika prebacuje istraživanja iz Ukrajine u druge delove sveta

Kirilov je naveo i da Pentagon prebacuje vojno-biološka istraživanja koja nisu dovršena u Ukrajini u države centralne Azije i istočne Evrope.

Profimedia
Ilustracija

- Prema informacijama kojima raspolažemo, Pentagon aktivno prebacuje nedovršene projekte iz Ukrajine u države centralne Azije i istočne Evrope. Paralelno sa tim širi se saradnja Ministarstva odbrane SAD sa državama Afrike i azijsko-pacifičkog regiona - Kenijom, Kambodžom, Singapurom i Tajlandom. Za američko Ministarstvo odbrane od posebnog interesa su države na čijoj teritoriji već postoje laboratorije sa visokim stepenom biološke izolacije - naveo je Kirilov.

Bivši saradnik instituta Pentagona potvrdio da su vršena izučavanja patogena u Ukrajini

Bivši saradnik Nacionalnih instituta pešadije SAD Ričard Bošer potvrdio je da su u laboratorijama u Ukrajini vršena izučavanja opasnih patogena. Istraživanja je finansirao Pentagon, naveo je Kirilov.

Prema rečima Kirilova, na 9. Konferenciji država-učesnica Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja (KBTO) Amerikanci su "posebno abnormalno" reagovali na predloge da se u konačni dokument unese da SAD i Ukrajina krše KBTO i da izvode vojno-biološke aktivnosti.

Šef američke delegacije Kenet Vord odbio je da odgovori na optužbe Rusije o kršenju KBTO.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike