Mađarska ukazala na najveću grešku Zapada u Ukrajini: Rusiji nije ostavljen drugi izbor

21.12.2022

10:34

0

Predsednik mađarskog parlamenta primetio da je ukrajinski sukob promenio globalnu geopolitičku mapu

Mađarska ukazala na najveću grešku Zapada u Ukrajini: Rusiji nije ostavljen drugi izbor
Laslo Kover - Copyright Profimedia

Zapad je napravio ogromnu grešku kada je pokušao da pretvori Ukrajinu u antirusko uporište, ne ostavljajući Moskvi drugog izbora osim da interveniše, izjavio je u utorak predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kover.

Govoreći za "InfoRadio", Kover je primetio da je ukrajinski sukob promenio globalnu geopolitičku mapu. On je dodao da su, kako je Zapad uveo nove sankcije Rusiji, evropske političke elite, „iz nekog razloga, postale entuzijastične u pogledu uništavanja Rusije ekonomski i politički“ dok su je odvajale od EU „kreiranjem nove gvozdene zavese“.

Osuđujući rusku vojnu kampanju u Ukrajini, Kover je primetio da je Zapad nekoliko decenija gurao Moskvu sa njenih „starih imperijalnih granica“. Štaviše, Moskva je uvidela da „ovo nije dovoljno za Zapad“, jer se sve više približava osnovnim teritorijama nacije, rekao je on.

- Mislim da je zapadni svet napravio stratešku grešku kada je pokušao ne samo da ukloni Ukrajinu iz ruske interesne sfere, već i da je pretvori u veliku populaciju i vojnu bazu protiv Rusije - naglasio je on i dodao da Moskva smatra da ne može više da ignoriše ove pokušaje.

On je dalje istakao da je režim sankcija Moskvi „mnogo više povredio Evropu nego Rusiju“, ističući da centralna Evropa treba da učini sve da izbegne da postane „istočna periferija severnoatlantskog carstva“.

Pozivajući na mirno rešavanje ukrajinskog sukoba, naveo je da bi „optimalni scenario“ za Evropu bio uspostavljanje „evropskog mirovnog sistema u kom se sa obe strane uzimaju u obzir bezbednosne potrebe jednih i drugih“.

Njegove izjave su usledile nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron u utorak rekao da će sukob na kraju biti rešen diplomatskim putem, ponovivši da će Zapad morati da izađe sa nekom vrstom bezbednosnih garancija ne samo za Kijev, već i za Moskvu.

U ponedeljak je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da je ruska vojna operacija protiv Ukrajine „apsolutno neophodna“ usred pokušaja Zapada da Ukrajinu pretvori u „anti-Rusiju“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike