FBI optužio teoretičare zavere da zloupotrebljavaju Tviterove dokumente: Nevešto se pravdao zbog pritisaka na rukovodstvo društvene mreže

22.12.2022

11:28

0

Dokumenti koje je novinarima predao izvršni direktor Tvitera Ilon Mask „ne pokazuju ništa više od primera naše tradicije, dugog i tekućeg angažmana savezne vlade i privatnog sektora“, navodi se u saopštenju

FBI optužio teoretičare zavere da zloupotrebljavaju Tviterove dokumente: Nevešto se pravdao zbog pritisaka na rukovodstvo društvene mreže
FBI - Copyright Profimedia

Prepiska između FBI-a i višeg osoblja Tvitera, koja otkriva kako je agencija vršila pritisak na platformu da potisne određene narative, nije dokaz za pogrešne radnje, rekao je Biro u saopštenju u sredu, dodajući da „teoretičari zavere“ ove aktivnosti predstavljaju u podlom svetlu.

Dokumenti koje je novinarima predao izvršni direktor Tvitera Ilon Mask „ne pokazuju ništa više od primera naše tradicije, dugog i tekućeg angažmana savezne vlade i privatnog sektora“, navodi se u saopštenju FBI.

- Žalosno je što teoretičari zavere i drugi hrane američku javnost dezinformacijama sa jedinom svrhom da pokušaju da diskredituju agenciju - zaključuje se u saopštenju u kom se kritičari podsećaju da „muškarci i žene iz FBI-a rade svaki dan kako bi zaštitili američku javnost”.

Poruke koje pokazuju da agenti FBI-a vrše pritisak na osoblje Tvitera da klasifikuje legitimne priče kao što su otkrića o laptopu Hantera Bajdena, prema Birou, samo su primeri da FBI „pruža ključne informacije privatnom sektoru u nastojanju da im pomogne da zaštite sebe i svoje klijente”. Interne komunikacije među zaposlenima platforme sugerišu drugačije.

U komunikacijama objavljenim u okviru Tviterovih dokumenata osoblje više puta ističe da „nema dokaza“ koji bi potkrepili tvrdnje FBI-a o stranim dezinformacijama i izražavaju nelagodu zbog mešanja Biroa. Bivši direktor politike Tvitera primetio je „stalne napore obaveštajne zajednice” da podstakne Tviter da deli više informacija, što se kosi sa politikom kompanije, dok je FBI na kraju platio Tviteru više od 3,5 miliona dolara poreskih obveznika kako bi dao prioritet cenzuri.

AP Photo/Noah Berger, File
 

Bela kuća je do sada odbijala da komentariše Tviterove dokumente, upućujući novinare na FBI, a medijski establišment ih je uglavnom ignorisao. Međutim, bivši republikanski kongresmen Ron Pol tvrdio je da su oni dokaz da je FBI bio u dosluhu sa Tviterom kako bi lišio Amerikance njihovog ustavnog prava na slobodu govora.

U tužbi koju su ranije ove godine podneli državni tužioci Misurija i Luizijane navodi se da FBI nije bio sam i da su se zvaničnici najmanje 12 vladinih agencija sastajali nedeljno sa predstavnicima Tvitera, Fejsbuka i drugih tehnoloških kompanija kako bi odlučili koje narative i korisnike da cenzurišu, sa temama koje se kreću od navodnog mešanja u izbore do kovida 19.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike