Kanada konfiskuje imovinu Abramoviča u korist Ukrajine

19.12.2022

17:45

0

Autor: 24sedam

Abramovič je blizak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i nekadašnji je vlasnik fudbalskog kluba Čelsi u Engleskoj

Kanada konfiskuje imovinu Abramoviča u korist Ukrajine
Roman Abramovič - Copyright AP Photo/Sang Tan

Vlada premijera Džastina Trudoa namerava da zapleni 26 miliona dolara sankcionisane imovine od ruskog oligarha Romana Abramoviča, a prihod od njihovog oduzimanja će se koristiti za pomoć u rekonstrukciji Ukrajine i obeštećenje žrtvama rata.


Napominje se da će Kanada prvi put iskoristiti proceduru oduzimanja imovine lica koja se nalaze pod sankcijama. Planirano je da se to obavi, kako se navodi u dokumentu, u sudskom postupku.

Ministarka spoljnih poslova Melani Džoli kaže da će Kanada pokušati da zapleni i oduzme 26 miliona američkih dolara, ili oko 36 miliona kanadskih dolara, od firme u vlasništvu Romana Abramoviča.

- Kanada je prva zemlja iz G7 koja je preduzela takve mere - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Profimedia
 


Planirano je da zaplenjena sredstva budu iskorišćena za „obnavljanje Ukrajine“ i „kompenzaciju žrtvama“.

Abramovič je blizak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i nekadašnji je vlasnik fudbalskog kluba Čelsi u Engleskoj.

Da podsetimo, ovo nije jedini udar na ruskog oligarha. U junu ove godine je američki sud naložio je zaplenu dva luksuzna aviona u vlasništvu ruskog milijardera Romana Abramoviča. Takođe je u martu Sud ostrva Džerzi doneo je odluku da zamrzne imovinu koja bi mogla da pripada biznismenu Romanu Abramoviču i ima ukupnu vrednost od preko sedam milijardi dolara, saopštila je agencija „Blumberg“.

Pored toga, policija na ostrvu, koje se nalazi u kanalu Lamanš i ima reputaciju „poreskog utočišta“, dobila je nalog za pretres prostorija koje bi mogle da pripadaju ruskom biznismenu.

Abramovič, čije se bogatstvo procenjuje na 13,9 milijardi dolara, prema podacima „Bloomberg Billionaires Index“ (BBI) se od marta nalazi pod sankcijama Evropske unije i Velike Britanije.

Ko je Roman Abramovič?

Abramovič je bogatstvo stekao u naftnoj industriji posle raspada Sovjetskog saveze početkom devedesetih godina 20. veka.

Godine 2018, Abramovič je imao problema sa produženjem britanske vize, pa je na kraju povukao zahtev.

U oktobru 2021, Abramovičev portaparol je potvrdio da je on u London putovao kao državljanin Izraela, pa mu nije bula potrebna britanska viza.

Abramovič je ranije imao vize za investitore prve kategorije, koja se izdaje po ubrzanoj proceduri strancima koji ulažu u Britaniju.

Američki magazin „Forbs“ je u martu 2016. godine objavio da je procenjeno bogatstvo Romana Abramoviča oko 7,6 milijardi dolara, što ga čini 151. najbogatijim čovekom na svetu.

Pre velike ekonomske krize koja je 2008. godine zahvatila čitav svet, smatran je drugim najbogatijim čovekom u Velikoj Britaniji.

Časopis „The Times“ je tokom 2009. godine objavio da je za vreme krize Abramovič izgubio skoro 3 milijarde funti. Prema „Forbsu“ Roman Abramovič od 2018. godine „vredi“ 11,7 milijardi američkih dolara, te je trenutno 140. najbogatiji čovek na planeti.

Pored nekretnina koje poseduje širom sveta, Abramovič je poznat kao veliki ljubitelj jahti i drugih luksuznih brodova. U svojoj kolekciji ima nekoliko plovila, a osim toga, poseduje vlastiti avion i helikopter. Prema pisanju pojedinih svetskih medija, na njegovim imanjima nalaze se i manje podmornice. Neretko je u svojim vilama dočekivao najmoćnije ljude iz sveta biznisa, politike, sporta i muzike, a zabavljale su ih muzičke zvezde poput Bijonse, Princa, Gven Stefani , Red Hot Čili Pepersa  i Robija Vilijamsa.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike