Amerika nije ispunila jedan od glavnih zahteva Ukrajine: Kijev ne dobija tenkove koje je nedeljama unazad tražio

22.12.2022

13:06

0

Zvaničnici koji nisu imenovani tvrde da su ovi tenkovi „previše teški za održavanje i složeni za rad“

Amerika nije ispunila jedan od glavnih zahteva Ukrajine: Kijev ne dobija tenkove koje je nedeljama unazad tražio
M1 Abrams - Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države neće isporučiti Kijevu borbene tenkove M1 Abrams koji bi mogli da pomognu u borbi Ukrajine protiv Rusije, objavio je Vašington post u sredu uveče, pozivajući se na američke odbrambene zvaničnike.

Viši savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak uključio je Abrams na „listu božićnih želja“ koju je objavio na Tviteru ranije ovog meseca. Predsednik Vladimir Zelenski ponovio je zahtev tokom svog govora u američkom Kongresu u sredu, rekavši da su ukrajinski vojnici „sposobni da upravljaju američkim tenkovima i avionima“.

Međutim, zvaničnici koje je citirao pomenuti američki medij tvrdili su da su ovi tenkovi „previše teški za održavanje i složeni za rad“, dodajući da „Ukrajina već ima dovoljno tenkova“.

Pentagon je, međutim, odobrio jedan od drugih zahteva Kijeva, pristajući da obezbedi raketne sisteme protivvazdušne odbrane MIM-104 Patriot kao deo dodatnog paketa vojne pomoći u vrednosti od 1,85 milijardi dolara objavljenog tokom posete Zelenskog Vašingtonu.

Pomoć uključuje oklopna vozila na točkovima, minobacače i bacače granata, kao i artiljeriju i tenkove.

Moskva je više puta insistirala na tome da strano oružje neće promeniti tok sukoba i da će samo dovesti do još više smrtnih slučajeva u Ukrajini. Vasilij Nebenzja, ruski izaslanik pri UN, rekao je ovog meseca da ukrajinske trupe koriste oružje proizvedeno u SAD za gađanje civila.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u SAD, rekao je da je Zelenski doputovao u Vašington „u holivudskom stilu“, tvrdeći da je prijem ukrajinskog predsednika pokazao da su uveravanja SAD da ne žele širu konfrontaciju sa Moskvom „samo prazne reči“. Antonov je ponovio izjave Rusije da će sisteme Patriot, ako stignu u Ukrajinu, moskovske snage tretirati kao legitimne mete.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike