CIA je bila umešana u Kenedijevo ubistvo? Pojavili se novi tragovi o atentatu, Osvaldu, ali i psihodelicima (VIDEO)

22.12.2022

20:13

0

Autor: N. Pavlović

Uloga CIA-je u ubistvu Džona Kenedija ostaje jedna od najvećih misterija 20. veka

CIA je bila umešana u Kenedijevo ubistvo? Pojavili se novi tragovi o atentatu, Osvaldu, ali i psihodelicima (VIDEO)
Li Harvi Osvald je služio u marincima - Copyright Profimedia

Administracija Džoa Bajdena deklasifikovala je novu seriju dokumenata o atentatu na predsednika Džona Kenedija, ali 4.000 njih i dalje ostaje nedostupno javnosti.

Bloger Džeferson Morli, specijalizovan za pitanja o smrti predsednika Kenedija, odlučio je da slučaj prepusti sudu nakon što je CIA odbila da objavi sva dokumenta.

Kongres je 1992. naložio da sva dokumenta o atentatu budu obelodanjena do oktobra 2017, ali kada je došlo vreme za to, tadašnji predsednik Donald Tramp nije ništa učinio. Bajden je objavio 13.000 dokumenata, ali brojna pitanja i dalje ostaju bez odgovora.

Bilo kako bilo, dokumenti najverovatnije neće otkriti nešto bombastično što se i do sada nije znalo, ali bi mogao da se pruži bolji uvid u likvidaciju američkog lidera.

AP Photo/Jon Elswick, File
Jedan od dokumenata u kome se pominje Osvald

U međuvremenu, jedna od informacija koja je otkrivena je psihološka evaluacija atentatora Lija Harvija Osvalda. Ona ranije nije smatrana važnom niti je pomenuta u izveštaju Vorenove komisije, tela koje Vlada formirala kako bi se istražio atentat.

- Nisam materijale o psihološkoj proceni video u izveštaju. Mislim da tvrdnje o Osvaldovoj psihologiji nisu toliko važne kao zapisi o operacijama CIA-je o Osvaldu dok je Kenedi još bio živ. To je ono što CIA i dalje krije - uveren je Morli.

Morli je uveren da je Osvald bio povezan sa CIA.

- Kada CIA kaže 'ne krijemo ništa, ali hajde da sakrijemo 4.000 različitih dokumenata povezanih sa atentatom", neki ljudi će reći - dobro, hajde da im verujemo. Ali znate šta, CIA ima užasnu istoriju kada je reč o transparentnosti u slučaju Kenedi. Obmanuli su Komitet o atentatima Predstavničkog doma u nekim ključnim pitanjima. Tako da, ne slažem se da u ovim neobjavljenim dokumentima nema ništa važno - smatra Morli.

Ovo je četvrti put u pet godina da je CIA ignorisala zakon koji zagovara transparentnost o atentatu na Kenedija.

Li Harvi Osvald, CIA i psihodelija

Već se zna da je CIA bila svesna Osvaldovog kretanja, pa čak i planova da ubije predsednika, mnogo pre atentata zbog čega se sumnja da su neadekvatno reagovali.

Osvald je jedno vreme kao marinac služio u vazduhoplovnoj bazu Atsugi u Japanu. Odatle su poletali špijunski avioni U-2 koji su nadletali Sovjetski Savez, ali ono što je bilo zanimljivije - tu je bilo središte CIA-jinog istraživanja psihodeličnih droga.

CIA je određene doze psihodelika davala agentima koji su bili označeni kao opasni za prekomorske misije, pisao je Dejvid Talbot u biografiji nekadašnjeg direktora Agencije Alena Dalsa "The Devil’s Chessboard".

Profimedia
Džek Rubi ubija Osvalda

U knjizi se pominje dokument "Droge u ispitivanju". Talbot je napomenuo i da su pojedini hroničari sugerisali da je i Osvlad bio jedan od marinaca na kome je CIA testirala esid.

Nedavno objavljeni dokumenti potvrđuju da je Osvald bio u Atsugiju.

Ipak, uloga CIA-je u ubistvu Džona Kenedija ostaje jedna od najvećih misterija 20. veka. Većina Amerikanaca veruje da je predsednik ubijen u zaveri koja nije uključivala samo Osvalda i da nema šanse da je on delovao sam.

Jedna od teorija je da je to bio odgovor na Kenedijevo otpuštanje Dalsa, pogotovo nakon propale operacije u Zalivu svinja kojom je trebalo otarasiti se kubanskog vođe Fidela Kastra.

Dokument iz 1978. pokazuje da je finansijski službenik iz CIA, Džejms Vilkot mlađi, obavestio panel Predstavničkog doma da je "CIA unajmila Osvalda dok je služio u Atsugiju". Ipak, dalje se ta tvrdnja opovrgava, a ističe se da je Vilkot to čuo iz "druge ruke", pa da informacije nisu pouzdane.

Ipak, ono što je Osvald radio narednih godina ga više povezuje sa Agencijom.

Dok je bio u vojsci, učio je ruski jezik, a najverovatnije u vojnoj školi u Montereju u Kaliforniji, a iz službe je kasnije otpušten zbog lažne tvrdnje da mu je majka lošeg zdravlja.

Profimedia
CIA

Potpuno švorc, sa samo 203 dolara na računu, brodom je otišao u Englesku devet dana nakon otpusta iz vojske. Njegova žena je rekla da je nakon toga vojnim transportnim avonom otišao u Finsku gde je odseo u dva najbolja hotela u Helsinkiju.

Potom se vozom zaputio u Moskvu gde se predstavio američkoj ambasadi kako bi im rekao da je dezerter. Osoblje je kasnije saopštilo da im se njegovo priznanje o dezertiranju učinilo čudnim i uvežbanim. Dve i po godine je proveo u Sovjetskom Savezu, a onda se, isto tako čudnovato vratio u SAD.

Ukoliko je iza njegovih putovanja stajala CIA, to onda ima smisla jer je onda Osvald učestvovao u svojevrsnoj špijunskoj igri. Međutim, ukoliko to nije istina, njegove aktivnosti jednostavno zvuče nelogično, pa čak i nemoguće da bi ih jedan čovek sam izvodio.

Već je dobro poznato da se CIA koristila psihodeličnim drogama, a Dals je bio prilično upoznat sa tim, čak je i sam imao predloge za upotrebu.

Drugog marta 1960, prema jednom deklasifikovanom dokumentu, direktor CIA je obavestio tadašnjeg potpredsednika Ričarda Niksona, o tome kako se izboriti sa Kastrom i Kubom. Razmatrala se ekonomska sabotaža proizvodnje šećerne trske ili isporuka nafte. Međutim, jedna od inovativnijih ideja bila je da se Kastro izloži drogi LSD. Niksonu je rečeno da Agencija ima drogu koja bi bila ubačena Kastru u hranu i načinila bi da se ponaša toliko iracionalno da bi se pojavljivanje u javnosti završilo veoma loše po njega.

Profimedia
Ubistvo Džona Kenedija

Tvrdnje CIA da nikada nisu imali veze sa Osvaldom ne drže vodu, pogotovo ako se zna da je jedan njihov saradnik Džordž de Mohrenšilt postao blizak prijatelj sa Osvaldom nekoliko meseci pre atentata. Tog proleća je de Mohrenšilt putovao u Njujork, Filadelfiju i Vašington. Istovremeno, CIA je istraživala Mohrenšilta iz "nepoznatih razloga". Tajnu operaciju je vodio I. Hauard Hant koji je kasnije priznao da je pre atentata saznao da postoji plan da se ubije Kenedi i da uključuje figure visokopozicionirane u CIA.

Kako Morli naglašava, dokazi sugerišu da su Kenedija ubili neprijatelji koji su imali veštine i koji su mogli da prođu nekažnjeno, a čije su političke ličnosti i strani kontakti bili dobro poznati rukovodstvu Agencije. Prema njegovim rečima, činjenica da su tvorci ove operacije i dalje zaštićeni je skandalozna, ali predvidiva.

Šta je otkrio Foks njuz?

Da je CIA, zapravo, umešana u ubistvo predsednika Kenedija, priča je koja nije zauzela posebno mesto u američkim medijima, ali se Foks njuz pozabavio tom temom, uz napomenu da su intervjuisali i "insajdera koji je imao pristup nedostupnim dokumentima Agencije".

- Da li je CIA bila umešana u ubistvo Džona Kenedija - direktno je pitala ta televizija, a njihov izvor je odgovorio: "Odgovor je da. Verujem da su bili umešani. To je potpuno druga zemlja u odnosu na ono što smo mislili da jeste. Sve je to laž".

Kako je naveo popularni voditelj Foks njuza, Taker Karlson, da je CIA bila umešana u atentat veorvatno mnogima i nije neka novost, ali bez obzira na to, treba razmisliti o tome.

- To znači da unutar američke vlade postoje sile koje su van demokratske kontrole. Te sile su moćnije od izabranih zvaničnika koji ih navodno nadgledaju. Te sile mogu da utiču na rezultate izbora. Čak mogu da sakriju svoju umešanost u ubistvo američkog predsednika. Drugim rečima, mogu da rade šta hoće. Čine vladu unutar vlade, rugajući se ideji demokratije - rekao je.

Novinarka Kejtlin Džonston je kazala da sve dok se priča o umešanosti CIA bude pratila samo na Foks njuzu, neće imati nikakav značajan uticaj na javnost.

- Karlson sada glumi Aleksa Džounsa i treba da se postara da je on jedini koji govori nezgodnu istinu i čini da to izgleda kao desničarska teorija zavere. Jedina razlika je što Karlson ima mnogo veću publiku i tako može mnogo efikasnije da ubije priču. Nekada sam mislila da je odlično kada se Karlson pozabavi nekom nezgodnom pričom... međutim, tokom godina sam videla da njegovo pokrivanje čini više štete nego koristi... Ne krivim Karlsona za ovo. Čak i da nema gomile dokaza koji ukazuju da je on pijun američke obaveštajne službe, to je prvenstveno krivica američke levice (i onih što se izdaju za levičare) kada desničarima preuštaju da pokrivaju određene priče - poručila je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike