Korupcijski skandal doveo Evropu u ćorsokak: Da li će zbog gasa koji im je neophodan progledati Kataru kroz prste?

21.12.2022

08:07

0

Iako Belgija planira istragu, još nije poznato da li će njom biti obuhvaćena i Doha

Korupcijski skandal doveo Evropu u ćorsokak: Da li će zbog gasa koji im je neophodan progledati Kataru kroz prste?
Copyright Profimedia

Navodni korupcijski skandal u Kataru koji je zahvatio Evropski parlament nije mogao da dođe u nezgodnije vreme za zemlje EU koje su siromašne gasom, a posebno za Nemačku.

Zalivska država je u centru optužbi da je davala mito članovima Evropskog parlamenta, što je uzdrmalo demokratiju EU. Ali kao veliki izvoznik tečnog prirodnog gasa (TPG), Katar je takođe od vitalnog značaja za evropske planove za suočavanje sa energetskom krizom.

Važnost Katara kao pouzdanog izvora gasa samo će rasti u narednim mesecima, što će dodatno zakomplikovati situaciju za zemlje EU ukoliko belgijske vlasti formalno budu uplele Dohu u svoju tekuću istragu o korupciji. Za Nemačku, koja očajnički želi da pronađe alternativne dobavljače nakon što je prekinula saradnju sa Rusijom, ovaj skandal je pokazatelj da u svetu energetske geopolitike retko postoje lake opcije.

Prema podacima Evropske komisije, ukupan uvoz katarskog TPG-a do sada je predstavljao nešto manje od 5 odsto uvoza gasa u EU ove godine. Ali značaj Katara za energetsku bezbednost Evrope rašće zahvaljujući velikom proširenju njegovih proizvodnih kapaciteta TPG, sa dva velika projekta koja treba da budu završena 2026. i 2027. godine.

Nemačka je bila prva na redu. Berlin je među glavnim gradovima EU koji su najočajniji da obezbede alternativno snabdevanje gasom, budući da je pre rata u Ukrajini od Rusije dobavljao najmanje 55 odsto svojih zaliha.

Prošlog meseca nemačke kompanije potpisale su 15-godišnji ugovor o gasu sa državnom firmom "Katar enerdži" i američkom firmom "Konoko Filips", koje su garantovale da će počevši od 2026. dostavljati 2 miliona metričkih tona TPG-a godišnje. To je godina kada počinje prva faza proširenja kapaciteta Katara.

AP Photo/Czarek Sokolowski, File
 

- Nekoliko zemalja EU, kao što je Italija, postalo je više zainteresovano za katarski TPG, ali većina njih je razgovarala o spot tržišnim poslovima kojim bi odmah počelo snabdevanje gasom - rekla je Cincija Bjanko, istraživačica za Evropu i Zaliv u trustu mozgova Evropski savet za spoljne poslove (ECFR).

- Nemačka je jedina zemlja EU koja je potpisala značajan dugoročni energetski sporazum sa Katarom - dodala je ona.

Taj dogovor, iako dobar za energetsku bezbednost, rizikuje da postane etička noćna mora za Berlin. Upitan u utorak, nakon sastanka ministara energetike EU u Briselu, da li je ispravno „kupovati gas od Katara ako Katar kupuje evropske poslanike", nemački ministar ekonomije Robert Habek je rekao da se na to pitanje treba gledati kao na „dve različite stvari".

- Mito je krivično delo. Trgovina sa drugim zemljama uvek mora da se odmeri sa moralnim posledicama u koje ulazite i istovremeno morate da vidite da možete da obezbedite sigurnost snabdevanja. U ovom slučaju, gde je reč o kupovini gasa, Evropa ili Nemačka imaju interes da nadoknade gubitak ruskog gasa. Zato mislim da moramo da napravimo razliku između to dvoje - kazao je Habek.

Profimedia
Robert Habek

Drugim rečima, energetska bezbednost je previše važna da bi se mešala sa skandalom Evropskog parlamenta. Vlada Katara je ranije negirala da je počinila bilo kakav prekršaj. Doha je u nedelju uzvratila optužbama i optužila Brisel da je preduzeo „diskriminatornu“ akciju protiv Katara na osnovu „netačnih“ informacija. U izjavi koju su preneli mediji jedan katarski diplomata je rekao da bi odgovor Evropskog parlamenta na skandal mogao „negativno uticati na... tekuće diskusije o globalnom energetskom siromaštvu i bezbednosti“.

Nemački demohrišćanski poslanik u Evropskom parlamentu Denis Radtke ranije je doveo u pitanje gasne ugovore sa zalivskom državom i zahtevao reviziju ugovora o snabdevanju gasom.

Skandal bi takođe mogao da izvrši veći pritisak na nemačku vladajuću koaliciju, u kojoj su se Zeleni našli u neprijatnoj poziciji da moraju da podrže ugovore za značajne nove zalihe fosilnih goriva i TPG infrastrukturu za njihov uvoz. Upitan da li Berlin treba da preispita svoj dogovor sa Katarom, Rasmus Andresen, poslanik u Evropskom parlamentu i portparol nemačkih Zelenih u Evropskom parlamentu, odgovorio je: „Trenutno pratimo sve što je u vezi sa Katarom u Evropskom parlamentu, a to bi trebalo da urade i drugi".

Njegov kolega iz nemačkog Zelenog parlamenta Henrike Han rekao je da katarski gas „nije dugoročno rešenje“ za nemačku energetsku bezbednost, ali da je „trenutno manje zlo u poređenju sa Rusijom“.

24sedam/Profimedia
 

Nemačka nije jedina zemlja EU koja ima duboke energetske veze sa Katarom. Francuski energetski gigant „Total Enerdžis" ima značajne udele kako u razvoju TPG-a „North Field East", koji opisuje kao najveći svetski TPG projekat, tako i u njegovom sestrinskom projektu, „North Field South". Italijanski „Eni" takođe ima udeo u „North Field East".

Bjanko iz ECFR-a rekla je da će, ako belgijske vlasti javno umiješaju Katar u briselski korupcijski skandal, verovatno uslediti „zvanične diplomatske žalbe" zemalja EU. Energetske veze sa Katarom uglavnom drže pojedine države članice, dodala je ona, predviđajući da bi skandal mogao da ima efekat odlaganja bilo kakvih koraka ka budućem energetskom partnerstvu između EU i Katara.

Šta se tačno desilo?

Članovi Evropskog parlamenta smenili su prošlog utorka Evu Kaili s mesta potpredsednice nakon optužbi za korupciju i pranje novca, koje je ona negirala.

Za prevremeno okončanje mandata grčke poslanice glasalo je 625 poslanika. Samo jedan je bio protiv, dok je dvoje bilo uzdržano.

Za njenu smenu sa funkcije jednog od 14 potpredsednika EP bili su potrebni glasovi dve trećine evroparlamentaraca.

Profimedia
Eva Kaili

Kaili je jedna od četiri osobe koje su uhapšene i optužene u Belgiji tokom vikenda zbog navoda da im je Katar davao novac i poklone kako bi uticali na donošenje odluka u vezi sa njim.

U novembru je Kaili je održala govor u Evropskom parlamentu hvaleći Katar, ustičući da je to što mu je povereno da bude domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu izazvalo „istorijsku transformaciju“ u zalivskoj zemlji, čime je ona postala „predvodnik u pravima radnika“. U međuvremenu, plenarna sednica se pripremala da donese rezoluciju kojom se osuđuje postupanje Dohe prema radnicima migrantima.

Takođe u novembru potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas objavio je fotografiju sa Kaili u Abu Dabiju. Šinasa, komesara iz Grčke, poslanici EP kritikuju zbog njegovih tvitova o Kataru poslednjih meseci. U jednom nedavnom tvitu on je pohvalio Katar zbog „značajnog i opipljivog napretka u reformi rada“, pozivajući da se te reforme održe. Portparol Evropske komisije branio je Šinasov stav, ističući da je on „tačno oslikao izveštaje Međunarodne organizacije rada“.

Kaili je verovatno bio glavna u velikoj grupi branilaca Dohe unutar S&D-a.

Na primer, 24. novembra, kada je plenarna sednica usvojila rezoluciju „u kojoj se žali zbog smrti hiljada radnika migranata“, Kaili je uzela reč da pohvali „istorijsku transformaciju“ Katara koju je donelo Svetsko prvenstvo.

 

 

Slično tome, početkom decembra ona je glasala za liberalizaciju viznog režima za Katar i Kuvajt u parlamentarnom odboru za pravosuđe i unutrašnje poslove, iako nije član odbora.

Kaili je umesto nekoliko članova EP samostalno otišla na panel posvećen Bliskom istoku nakon što je Doha otkazala posetu grupe. Delegacija Parlamenta za odnose sa Arapskim poluostrvom (DARP) planirala je da se uputi u Katar neposredno uoči Svetskog prvenstva u novembru, kako bi posetila turnirske objekte i posmatrala izmene zakona o radu.

Međutim, mesec dana unapred konsultativni sabor Katara, poznat kao Savet Šura, zatražio je odlaganje. Umesto toga, Kaili je otišla u Katar iste nedelje kada je cela delegacija trebalo da bude tamo i pohvalila je reforme rada u emiratu. Prema lokalnoj štampi, ona je rekla da je tamo predstavljala 500 miliona evropskih građana koji vide napredak zemlje kao predstavljanje zajedničkih vrednosti.

Italijan Frančesko Đorđi, dečko Kailijeve, priznao je da je umešan u slučaj podmićivanja i zamolio je vlasti da puste političarku na slobodu kako bi mogla da se brine o njihovoj bebi.

Đorđi (35) se izvinio zbog skandala koji je potresao Brisel i naglasio je da Kailijeva (44) nije umešana.

Za korupciju, pranje novca i organizovani kriminal optuženi su i nekadašnji poslanik EP Antonio Panceri i lobista Nikolo Figa-Talamanka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike