Putin ograničio cenu ruskog gasa za neprijateljske zemlje EU

23.12.2022

12:19

0

Uredba je usmerena na Gaspromova zajednička preduzeća sa nemačkim Vinteršalom i austrijskom kompanijom OMV

Putin ograničio cenu ruskog gasa za neprijateljske zemlje EU
Vladimir Putin - Copyright Vadim Savitsky, Sputnik/Russian Defense Ministry Press Service Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak ukaz kojim se državni energetski gigant Gazprom delimično oslobađa od ispunjavanja obaveza prema svojim stranim partnerima koji potiču iz zemalja koje su uvele sankcije Moskvi.

Prema uredbi objavljenoj na zvaničnom vladinom portalu, Gaspromu i njegovim filijalama zabranjeno je da plaćaju gas, odnosno njegovu proizvodnju i transport, iz zajedničkih projekata sa svojim partnerima iz EU u Rusiji ako je iznos plaćanja veći od cene koju je utvrdila ruska vlada.

Uredba je usmerena na Gaspromova zajednička preduzeća sa nemačkim Vinteršalom i austrijskim OMV. U partnerstvu sa dve kompanije, Gasprom razvija dva velika nalazišta prirodnog gasa u Rusiji, Južno-Rusko i Urengojsko polje.

Uredba je uvedena retroaktivno, tako da je primenjiva od 1. marta 2022. godine, a važiće do 1. oktobra 2023. Vlada je zadužena da odredi ograničenje cena u roku od deset dana.

I Nemačka i Austrija su članice EU, koja je uvela više sankcija Rusiji u vezi sa Ukrajinom. Šef Vinteršala Mario Mehren rekao je u aprilu da je Rusija prešla crvene linije u svom partnerstvu sa evropskim kompanijama, što znači kraj „ere duge i intenzivne ekonomske saradnje“ između Rusije i Nemačke. Međutim, tokom leta je rekao da njegova kompanija ne planira da napusti zajednička preduzeća u zemlji.

Vadim Savitsky, Sputnik/Russian Defense Ministry Press Service Pool Photo via AP
Vladimir Putin

OMV je odbio da izvrši nova ulaganja u ruske projekte i najavio je planove da preispita svoje učešže u Južno-Ruskom polju, gde poseduje 25 odsto udela.

Obe kompanije tek treba da reaguju na Putinov dekret.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da predsednički dekret nije odgovor na gornju granicu cene ruske nafte koju je zapad uspostavio i koja se odnosi na naftu koja se transportuje morem.

- Ne, ova odluka nema veze sa tim evropskim dešavanjima. To je, u stvari, odgovor na akcije niza neprijateljskih zemalja - rekao je on novinarima u petak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike