Medvedev potez EU nazvao „glupim": To su uradili čisto da bi „radili nešto"

23.12.2022

14:47

0

Bivši ruski predsednik smatra da je pokušaj Evropske unije da „ispravi“ tržište inherentno pogrešan jer se u suštini zasniva na „manijakalnom narativu da su ’Rusi krivi za sve‘“

Medvedev potez EU nazvao „glupim": To su uradili čisto da bi „radili nešto"
Dmitrij Medvedev - Copyright Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev izrazio je skepticizam zbog toga što je EU uveo gornju granicu cena gasa. To ukazuje na to da će evropske cene energenata ostati visoke u doglednoj budućnosti, rekao je on.

- Odluka o ograničenju cene gasa je glupa - rekao je u objavi na društvenim mrežama visoki zvaničnik, koji trenutno obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije.

Medvedev smatra da je pokušaj EU da „ispravi“ tržište inherentno pogrešan jer se u suštini zasniva na „manijakalnom narativu da su ’Rusi krivi za sve‘“ i da će EU to teško sprovesti.

- To je preduzeto jer EU nema moć da utiče na situaciju. Jednostavno da bi „radili nešto" - rekao je on.

Globalno energetsko tržište postalo je turbulentno zbog pandemije kovida 19, a zatim zbog krize u Ukrajini. Ruski zvaničnik je primetio da bi limita koji je odredila EU pre samo nekoliko godina izgledao neverovatno visok.

- To znači da će cene gasa ostati na prilično visokom nivou za evropske potrošače - zaključio je Medvedev.

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

Ministri energetike EU složili su se u ponedeljak da postave gornju granicu cena za veleprodajnu kupovinu gasa na 180 evra (191 dolar) po megavat-satu (MVh).

Pristalice mehanizma tvrde da je potrebno sprečiti skokove slične onima koje je EU doživela tokom leta, kada su cene dostigle čak 300 evra megavat-satu. Skeptici tvrde da bi EU mogla da se suoči sa nestašicom, jer bi dobavljači tečnog prirodnog gasa (TPG) prebacili isporuke na azijska tržišta, gde takvo ograničenje ne postoji.

Cene energenata u Evropi porasle su prošle godine pošto je ekonomski oporavak u Aziji podstakao globalnu potražnju za gorivom. Ove godine situacija se pogoršala za kontinent, pošto je EU uvela ekonomske sankcije protiv Rusije, svog primarnog dobavljača gasa.

Članice EU pokušale su da kompenzuju gubitak ruskog gasa iz gasovoda povećanjem kupovine TPG-a, pre svega iz SAD, koji je znatno skuplji.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike