Sedmica u svetu: Istrajna Rusija, tvrdoglava Ukrajina, rečiti Zapad, krvavi pir u Teksasu i strah od nove zaraze

29.05.2022

19:18

0

U osnovnoj školi u Americi život je izgubilo 19 dece i dvoje odraslih ljudi, oluja je uzdrmala Kanadu, a majmunske boginje nastavile su da se šire Evropom

Sedmica u svetu: Istrajna Rusija, tvrdoglava Ukrajina, rečiti Zapad, krvavi pir u Teksasu i strah od nove zaraze
nedelja u svetu - Copyright Profimedia AP/Jae C. Hong/Sergei Ilnitsky

U nedelji za mana (23-29. maja) Rusija je nastavila da napreduje kroz Ukrajinu oslobodivši skoro u potpunosti celu teritoriju Luganske Narodne Republike, dok je Donjecka Narodna republika trpela intenzivna granatiranja. U teksaškoj osnovnoj školi život je izgubilo 19 dece i dvoje odraslih ljudi, oluja je uzdrmala Kanadu, a majmunske boginje nastavile su da se šire Evropom.

Istočnoevropska tempirana bomba

Vojska Ruske Federacije napredovala je ove sedmice kroz Ukrajinu i osvajala teritorijuza teritorijom i grad za gradom, dok su Hersonska i Zaporoška oblast, koje su naklonjene Moskvi, počele da koriste rublju kao svoju valutu. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je u ponedeljak na sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu da se svet suočava sa prekretnicom i da mora da pojača sankcije Rusiji, dok je poslanik ruske Državne dume Mihail Šeremet izjavio da Zelenski, shvatajući neminovnost raspada Ukrajine, želi da njene zapadne teritorije preda Poljskoj. Nekadašnji američki državni sekretar Henri Kisindžer rekao je u Davosu, na Svetskom ekonomskom forumu, da je mala verovatnoća da će se za sukob na istoku Evrope naći mirno rešenje i naslutio je sukob većih razmera, dok je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg još jednom obećao da neće slati trupe u Ukrajinu, jer želi da izbegne sukob sa Rusijom.

Mađarska vlada proglasila je u utorak vanredno stanje zbog sukoba u Ukrajini, premijer Holandije objasnio je zbog čega Ukrajina neće skoro ući u Evropsku uniju, a ruski ambasador u SAD tvrdio je da FBI poziva ruske diplomate da izdaju domovinu. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je potrebno da beloruska vojska formira operativnu komandu Južne armije na granici sa Ukrajinom, premijer Slovačke izjavio je da je njegova zemlja sledeća ukoliko Ukrajina bude poražena, dok je lider Čečenije Ramzan Kadirov zapretio Poljskoj.

Ruska Federacija pozdravila je predlog Kine za proširenje grupacije rastućih svetskih ekonomija, poznatije kao BRIKS, Kina i Rusija iskoristile su pravo veta tokom glasanja u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji SAD za pooštravanje sankcija Severnoj Koreji, a Finska je jasno iznela stav da se protivi ustupcima na putu Ukrajine ka Evropskoj uniji.

Profimedia
 

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uporedio je šemu koju su SAD koristile u Buči sa onom koju su upotrebile sa selom Račak, kada su 1999. odlučili da bombarduju Jugoslaviju, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da uslovi koje predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski postavlja za primirje nisu izvodljivi, dok je iz Kremlja saopšteno da Rusija krivi Ukrajinu zbog činjenice da su mirovni pregovori dve zemlje zamrznuti.

Nakon nekoliko isporuka oružja Kijevu, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena sprema se da dodatno naoruža Ukrajinu tako što će poslati napredne, dugometne raketne sisteme, što bi bio ekstremno neprijateljski potez prema Rusiji, a to je kritikovao bivši američki predsednik Donald Tramp, koji je istakao bi Bajdenova administracija trebalo da se fokusira na finansiranje bezbednosti u školama umesto na pomoć Ukrajini.

Moskva je pozvala Vašington da se vrati profesionalnom i obostrano korisnom dijalogu o neširenju oružja za masovno uništenje, Lavrov je kritikovao Zapad zbog objavljivanja totalnog rata Rusiji, a Zelenski je izjavio da ne želi da se sastane sa Putinom, ali da shvata da je to neophodno kako bi se uspostavio mir.

Ko tebe sankcijama, ti njega hlebom

Vladimir Putin ocenio je da su se antiruske sankcije vratile kao bumerang onima koji su ih primeniliTurska je istakla da ne namerava da za sada prestane da kupuje prirodni gas od Rusije, dok je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto rekao da bi šesti paket sankcija EU prema Rusiji, ukoliko bude prihvaćen, za Mađarsku značio onemogućavanje snabdevanja energijom, te dodao da bi taj paket mogao da bude donet samo uz saglasnost svih članica

Alexander Nemenov/Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Predsednik Rusije rekao je italijanskom premijeru Mariju Dragiju u telefonskom razgovoru da je Rusija spremna da značajno doprinese rešavanju međunarodne krize sa hranom, ali samo u slučaju da joj Zapad ukine sankcije, što je kasnije potvrdio i u dugom telefonskom razgovoru sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

Krvavi pir teksaškog monstruma

Sjedinjene Američke Države potreslo je ove nedelje masovno ubistvo dece u osnovnoj školi Rob u teksaškom gradu Juvaldiju. Salvador Ramos (18) upao je u utorak naoružan u objekat, u kom je usmrtio čak 19 učenika starosti od sedam do 10 godina i dve nastavnice. Uskoro je na internetu osvanuo snimak u kom se vidi trenutak kad on ulazi u školu, otkriveno je da je pre napada drugu poslao fotografije oružja i municije, kao i da je pre krvavog pira pucao u svoju baku, koja je završila u bolnici.

Društvo ga je ignorisalo kad je najavio akciju na Instagramu, a ustanovljeno je i da je pre četiri godine bio uhapšen jer je pretio da će pucati u školi 2022, čim postane punoletan i nabavi oružje, ali da ga policija nije smatrala za ozbiljnu pretnju. Oni koji su ga poznavali otkrili su detalje iz njegovog ne toliko idiličnog života, ali je njegov motiv ipak ostao misterija

Profimedia
 

Sutradan su mediji počeli da objavljuju imena stradalih i njihove priče, a među njima je bila ilepa učiteljica, koja je umrla štiteći decu, isto kao i njena koleginica, čiji je suprug preminuo od tuge za njom. Ameri Džo Garza (10), učenica četvrtog razreda, ubijena je dok je pokušavala da pozove policiju kada je napadač otvorio vatru, dok je druga devojčica uspela da se spasi tako što se namazala krvlju i pravila se da je mrtva

Otkriveno je i da je Ramos pre napada imao vatreni okršaj sa policijom, koja nije uspela da ga zaustavi, da je poluautomatsku pušku kupio samo nekoliko dana posle punoletstva, kao i da ga je likvidirao agent Carine i granične zaštite, koji je bio van dužnosti. Dok je on pucao u školi, ispred nje se odvijala prava drama, roditelji su vikali policiji da reaguje i uđe u objekat, ali je ona prekasno reagovala, što je osudio i šef Odeljenja za javnu bezbednost Teksasa. Na kraju se oglasila i Ramosova majka, koja je preklinjala ljude da mu oproste i da ga ne osuđuju, a kako je pucnjava u srednjoj školi Kolumbajn poslužila kao inspiracija mnogim ubicama možete pročitati OVDE.

Australija do Tokija

Nakon pobede na izborima održanim prošle nedelje, lider australijske Laburističke partije Entoni Albanizi položio je u ponedeljak zakletvu i postao 31. premijer Australije, a njegova životna priča privukla je veliku pažnju, naročito zbog stava koji bi mogao da zauzme u prema Kini. Već u utorak Albanizi je postao predmet podsmeha, kada se u Japanu pojavio sa plavom značkom.

Kanada posle tornada

Justin Tang/The Canadian Press via AP
 

Serija opasnih oluja u kanadskim provincijama Ontario i Kvebek odnela je čak osam života i napravila ogromnu materijalnu štetu. Vetrovi su dostizali brzinu od 132 kilometra na čas, a čak 900.000 domova ostalo je bez struje. Svoje zastrašujuće iskustvo u Kanadi ispričala je za portal 24sedam naša čitateljka Dragica.

Sjaši, Kurta, da uzjaše Murta

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da pandemija koronavirusa "sasvim sigurno nije gotova", uprkos tome što je opao broj prijavljenih slučajeva od kada je omikron soj bio na vrhuncu, dok se nova zaraza koja plaši svet polako širi Peking je produžio restriktivne mere za radnike i studente i naredio dodatna masovna testiranja pošto se broj kovid slučajeva u glavnom gradu Kine ponovo povećao, Austrija je ukinula obavezu nošenja maski, Nemačka je odlučila da tokom leta turistima omogući ulazak u zemlju bez kovid papirologije, a Kipar je saopštio da ukida sva ograničenja od 1. juna.

Evropu je zadesila najveća epidemija majmunskih boginja do sada, a ove sedmice prvi slučajevi registrovani su u AustrijiČeškoj, IrskojDanskoj i Škotskoj, a stigle su čak i do Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pojavile su se vesti da farmaceutska kompanija "Moderna" testira u pretkliničkim ispitivanjima potencijalne vakcine protiv te bolesti, dok se Italija pohvalila da ima spremnih pet miliona doza vakcina protiv majmunskih boginja. Svoju borbu sa majmunskim boginjama pre skoro 20 godina opisao je veterinar iz SAD, a Rusija je pozvala Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da proveri povezanost američkih biolaboratorija u Nigeriji i majmunskih boginja. SZO se oglasila povodom epidemije i obratila se javnosti, posavetovavši ljude kojih mera bi trebalo da se pridržavaju, razvijen je i PCR test koji nije namenjen široj javnosti, a kako je Evropska unija reagovala i da li postoje razlozi za veću zabrinutost možete pročitati OVDE.

Iran na pragu revolucije: Zašto su hiljade očajnih ljudi izašle na ulice gradova i može li to da destabilizuje državu još više?

Pandemija će uskoro biti iza nas, a stara kriza i dalje je u punom jeku: Avioni su veliki problem, a vremena je sve manje

Čudesna šuma pronađena u ogromnoj rupi u Kini: Objašnjeno zašto je ova zemlja puna neobičnih kratera (FOTO/VIDEO)

Cvetanje trešnje u Japanu je divna pojava, ali i ona ima mračnu stranu zbog klimatskih promena (FOTO/VIDEO)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike