Čudesna šuma pronađena u ogromnoj rupi u Kini: Objašnjeno zašto je ova zemlja puna neobičnih kratera (FOTO/VIDEO)

23.05.2022

07:18

0

Autor: N. Pavlović

Šuma bi mogla da krije i neke dosad nepoznate vrste

Čudesna šuma pronađena u ogromnoj rupi u Kini: Objašnjeno zašto je ova zemlja puna neobičnih kratera (FOTO/VIDEO)
kina-rupa - Copyright Profimedia

Otkriće veličanstvene šume unutar jedne vrtače u Kini ponovo je privuklo pažnju na neobičnu topografiju regiona Guangsi.

Naučnici sa Instituta za geologiju, speijalizovani za kraške procese, saopštili su da se u šumi, u okrugu Leje, možda mogu naći i do sada neviđene vrste biljaka i životinja.

Dno ogromne rupe, duboke skoro 200 metara, 300 metara dugačke i oko 150 metara široke, prekriveno je gustim rastinjem, uključujući retke vrste bambusa i drveća koje dostiže visinu i do 40 metara.

Istraživačima su bili potrebni sati kako bi došli do baze šume.

- Ne bi me čudilo da ovde pronađemo vrste koje do sada nisu bile poznate nauci - rekao je Džordž Veni, izvršni direktor Instituta za istraživanje pećina i krša u Novom Meksiku.

Kako je dodao, zbog lokalnih razlika u geologiji, klimi i drugim faktorima, razlikuju se i načini na koje će se pojavljivati vrtače na površini zemlje.

Profimedia
 

- U Kini možete videti spektakularne krševe sa ogromnim vrtačama i divovskim pećinama. U drugim krajevima sveta, u kraškim predelima nećete baš mnogo toga primetiti. Rupe su možda prečnika od svega metar do dva, a pećinski ulazi su veoma mali, toliko da morate da se skupite da biste se uvukli unutra - objasnio je.

Iako se čini da se radi o spektakularnom otkriću, to i nije neka novost za region Guangsi. Samo u okrugu Leje dosad je otkriveno oko 30 većih vrtača.

Vrtača koja je poslednja pronađena je povezana sa podzemnim rečnim sistemom Fugui dok je preostalih 29 nastalo zahvaljujući reci Bailang. 

Ovakvih rupa ima širom sveta, a formiraju se iz nekoliko različitih prirodnih faktora, ali i pod uticajem čoveka.

O kakvim pojavama se tačno radi?

Vrtače su depresije koje se otvaraju na površini zemlje, a svoju okolinu uvlače u sebe.

Prema podacima Američkog geološkog zavoda, posebno su karakteristične za kraške terene. U pitanju su oblasti od stena karbonatnog sastava, a dominantno dejstvo je hemijsko dejstvo vode. U određenim periodima, razvijaju se kraški procesi koji se mogu prepoznati po brojnim oblicima, površinskim ili podzemnim, vrtačama, uvalama, kraškim poljima, jamama, pećinama, ponorima...

Kako se kameno tlo raspada, pod zemljom se stvaraju prostori koji čak mogu nastati iznenada, pa se čitavo tlo može urušiti. Proces liči na klizište, ali vrtače podrazumevaju da se moraju stvoriti podzemne praznine, odnosno, rupe.

Zašto Kina ima toliko rupa u Zemlji?

Iako se vrtače mogu stvarati brzo ili postepeno, ponekad gutajući i objekte ili automobile, Guangsi se smatra regionom koji ima najviše ovakvih oblika reljefa.

Primera radi, u novembru 2019. je prijavljeno otkriće od 49 vrtača na prostoru od 600 kvadratnih kilometara. Najveća rupa je imala prečnik od 520 metara, a bila je duboka 320 metara.

Tri godine ranije su naučnici do tada najveću grupu vrtača na severozapadu Kine. U istom regionu, u provinciji Šensi, otkrivena je i najveća podvodna vrtača - u Južnokineskom moru.

Profimedia
 

Kada se ogromna rupa 2020. otvorila na severozapadu zemlje, progutala je autobus i nekoliko prolaznika, a tom prilikom je poginulo šest ljudi. Nije retkost ni da se rupe otvaraju nasred raskrsnica.

Razlog zbog koga je ovaj region toliko podložan depresijama jeste zato što se nalaze u oblasti Južnokineskog karsta. U pitanju je kraško područje koje se prostire na više od pola miliona kvadratnih kilometara u kineskim južnim provincijama Junan, Guejdžou i Guangsi, kao i u južnim delovima teritorije grada Čungkinga. Ono predstavlja veličanstven i jedan od najboljih primera predela suptropske i tropske kišne šume koji su prema biodiverzitetu neuporedivi sa drugim kraškim područjima u svetu. 

Oblici koji nastaju u tim područjima spektakularnije izgledaju od drugih zbog sirove lepote i zanimljive okoline.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike