"Ne" za Vašington: Rusija i Kina blokirale rezoluciju SAD u Savetu bezbednosti!

27.05.2022

07:42

0

Moskva je ranije više puta naglasila da se neće složiti sa tim

"Ne" za Vašington: Rusija i Kina blokirale rezoluciju SAD u Savetu bezbednosti!
Si Đinping i Vladimir Putin - Copyright Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP

Kina i Rusija iskoristile su pravo veta tokom glasanja u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji SAD za pooštravanje sankcija Severnoj Koreji.

Sa druge strane, za rezoluciju je glasalo 13 članova Saveta bezbednosti.

U američkom nacrtu rezolucije osuđeno je lansiranje balističke rakete koje je Pjongjang izveo 24. marta i drugo nedavno testiranje raketa.

U nacrtu je predloženo smanjenje isporuka sirove nafte i naftnih derivata Severnoj Koreji.

Pomenuto je i uvođenje sankcija jednoj severnokorejskoj organizaciji koja je navodno umešana u zlonamerne sajber aktivnosti, kao i uvođenje sankcija protiv nekih drugih subjekata.

Izaslanik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja prokomentarisao je da su prilikom izrade rezolucije Saveta bezbednosti UN o Severnoj Koreji, SAD ignorisale preporuke i upozorenja Moskve da dokument ove vrste neće biti usvojen.

AP Photo/Seth Wenig
Vasilij Nebenzja

On je dodao da je Rusija u više navrata insistirala da je uvođenje novih sankcija protiv Severne Koreje put koji vodi u ćorsokak.

Prema njegovim rečima, bezbednosni problemi, uključujući i one koji se tiču i Rusije „ne mogu se rešavati primitivnom upotrebom sankcione palice, koja vodi ozbiljnim sporednim posledicama“.

Kako je istakao, Moskva se protivi bilo kakvim vojnim aktivnostima koje su pretnja po Korejsko poluostrvo i zemlje severoistočne Azije.

- Poslednjih godina primećujemo samo zaoštravanje situacije na Korejskom poluostrvu. Naše zapadne kolege navikle su da svu krivicu svaljuju na severnokorejske vlasti. Međutim, potpuno se ignoriše činjenica da višekratni apeli Pjongjanga upućeni Vašingtonu da prekinu sa neprijateljskim aktivnostima, što bi otvorilo mogućnosti za dijalog – nisu uzeti za ozbiljno - naglasio je Nebenzja.

On je zaključio i da paradigma sankcija nije mogla da garantuje bezbednost u regionu niti da reši pitanja nuklearnog i raketnog neširenja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike