Hilari stoji iza svega: Otkriveno kako je u etar pustila priču o Trampovoj vezi sa Rusijom

27.05.2022

19:18

0

Autor: N. Pavlović

Veliki politički skandal o kome se i dalje ne priča dovoljno

Hilari stoji iza svega: Otkriveno kako je u etar pustila priču o Trampovoj vezi sa Rusijom
hilari-klinton - Copyright AP Photo/Andrew Harnik, File

Advokat predsedničke kampanje Hilari Klinton lagao je FBI kako bi se stekla prednost na izborima 2016. godine, čulo se na američkom sudu.

Majkl Sasman se izjasnio da nije kriv. Kako su tužioci istakli, on se nadao da će manipulacijom u završnici predsedničke kampanje uspeti da donese "oktobarsko iznenađenje".

Sasman je prvi optuženi koji se našao na suđenju u istrazi FBI-jevog postupanja o navodnom šurovanju Donalda Trampa sa Rusijom.

Optužnica se odnosi na sastanak koji je Sasman, inače advokat za pitanja sajber-bezbednosti, imao sa agentom FBI-ja 2016. godine. 

Tada je Sasman predstavio navodne dokaze sumnjivog internet saobraćaja koji povezuje Trampovu organizaciju sa ruskom Alfa bankom. FBI je navode istražio i utvrdio da ne postoji ništa sumnjivo.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Sasman

Tužioci navode da advokat ne samo da je lagao, već je prikrio činjenicu da radi za Demokratsku stranku, odnosno, predsedničku kampanju Hilari Klinton.

Protiv njega je optužnicu podneo specijalni savetnik Ministarstva pravde Džon Duram, koga je 2019. postavio državni tužilac kako bi istražio nepravilno postupanje FBI-ja u u prvobitnoj istrazi o vezi Trampa i Rusije.

Ta istraga, predvođena Robertom Milerom, zaključila je 2019. godine da nije pronašla nikakve dokaze o kriminalnoj zaveri između kampanje Donalda Trampa i Rusije, mada su naglasili da je Moskva tražila način da pomogne Trampu da pobedi na predsedničkim izborima.

Kako se bližio dan izbora, Sasman se nadao da će lažnim podacima uspeti da pomogne Hilari Klinton.

- Slučaj se zasniva na privilegiji - rekla je tužiteljka Britan Šo, jer se radi o "moćnom advokatu iz Vašingtona".

Sasmanovi advokati su odbacili argumente tužilaca rekavši da je FBI morao da zna da advokat radi sa demokratama.

Ističe se i šta je navelo FBI da zaključi da Sasmanovi dokazi zapravo ne pokazuju postojanje ruske zavere.

AP Photo/Chris Seward
 

Server u Trampovoj organizaciji je bio samo spam imejl server koji se koristio za slanje marketinških mejlova.

- Server nije korišćen u kriminalne svrhe niti je bio pretnja po državnu bezbednost - dodala je Šoova.

Hilari aminovala

Hilari Klinton je lično odobrila da u medije procure informacije o navodnoj vezi Trampa i ruske banke, iako njena kampanja nije to u potpunosti utvrdila, čulo se tokom svedočenja Robija Muka.

Muk, Hilarin šef predsedničke kampanje, rekao je na federalnom sudu da je Mark Elijas, tadašnji advokat firme "Perkins Coie" i najviši pravni savetnik kampanje, poručio da stručnjaci za sajber-bezbednost imaju saznanja o navodnoj vezi Trampove organizacije i Alfa banke.

Mukovo svedočenje je prvi put Klintonovu stavilo u centar zbivanja koja se tiču curenja informacija. Međutim, iako su očekivali vetar u leđa, sve te aktivnosti im se sada obijaju o glavu.

Godinama se govorilo da je Tramp ruska marioneta i da su priče da iza svega zapravo stoji Hilari Klinton neistinite, pa čak i da su u domenu teorija zavera.

Međutim, proteklih nedelja američki mediji naširoko pišu o manipulacijama tima Hilari Klinton, a "Volstrit žurnal" je objavio i tekst pod naslovom: "Hilari je to uradila".

Prema Mukovim rečima, njemu nije bio poznat izvor spornih informacija, ali je istakao: "Odlučili smo da ih damo novinaru koji bi mogao više da ih istraži." Kampanja Hilari Klinton nije imala dovoljno informacija ili stručnosti da utvrdi tačnost informacija.

Nakon konsultovanja sa još jednim od čelnika kampanje, Džonom Podestom, Muk je rekao da je Klintonovoj kazao da bi informacije o Alfa banci želeli da podele sa medijima i ona je pristala na to.

Kampanja se potom obratila Eriku Lihtblauu, tadašnjem reporteru "Njujork tajmsa" i sajta "Slejt". Ipak, Muk nije precizirao ko je tačno kontaktirao s novinarem.

Dana 31. oktobra 2016, samo nekoliko dana pre izbora, Slejt je objavio priču o navodnoj povezanosti ruske banke i predsedničkog kandidata Donalda Trampa pod naslovom "Da li je Trampov server komunicirao sa Rusijom?".

AP Photo/Jacquelyn Martin
 

"Njujork tajms" je istog dana objavio priču Lihtblua i još jednog novinara u kojoj se tvrdilo da je u leto 2016. FBI pokrenuo široku istragu o mogućim vezama Trampa sa Rusijom. "Tajms" je ipak naveo da je FBI zaključio da bi za to moglo da postoji "bezazleno objašnjenje".

Međutim, uprkos tome, Hilari Klinton je tog dana tvitovala da su kompjuterski naučnici otkrili tajni server koji povezuje Trampovu organizaciju i ruski banku. I drugi zvaničnici, bliski Hilari Klinton i demokratama, objavili su da bi to mogla da bude direktna veza između Trampa i Moskve.

Iako je Mukovo svedočenje utvrdilo ulogu Hilarine kampanje u širenju neosnovanih navoda o ruskoj banci, rekao je da nije znao kolika je umešanost advokata Sasmana.

Pravni savetnik Elijas je prethodno svedočio da nije znao da je Sasman o ruskoj banci razgovarao sa FBI-jem i da nije za to dao dozvolu.

AP Photo/ Evan Vucci
 

Penzionisani obaveštajac CIA Kevin P. je svedočio da se sa još jednim kolegom sastao sa Sasmanom u sedištu CIA u februaru 2017. kako bi razgovarali o navodima o Alfa banci.

Kako je kazao, Sasman je rekao da ne zastupa nijednog klijenta i da je jasno naglasio da drugi advokati firme "Perkins Coie" predstavljaju Demokratski nacionalni komitet i predsedničku kampanju.

Dodao je da se Sasman obratio CIA u septembru 2017, ali da mu niko nije odgovorio, zbog čega se obratio za pomoć trećim stranama kako bi došlo do sastanka. Kako je naveo, na sastanku, koji je na kraju održan u februaru 2017, Sasmanu je rečeno da će saznanja najverovatnije biti prosleđena FBI-ju.

Laž FBI-ja

Agenti FBI-ja koji su radili na slučaju verovali su da su informacije koje su dobili došle iz Ministarstva pravde, a ne od advokata Majkla Sasmana, preneo je "Njujork post".

Istražitelji su primili elektronsku komunikaciju u kojoj se pominjao dopis Ministarstva pravde oko 19. septembra 2016, istog dana kada se Sasman sastao sa Džejmsom Bejkerom, tadašnjim najvišim advokatom FBI-ja.

U dokumentu se ne navodi da je zapravo Sasman bio izvor informacija.

Dokument je potom cirkulisao među nekoliko visokih zvaničnika FBI-ja, uključujući i Pitera Strzoka, koji je otpušten 2018. kada su obelodanjene poruke koje je slao koleginici i ljubavnici Lisi Pejdž. U njima se zavetovao da će pomoći u zaustavljanju Trampa da pobedi na izborima.

Zaključen slučaj

Tužioci su zaključili slučaj protiv advokata Majkla Sasmana nakon sedam dana svedočenja. Sasman se izjasnio da nije kriv po tački optužnice da je lagao FBI na sastanku 2016. godine. Nije optužen da je izmislio informacije koje im je saopštio, već da je prećutao da radi za Hilari Klinton.

Tramp: Kada će mi se skinuti ljaga sa imena?

- Ovo je jedan od najvećih političkih skandala u istoriji. Tri godine sam morao da se borim protiv nje i tih pokvarenih ljudi, a nikada vam se neće u potpunosti vratiti reputacija. Kada će mi se povratiti reputacija? Da imamo pravo vođstvo, a ne ljude poput Miča Mekonela, neko bi nešto uradio - naveo je bivši predsednik Donald Tramp komentarišući priče koje su ga pratile tokom celog mandata.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike