Roditelji jecali ispred škole, tinejdžer pre pucnjave ubio svoju baku: Jeziva hronologija masakra u Teksasu u kom je stradalo 19 mališana

25.05.2022

10:45

0

Pucnjava je trajala duže od sat i po vremena, sve dok policija nije usmrtila pomahnitalog osamnaestogodišnjaka

Roditelji jecali ispred škole, tinejdžer pre pucnjave ubio svoju baku: Jeziva hronologija masakra u Teksasu u kom je stradalo 19 mališana
Tan2022-5-25_511923_0 - Copyright Tanjug/Billy Calzada/The San Antonio Express-News via AP

Devetnaestoro dece i dvoje odraslih poginulo je u pucnjavi u osnovnoj školi na jugu Teksasa.

Naoružani napadač otvorio vatru u osnovnoj školi Rob, u kojoj se školuju deca uzrasta od sedam do 10 godina, u gradu Juvaldi pre nego što su ga u obračunu vatrenim oružjem ubili pripadnici policije, rekli su zvaničnici.

Osumnjičeni 18-godišnjak imao je kod sebe pištolj, poluautomatsku pušku AR-15 i magacine velikog kapaciteta, kažu istražitelji.

Tinejdžer je osumnjičen da je pre napada u školi upucao svoju baku.

Lokalni mediji javljaju da je on možda bio srednjoškolac koji se školovao u tom području.

Šef policije konsolidovanog nezavisnog školskog okruga Juvaldi Pit Aredondo rekao je da je pucnjava počela u utorak u 11.32 po lokalnom vremenu i da istražitelji veruju da je napadač „delovao sam tokom ovog gnusnog zločina“.

Guverner Teksasa Greg Abot rekao je da je strelac, koga je nazvao Salvador Ramos, izašao iz vozila pre nego što je ušao u školu da bi "užasno, neshvatljivo" otvorio vatru.

Tanjug/AP Photo/Dario Lopez-Mills
 

Jedna od odraslih ubijenih bila je učiteljica, koja je u američkim medijima imenovana kao Eva Mireles. U njenoj biografiji na veb-stranici školskog okruga pisalo je da ima ćerku na koledžu i da voli trčanje i planinarenje.

Skoro 500 učenika je upisano u pretežno latinoameričku školu udaljenu oko 135 kilometara zapadno od San Antonija.

Agencija Asošiejted pres javlja da je zvaničnik američke granične patrole koji se nalazio u blizini kada je pucnjava počela utrčao u školu, pucao i ubio napadača koji se nalazio iza barikade.

Granična patrola je savezna agencija koja čuva ulazne luke u SAD. Juvaldi, koji se nalazi na oko 130 kilometara od granice sa Meksikom, dom je stanice granične patrole.

 

 

Dva pripadnika granične patrole navodno su upucana u razmeni sa napadačem. Jedan agent je upucan u glavu, kažu zvaničnici, dodajući da su obojica sada u stabilnom stanju u bolnici.

Lament nad oružjem

Iako je ovo šokiralo Teksas, u Americi pucnjave u školama nisu retke. Samo ove godine već je bilo 27 pucnjava u školama

Deca se pripremaju i vežbaju rutine koje bi trebalo da primenjuju ako im u učionicu uđe naoružani muškarac.

Prošlo je samo 10 dana od kada je deset ljudi ubijeno u masovnoj pucnjavi u Njujorku.

Političari prepoznaju ovo kao problem gotovo jedinstven za Ameriku, gde je oružje prestiglo saobraćajne nesreće kao vodeći uzrok smrti dece i tinejdžera.

Profimedia
 

Ali to je problem koji politika izgleda nesposobna da reši. Duboko ukorenjeni pogledi na kontrolu oružja nisu promenjeni kao odgovor na događaje poput tragedije u Juvaldiju.

- Zašto stalno dozvoljavamo da se ovo dešava? Zašto smo voljni da živimo sa ovim pokoljem? - upitao je američki predsednik Džozef Bajden, ne predstavljajući potencijalno rešenje ovog problema, koji će verovatno ostati otvoreno pitanje kao i u slučaju njegovih prethodnika.

Nema naznaka da će se demokrate približiti donošenju strožeg zakona o kontroli oružja. Neki republikanci ih već optužuju da koriste ovu najnoviju pucnjavu u školi za cinično ostvarivanje svojih političkih ciljeva.

Osnovna škola Rob će se pridružiti listi školskih pucnjava zajedno sa Sendi Hukom i pucnjavom u Parklendu. Ubistvo nevinih školaraca ponovo je pokrenulo debatu o oružju u Americi, ali je nije približilo rešenju.

Kako prenosi „CBS njiz", napadač je nosio pancir dok je izvodio napad. Još jedan osamnaestogodišnjak koji je osumnjičen da je 14. maja napao prodavnicu u Bafalu u Njujorku takođe je nosio pancir i poluautomatsku pušku, koji su komercijalno dostupni u SAD.

Memorijalna bolnica Juvaldi objavila je ranije na Fejsbuku da je 13 dece prevezeno u bolnicu „kolima hitne pomoći ili autobusima“.

Tanjug/AP Photo/Dario Lopez-Mills
Džozef Bajden

Kako su saopštili zvaničnici Univerzitetske zdravstvene bolnice, 66-godišnja žena i 10-godišnja devojčica bile su u kritičnom stanju u bolnici u San Antoniju.

Krici roditelja

Ispred škole su se neposredno nakon pucnjave mogli čuli plač i jecaji dok su članovi porodica koji su se tamo okupili dobijali poražavajuće veste da su im deca ubijena.

Od nekih je u najtežim trenucima zatraženo da daju uzorke DNK kako bi pomogli u identifikaciji nekih mladih žrtava.

Samo nekoliko blokova od osnovne škole Rob održano je malo bdenje za žrtve i preživele u napadu.

Glas Karle Bohman je pukao dok je okupljenima pričala o porodičnom prijatelju čija je ćerka, učenica škole, bila među onima za koje se još ne zna da li su živi.

- Oni ne znaju da li je na operaciji ili je jedna od stradalih, ali znaju da je ona neka vrsta žrtve jer je nestala. Ne mogu da verujem da se ovo dešava - povikala je Bohman.

Šeril Juhas, stanovnica Juvaldija, tiho je plakala tokom molitve.

- Ovako zlo ne možete da shvatite. Bez obzira na to gde se desi, ali teže je kada se desi kod kuće - kazala je ona.

Načelnik školskog okruga Hal Harel rekao je da je školska godina završena rano nakon pucnjave.

Hronologija masakra

U nastavku navodimo kako se sve hronološki odigralo, od trenutka početka pucnjave do najsvežije informacije.

11.32 - Pucnjava je prijavljena policiji.

11.43 - Škola je objavila da je zatvorena. Policijska uprava je počela da deli informacije na Fejsbuku.

12.23 - Akcija je i dalje trajala, a roditeljima je rečeno gde mogu da dođu po svoju decu.

13.06 - Policija je na ubila osumnjičenog za masovno ubistvo, Salvadora Rolanda Ramosa (18) iz Juvaldija, navodi policija.

Društvene mreže
Salvador Roland Ramos

- Veruje se da je napustio svoje vozilo i ušao u osnovnu školu Rob u Juvaldiju sa pištoljem - rekao je guverner Teksasa Greg Abot.

16.16 - Policijska uprava Juvaldija održala je konferenciju za novinare, koja se emitovala uživo na Fejsbuku, kako bi objavila više detalja o pucnjavi. Tada je potvrđeno da je osumnjičeni ubijen.

18.50 - Senator iz Teksasa saopštio je da je u pucnjavi ubijeno 18 dece i 3 odrasle osobe.

19.40 - Predsednik SAD Džozef Bajden govorio je o pucnjavi.

- Izgubiti dete je kao da vam se otkine deo duše. Postoji šupljina u vašim grudima. Osećate se kao da ste uvučeni u nju i da nikada nećete moći da izađete - kazao je Bajden.

20.34 - Prva žrtva identifikovana je kao Eva Mireles, a prijavljeno je i da su 10-godišnja devojčica i 66-godišnja žena u kritičnom stanju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike