SAD na opasnom terenu: Vašington se sprema za izrazito neprijateljski akt prema Rusiji

27.05.2022

08:36

0

Oružani sistemi proizvedeni u Americi, koji bi trebalo da se pošalju Ukrajini, mogu da ispaljuju salve raketa stotinama kilometara daleko, čime bi direktno bila ugrožena bezbednost Ruske Federacije

SAD na opasnom terenu: Vašington se sprema za izrazito neprijateljski akt prema Rusiji
Ilustracija - Copyright AP photo

Nakon nekoliko isporuka oružja Kijevu, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena sprema se da dodatno naoruža Ukrajinu tako što će poslati napredne, dugometne raketne sisteme, koji su sada glavni zahtev ukrajinskih zvaničnika, reklo je više neimenovanih zvaničnika.

Vašington razmatra slanje sistema u okviru većeg paketa vojne i bezbednosne pomoći Ukrajini, što bi moglo da se obelodani sledeće nedelje, preneo je Si-En-En.

Visoki ukrajinski zvaničnici, uključujući i predsednika Vladimira Zelenskog, zatražili su prethodnih nedelja od SAD i njenih saveznika da im obezbede višestruki raketni sistem (MLRS).

Oružani sistemi proizvedeni u SAD mogu da ispaljuju salve raketa stotinama kilometara daleko, mnogo dalje od bilo kog sistema koji Ukrajina već ima, a za koji Ukrajinci tvrde da bi mogao da promeni odnos moći u njihovom sukobu sa Rusijom.

Drugi sistem koji su Ukrajinci tražili jeste artiljerijska raketa visoke pokretljivosti, poznata kao HIMARS, lakši sistem na točkovima sposoban da ispaljuje mnoge iste vrste municije kao i MLRS.

Ruska vojska je poslednjih nedelja udarila Ukrajinu na istoku, gde je Ukrajina nađačana brojno i oružano, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Bajdenova administracija nedeljama je razmatrala da li da pošalje raketne sisteme zbog zabrinutosti koje je izneo Savet za nacionalnu bezbednost da bi Ukrajina mogla da koristi sisteme za izvođenje ofanzivnih napada unutar Rusije, rekli su zvaničnici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike