Sijarto o narednom paketu sankcija Rusiji: Odluka se može doneti samo uz saglasnost svih zemalja članica EU

25.05.2022

11:55

0

Ministar spoljnih poslova Mađarske istakao je da Evropska unija treba da ima u vidu različite potrebe država u okviru nje

Sijarto o narednom paketu sankcija Rusiji: Odluka se može doneti samo uz saglasnost svih zemalja članica EU
AP Photo/Darko Vojinovic

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto rekao je danas da bi šesti paket sankcija EU prema Rusiji, ukoliko bude prihvaćen, za Mađarsku značio onemogućavanje snabdevanja energijom, te dodao da bi taj paket mogao da bude donet samo uz saglasnost svih članica.

Na konferenciji za medije nakon susreta sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim, Sijarto je rekao da Evropska komisija treba da reši problem koji nastaje podsticanjem nezavisnosti od ruskih energetskih izvora.

Dodao je da EU treba da ima u vidu različite potrebe zemalja članica.

- Mi smatramo da je na snazi prethodna odluka EK, koja uzima u obzir potrebe pojedinih zemalja. Međutim, da se sada stavi na dnevni red na samitu iduće nedelje, onda bi to značilo težak atak i dovelo bi u tešku situaciju i jedinstveni nastup EU. Čekamo predlog Komisije - rekao je on.

Sijarto je dodao da Mađarska smatra da bi trebalo naći odgovarajuće rešenje za kompleksan problem sa kojim se suočava ta država.

- Nama se čini da za sada nema odgovarajućeg predloga na koji način bi moglo da se zameni snabdevanje naftom - ocenio je on.

Printscreen RTRS
Peter Sijarto

Sijarto je ocenio da je sukob u Ukrajini za Mađarsku u svakom trenutku rizik po bezbednost zemlje.

- Na globalnom planu se oseća uticaj rata, kroz snabdevanje energijom i prehrambenim proizvodima - rekao je on.

Način odlučivanja uporedio je sa odlučivanjem u pandemiji, kada se moralo odlučivati u trenutku.

- Svaka od 26 zemalja EU može da odluči odakle će uvoziti energent. Ali sankcije se mogu prihvatiti samo uz potpunu saglasnost svih - rekao je on.

Istakao je da Mađarska ostaje posvećenja regionalnoj saradnji i dodao da bi zajedničko nabavljanje energenata u ovoj teškoj situaciji garantovalo veću bezbednost i Mađarskoj i Srbiji.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti