Lavrov sa prezirom govorio o američkoj aroganciji: U Buči je odrađena ista šema kao u Račku

26.05.2022

18:25

0

Autor: 24sedam

Setite se, 1999. godine SAD su odlučile da Jugoslavija preti njihovoj bezbednosti. 10.000 kilometara od američke obale

Lavrov sa prezirom govorio o američkoj aroganciji: U Buči je odrađena ista šema kao u Račku
lavrov - Copyright Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP

Kada je nešto u interesu SAD, onda im je sve dozvoljeno, pa i da u trenu izbombarduju zemlju koja je na 10.000 kilometara udaljena od njihove obale - Jugoslaviju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu RT.

- Uporedite tu aroganciju, osećaj sopstvene superiornosti – to je taj kolonijalni mentalitet, kada mi je sve dozvoljeno, a ti moraš da radiš šta ti kažem. On se manifestuje, ne samo što se tiče naših interesa. Kada im je potrebno… Setite se, 1999. godine SAD su odlučile da Jugoslavija preti njihovoj bezbednosti. 10.000 kilometara od američke obale. U trenu su je izbombardovali - ispričao je Lavrov.

On je podsetio da je Kristofer Voker, koji je bio na čelu OEBS-a, proglasio genocidom nekoliko leševa koja su otkriveni u selu Račak. Kako se kasnije otkrilo, nisu bila u pitanju tela civila, već militanata. Preobukli su ih u civilnu odeću i razbacali.

Printscreen / Youtube / AP
 

 

- Na isti način je to bilo urađeno i 23. aprila u Buči, kod Kijeva. To je ista šema. Ona radi, nezavisno od toga da li ona nekoga ubeđuje ili ne. Oni nisu ni morali nikoga da ubeđuju. Izbombardovali su Jugoslaviju. Formirali nezavisno Kosovo, kršeći sve principe OEBS-a. Samo su rekli: tako će biti" - dodao je on.

Na Krimu, nakon referenduma, oni su rekli: samoproglašenost Kosova može, a samoproglašenost Krima – ne. To se sve vidi golim okom, i za to niko i ne pocrveni od stida, zaključio je Lavrov.

Ukrajina imal plan B za Donbas

Ukrajina je planirala za 8. marta plan B u Donbasu, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu RT.

- Ono što smo sada otkrili na položajima ukrajinske vojske, tokom vojne operacije, potvrđuje da smo jedva stigli na vreme sa operacijom koja je počela 24. februara. Jer, već za 8. mart je bio planiran plan B. Ogromna grupa Oružanih snaga Ukrajine koja se nalazila u tom trenutku, sredinom februara, na liniji razdvajanja sa Donbasom, planirala je silom da zauzme tu teritoriju

Printscreen/YouTube/Sky News
 

 

- rekao je Lavrov.

 

Prema rečima ministra, to je bilo planirano uz najgrublje kršenje Minskih sporazuma i rezolucije SB UN.

- Međutim, ne sumnjam da bi, ako bi plan uspeo, ceo zapad progutao sva ta kršenja. Kao što je gutao zanemarivanje realizacije sporazuma tokom proteklih osam godina - izjavio je Lavrov.

Anglosaksonski savez i Rusija

Ruski ministar spoljnih poslova primetio je da bahatost anglosaksonskog saveza ne poznaje granice "u šta se svakodnevno uveravamo".

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje, umesto da poštuju svoje obaveze iz Povelje UN i poštuju, kako tamo piše, suverenu ravnopravnost država, njima šalju ultimatume i grubo ih ucenjuju.

- Uključujući i ucene na osnovu određenih subjektivnih situacija i direktne pretnje svojim sagovornicima da će požaliti i biti kažnjeni ako se ne pridruže sankcijama Rusiji - rekao je ministar.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

 

Lavrov je rekao da je to eklatantno nepoštovanje suverenih država.

- Reakcija koju vidimo iz arapskih zemalja, i iz gotovo svih drugih država Azije, Afrike, Latinske Amerike, pokazuje da ove zemlje ne žele da žrtvuju svoje nacionalno dostojanstvo, trčkaraju okolo kao sluge kako bi realizovali zadatke starijih „drugova“, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, „situacija još jednom pokazuje da kolonijalno razmišljanje, kolonijalne navike naših zapadnih kolega nisu nestale” i da SAD i Evropa „i dalje razmišljaju kolonijalnim kategorijama”.

- To je loše, to je tužno. To je protivno istorijskom procesu, koji objektivno leži u tome što se sada formira multipolarni svet - objasnio je ministar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike