Lavrov kritikovao Ameriku i njene saveznike: Zapad je objavio totalni rat ruskom svetu, to više i ne kriju!

27.05.2022

10:26

0

Lavrov kritikovao Ameriku i njene saveznike: Zapad je objavio totalni rat ruskom svetu, to više i ne kriju!
sergej larov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Sukob između zapadnih nacija i Rusije predstavlja „totalni rat", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u petak tokom sastanka sa šefovima ruskih regiona.

Rusko društvo i glavne političke snage podržavaju odluku vlade da se suoči sa ovim izazovom, dodao je on.

- Zapadne nacije udvostručuju, utrostručuju i učetvorostručuju svoje napore da sputaju našu naciju. Oni koriste široku lepezu sredstava, od jednostranih ekonomskih sankcija do potpuno lažne propagande u globalnim medijima - rekao je Lavrov, napominjući da je „rusofobija niskog nivoa, koju, na naše najdublje žaljenje promoviše brojne vlade, porasla do neviđenog nivoa”.

- Zapad je objavio totalni rat protiv nas, protiv celog ruskog sveta. Ovu činjenicu sada niko i ne krije. „Kultura otkazivanja“ koja cilja sve što je povezano sa našom nacijom postala je apsurdna - rekao je Lavrov.

Rusija je na pritisak odgovorila ujedinjenjem „svih zdravih patriotskih snaga“ i naletom javne podrške ruskoj spoljnoj politici, rekao je ministar spoljnih poslova.

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

Lavrov je takođe primetio da je kriza razotkrila pravu prirodu obećanja datih Rusiji pre 30 godina, nakon raspada SSSR-a.

- Sada vidimo vrednost svih razgovora o univerzalnim vrednostima i potrebi da se Evropa pretvori u zajednički dom od Atlantika do Pacifika. Niko ne treba da gaji iluzije o odnosu SAD i njihovih saveznika prema Rusiji - dodao je on.

Visoki diplomata je govorio na sastanku saveta ministarstva spoljnih poslova koji uključuje sve ruske regionalne šefove kao članove. Savetodavno telo se redovno sastaje kako bi razgovaralo o tome kako diplomatski kor može pomoći raznim delovima zemlje. Kao ministar spoljnih poslova, Lavrov predsedava savetom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike