Rusija pozdravlja predlog Kine o proširenju BRIKS-a: "Rano je da se imenuju potencijalni kandidati"

25.05.2022

23:27

0

Zaharova je naglasila da smatra preuranjenim da se imenuju potencijalni kandidati i da je tema o proširenju obimna i višestruka

Rusija pozdravlja predlog Kine o proširenju BRIKS-a: "Rano je da se imenuju potencijalni kandidati"
Pixabay

Ruska Federacija pozdravlja predlog Kine za proširenje grupacije rastućih svetskih ekonomija poznatije kao BRIKS, ali smatra da je preuranjeno imenovati potencijalne kandidate za pridruživanje asocijaciji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

- Proširenje petorke BRIKS-a, nesumnjivo zavređuje punu pažnju asocijacije. Ove godine je kineski predstavnik u BRIKS-u predložio da se intenzivira rad na tome i mi podržavamo tu inicijativu, istakla je ona na brifingu.

Istovremeno, Zaharova je naglasila da smatra preuranjenim da se imenuju potencijalni kandidati i da je tema o proširenju obimna i višestruka.

- Ova tema nije tako jednostavna kao što se čini. Predstoji određivanje ključnih parametara ovakvog procesa, formiranje u okviru BRIKS-a, postizanje koncenzusa o standardima, kriterijumima i proceduri pridruživanja novih članova, objasnila je ona, preneo je Sputnjik.

Kako je dodala, još je rano otkrivati detalje tog procesa.

Prethodno je kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio da Kina želi da proširi grupaciju BRIKS.

BRIKS je grupacija koju čini pet zemalja - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Organizacija je osnovana 2006. godine u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti