Od toga nema ništa: Holandski premijer objasnio zbog čega Ukrajina neće skoro ući u EU, pa ponudio drugo rešenje

24.05.2022

18:16

0

Opozicija se ne slaže sa njegovim stavom, dok predsednik Francuske razmišlja isto kao i on

Od toga nema ništa: Holandski premijer objasnio zbog čega Ukrajina neće skoro ući u EU, pa ponudio drugo rešenje
AP22033459366910 - Copyright Ukrainian Presidential Press Office via AP

Verovatnoća da će se Ukrajina pridružiti Evropskoj uniji, pa čak i da će dobiti status kandidata, nije velika, tvrdi holandski premijer Mark Rute, dodajući da ima previše država članica koje se protive toj ideji.

On je istakao i da bi to bilo nepravedno prema zemljama Zapadnog Balkana koje mnogo duže čekaju na članstvo.

Govoreži u parlamentu u ponedeljak, Rute je napomenuo da Ukrajina još može da dobije status potencijalnog kandidata i da joj se kaže koliko koraka i reformi treba da napravi da bi postala punopravni kandidat za članstvo, dodajući da se isti proces primenjuje i na Bosnu.

Premijer je objasnio da bi takav potez osigurao da ukrajinske vlasti „ne budu demotivisane“, iako je priznao da je zemlja još „veoma daleko“ od toga da postane kandidat, kao što je, na primer, Moldavija.

On je, međutim, istakao da veruje da sve zemlje na evropskom kontinentu imaju pravo da se pridruže EU sve dok ispunjavaju uslove.

Nekoliko holandskih partija u Donjem domu parlamenta zemlje nedavno je pozvalo da Ukrajina što pre postane kandidat za člana, uključujući dve opozicione frakcije, međutim, Ruteova vladajuća grupacija VVD i dalje je oklevala da Kijevu dodeli taj status.

Olivier Hoslet, Pool Photo via AP, File
Mark Rute

Što se tiče obećanja drugih evropskih lidera Kijevu, Rute je objasnio da su njihove izjave o članstvu Ukrajine u EU bile više „emotivne“ nego „pravne“.

Stav sličan Ruteovom nedavno je podelila i druga članica EU, pošto je francuski ministar za evropska pitanja Klement Bon izjavio u nedelju da bi pristupanje Ukrajine bloku moglo da potraje nekoliko decenija.

- Moramo biti iskreni. Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za šest meseci, godinu ili dve godine, lažemo. To nije istina. Verovatno je 15 ili 20 godina. To traje veoma dugo - rekao je Bon za pariski Radio J, dodajući da ne želi da Kijevu nudi nikakve „iluzije ili laži“.

On je, međutim, primetio da Ukrajina i dalje treba da postane deo političkog života EU i da treba stvoriti zamenu za članstvo za tu zemlju, ponovivši ideju koju je ranije predložio francuski predsednik Emanual Makron.

Blok može da uspostavi „evropsku političku zajednicu“ za Ukrajinu i druge zemlje nečlanice, koja bi „dozvolila demokratskim evropskim nacijama da pronađu novi prostor za političku saradnju, bezbednost, saradnju u energetici, transportu, investicijama, infrastrukturi, kretanju ljudi“, predložio je Makron Evropskom parlamentu 9. maja. U Ukrajini je glavna opoziciona partija zabranjena, a njen lider uhapšen.

Profimedia
 

Kijev je ipak insistirao na tome da mu se odobri punopravno članstvo i odbio je da mu se da bilo kakva zamena, pri čemu je predsednik zemlje Vladimir Zelenski izjavio da je oklevanje EU da njegovoj zemlji dodeli status članstva rezultat pritiska Rusije.

- Ne trebaju nam kompromisi. Verujte mi, to neće biti kompromisi između Evrope i Ukrajine. Ovo će biti još jedan kompromis između Evrope i Ruske Federacije. Apsolutno sam siguran u to. To je diplomatski, politički uticaj ruskih zvaničnika, birokrata i lobista - rekao je Zelenski u subotu.

Članstvo u EU je jedno od ključnih obećanja ukrajinskih prozapadnih političara decenijama, iako je u tom pogledu tokom godina bilo malo ili nimalo napretka. Ipak, ukrajinski lideri su nastavili da insistiraju na tome da zemlja bude primljena u blok, posebno nakon što je Rusija krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u ovoj zemlji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike