"Šta radite, ulazite unutra!" Roditelji preklinjali policajce da uđu u školu i savladaju ubicu, ali se to dogodilo prekasno! (VIDEO)

26.05.2022

14:44

0

Autor: N. Pavlović

Svedoci se žale da je policija katastrofalno omanula

"Šta radite, ulazite unutra!" Roditelji preklinjali policajce da uđu u školu i savladaju ubicu, ali se to dogodilo prekasno! (VIDEO)
texas - Copyright AP Photo/Jae C. Hong

Pobesneli roditelji dece, ubijene u osnovnoj školi u teksaškom mestu Juvaldiju, vikali su na policajce da uđu u zgradu i spasu učenike, ali su snage reda, kako se čini, napravile čitav niz propusta.

U javnosti su se pojavili detalji koji pokazuju da policajci nisu bili dorasli tako ozbiljnom događaju.

Podsetimo, tinejdžer Salvador Ramos (18) prvo je upucao svoju baku, a onda je upao u školu i u jednoj učionici pobio najmanje 19 dece i dve učiteljice.

Mediji su prvobitno preneli da je Ramos imao pancir, i da se pre ulaska u školu, sukobio sa nekoliko policajaca, ali da niko nije uspeo da ga zaustavi.

Potom su se pojavili navodi da uopšte nije imao pancir ili neki drugu zaštitu i da su pucali na njega, ali uzalud.

Njujork tajms je preneo da je napadač bio u školi više od sat vremena pre nego što je likvidiran. Navodno, i na ulazu škole je stajao jedan pripadnik obezbeđenja, ali ga nije zaustavio.  

Da stvar bude gora, mediji su preneli da se Ramos u jednom trenutku zabarikadirao uoči oružanog okršaja sa policijom, ali se ispostavilo da je samo zaključao vrata učionice. Iz nekog razloga, policajci i agenti granične patrole, koji su pozvani u pomoć, nisu uspeli da se izbore sa zatvorenim vratima, dok jedan član školskog osoblja nije doneo ključ.

Šta to radite, ulazite unutra?

Jedan snimak pokazao je kakva je atmosfera vladala ispred škole "Rob" dok je Ramos bio unutra. Naoružani šerifi i drugi pripadnici snaga reda su udaljavali roditelje od objekta.

- Šta to radite? Ulazite unutra! - jedna osoba je povikala.

- Zarobljeni su unutra - čulo se na snimku.

Policija je pozvana u 11.32 sati, a Ramos je ubijen u 13 časova. Kako se navodi, agent granične patrole je dobio ključ od vrata i tada ga je likvidirao.

Havijer Kasarez. čija je ćerka Džeklin ubijena, kazao je da je dojurio do škole kada je čuo za pucnjavu. Tada se policija još skupljala ispred zgrade.

Uznemiren što ništa ne preduzimaju, želeo je da sa drugim okupljenim ljudima sam upadne u školu.

- Hajde da upadnemo unutra jer policija ništa ne radi kao što bi trebalo. Trebalo je mnogo više da preduzmu. Nisu bili spremni. Bilo je najmanje 40 policajaca naoružanih do zuba, ali nisu ništa učinili dok nije bilo prekasno. Moglo je sve biti mnogo brže da su imali taktičku obuku, i mi smo svedoci toga - rekao je.

Direktor Odeljenja za javnu bezbednost, Stiv Mekro, rekao je da je prošlo najmanje 40 minuta od početka pucnjave do trenutka kada je Ramos upucan. Ipak, nije mogao da precizira koliko dugo je napadač bio unutra i kada je tačno ubijen.

- Policija je bila na licu mesta. Nisu odmah reagovali, ali su ga savladali u učionici - rekao je.

Kasarez, kao i drugi roditelji, traži odgovore. Žele da znaju zašto Ramos nije zaustavljen na vreme.

- Ja posedujem oružje i smatram da se ne radi o tome. Besan sam što može tako lako da se nabavi i koliko mladi možete da budete da biste ga kupili - naveo je.

Masakr u Juvaldiju je druga najsmrtonosnija pucnjava u jednoj školi u Americi u istoriji te zemlje.

Podsetimo, Ramos je posle svađe svoju baku upucao u lice, a onda je kolima krenuo ka školi. Survao se u jedan jarak, pa je nastavio peške. Već tada je naišao na jednog naoružanog pripadnika obezbeđenja. Ipak, ušao je u školu i ubio 21 osobu. Ramos je bio naoružan poluautomatskom puškom AR-15 koju je kupio za svoj 18. rođendan, samo nedelju pre toga.

Sva stradala deca su bila u jednoj učionici i pohađala su četvrti razred. Ramos je upucao nekoliko policajaca, a drugi su razbijali prozore kako bi pokušali da evakuišu učenike i nastavnike.

Svedok: Bio je sam

Huan Karanza (24) video je kako se Ramos slupao vozilom izvan škole posle čega je uzeo AR-15 i zapucao ka dvoje ljudi koji su pobegli nepovređeni. Kada je ušao u školu, pucao je ka dva policajca i ranio ih. Potom je ušao u učionicu i zapičeo krvavi pir.

- Trebalo je ranije da uđu u školu. Bilo ih je više, a on je samo jedan - poručio je Karanza.

Ramos je ostao u učionici dok se nije pojavila tačtička jedinica koja ga je likvidirala.

Uprkos svemu, Mekro je negirao da je bilo propusta naglašavajući da su policajci bili u sukobu sa napadačem i da su uspeli da ga održe na jednoj lokaciji.

- Naravno, omanuli smo u smislu da nismo uspeli da sprečimo napad. Ali, ti policajci su rizikovali svoje živote i spasili su drugu decu - dodao je. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike