Tramp prozvao Bajdena zbog trošenja novca na Ukrajinu: Bezbednost naše dece trebalo bi da bude podjednako važna

28.05.2022

10:18

0

Autor: 24sedam

Osvrnuo se i na Avganistan, na koji je potrošeno nekoliko milijardi dolara

Tramp prozvao Bajdena zbog trošenja novca na Ukrajinu: Bezbednost naše dece trebalo bi da bude podjednako važna
AP Photo/Alex Brandon, File

Finansiranje bezbednosti u školama trebalo da bude prioritet za Sjedinjene Američke Države, a ne pomoć Ukrajini, rekao je bivši predsednik Donald Tramp nekoliko dana nakon što je u masovnoj pucnjavi u Juvaldiju, u Teksasu, ubijeno 19 učenika lokalne osnovne škole.

Ako SAD mogu da pošalju milijarde dolara u inostranstvo, Ukrajini, "trebalo bi da budemo i u mogućnosti da se i kod kuće uradi sve što je potrebno da naša deca budu bezbedna", rekao je Tramp na konferenciji Nacionalnih udruženja vlasnika oružja (NRA) u Hjustonu, prenosi Bi-Bi-Si.

- Potrošili smo milijarde dolara u Iraku i u Avganistanu, a za to nismo dobili ništa - predočio je Tramp tokom svog jučerašnjeg govora, izazvavši glasan aplauz učesnika konvencije NRA.

Na konvenciji se reklamira oružje i zagovara slobodna kupovina i nošenje, a zbog tragedije u Teksasu nekoliko konzervativnih govornika i muzičara otkazalo je učešće, uključujući proizvođača oružja koje je napadač koristio u školi u Juvaldiju.

Konvencija je održana samo nekoliko dana nakon što je 19 dece i dvoje nastavnika ubijeno iz vatrenog oružja u osnovnoj školi u gradu Juvaldi u Teksasu.

Napad u školi dogodio se 10 dana nakon pucnjave u Bafalu u Njujorku, u kojoj je poginulo 10 ljudi - dve tragedije su bile poslednje u dugom nizu masovnih ubistava koje su intenzivirale debatu o zakonima o oružju.

- Užasno ubistvo 19 nedužne dece i dvoje odraslih nastavnika, sa mnogo teško povređenih, bilo je divlje i varvarsko zverstvo koje šokira savest svakog Amerikanca, tako užasno - rekao je Tramp.

Potom je pozvao na "kratak trenutak ćutanja", pre nego što je pročitao spisak žrtava iz Juvaldija, piše Sky News.

Međutim, kao i mnogi drugi govornici na konvenciji, Tramp je odbio da vidi bilo kakvu vezu između njihove smrti i lakoće sa kojom je 18-godišnji Salvador Ramos mogao da pristupi poluautomatskoj puški kojom je izvršio jezivi masakr.

On je kritikovao "sada već poznatu paradu ciničnih političara koji pokušavaju da iskoriste suze uplakanih porodica da povećaju sopstvenu moć i oduzmu naša ustavna prava" i "groteskno nastojanje nekih u našem društvu da iskoriste patnju drugih da unaprede svoje ekstremne političke agende".

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti