Šta donosi novi premijer Australije: Njegova životna priča izašla u prvi plan, ali se svi pitaju kako će se odnositi prema Kini

23.05.2022

19:19

0

Autor: N. Pavlović

Albanizi otvara novo poglavlje australijske politike

Šta donosi novi premijer Australije: Njegova životna priča izašla u prvi plan, ali se svi pitaju kako će se odnositi prema Kini
albanizi - Copyright Profimedia

Posle skoro 10 godina, konzervativci nisu više na vlasti u Australiji, a glasači su okrenuli leđa vladajućoj koaliciji, čime je na premijersko mesto stupio Entoni Albanizi.

Birači su ovoga puta krenuli za kandidatima koji su tokom kampanje u fokus stavili pitanja klimatskih promena, jednakosti polova i političkog integriteta.

Australijom su uglavnom uvek dominirale dve najveće partije: liberali na desnom centru i laburisti levog centra. Ipak, na nedavno održanim izborima sve loptice su promešane i u igru su ušle i neke manje stranke kojima je dosta dvopartijskog sistema.

Skromni počeci

Entoni Albanizi je svoju politiku oblikovao u skladu sa svojim skromnim počecima. Odgajila ga je samohrana majka u predgrađu Sidneja.

Prijatelji njegovo prezime izgovaraju "Albaneze", kao bolonjeze. Međutim, pošto su ga godinama ispravljali Italijani, odakle je i njegov otac, političar je svima postao poznat kao Albanizi.

AP Photo/Rick Rycroft
 

Nakon pobede na izborima, binu je delio sa senatorkom Peni Vong, koja će biti ministarka spoljnih poslova u novom sazivu australijske vlade. Njen otac je malajsko-kineskog porekla, a majka evropskih korena.

- Mislim da je to dobro. Da neko ko nema anglo-keltsko prezime vodi parlament i da neko sa prezimenom Vong predvodi vladu u Senatu - poručio je Albanizi.

Njegova pobeda time označava i pobedu multikulturalizma, jer je Australija često kritikovana zbog toga što u parlamentu većinski sede potomci britanskih kolonijalista. Međutim, Velika Britanija nije više veliki "izvor" imigranata. Približno polovina stanovništva je rođena van zemlje ili ima roditelje imigrante. Najveći broj imigranata čine Kinezi i Indijci.

- O našoj velikoj zemlji mnogo govori to što sin samohrane majke sa invalidskom penzijom, koji je odrastao u javnim stanovima u Kamperdaunu, stoji pred vama kao australijski premijer - naveo je Albanizi u pobedničkom govoru.

Kako bi poštedela dete skandala u radničkoj katoličkoj porodici, majka Merijen Eleri mu je rekla da je njegov otac Karlo Albanizi preminuo u saobraćajnoj nesreći nedugo posle njihovog venčanja.

Merijen, koja je dobila invlalidsku penziju zbog hroničnog reumatoidnog artritisa, rekla mu je istinu kada je imao 14 godina - otac mu je živ i oni se nikada nisu venčali.

Naime, Karlo je radio na kruzeru kada se par upoznao 1962. godine. To je bilo jedino Merijenino prekomorsko putovanje u životu. Sa sedmomesečnog puta od Azije do Britanije vratila se u četvrtom mesecu trudnoće. Živela je sa roditeljima kada joj se sin rodio 1963. godine.

Kako nije želeo da povredi svoju majku, Albaniz je tek posle njene smrti 2002. godine potražio oca. Konačno su se upoznali 2009. godine u Barleti na jugu Italije. U to vreme, Albanizi je bio ministar saobraćaja i infrastrukture. 

 

 

- Svaki roditelj želi za svoje potomke više nego što su oni imali. Moja majka je sanjala bolji život za mene. Nadam se da će moj put inspirisati Australijance da dostignu zvezde - dodao je on.

Tokom kampanje je više puta napominjao životne lekcije koje je naučio tokom teškog detinjstva.

Zato se tamošnja Laburistička partija zalaže za politike koje nude finansijsku pomoć onima koji kupuju svoj prvi dom, a obećali su i bolje domove za negu starijih i olakšice za roditelje.

Ipak, kritičari smatraju da ga njegova levičarska politika, a ne skromni počeci, čine neprikladnim za poziciju premijera.

Kakva će biti politika novog premijera?

Konzervativci ističu da će Albanizi biti najveći levičarski australijski lider u poslednjih 50 godina.

Sa druge strane, pristalice smatraju da je novi premijer pragmatičan toliko da može da se izbori sa konzervativnim elementima u partiji.

Smatra se da je Albanizi doživeo preobražaj u protekloj godini, birajući i lepša odela i naočare. Izgubio je 18 kilograma, što su mnogi opisali kao način pridobijanja birača.

Političar je naveo da se okrenuo zdravom životu nakon što umalo nije stradao u jednoj saobraćajnoj nesreći. Verovao je da će ga stići fiktivna sudbina njegovog oca.

AP Photo/Rick Rycroft
 

Kako je istakao, imao je samo 12 godina kada je učestvovao u jednoj političkoj kampanji. Njegove komšije su pobedile lokalnu vlast koja je želela da proda njihove stanove.

- Dok sam odrastao, uvideo sam kolika je moć koju Vlada može imati i koliko to utiče na ljudske živote. Posebno kada je reč o mogućnostima - naveo je on.

Albanizi je obećao da će povratiti reputaciju Australije kada je reč o borbi sa klimatskim promenama, odnosno, smanjenju emisije štetnih gasova.

Kada je reč o odnosu prema Kini, Albanizi je rekao da će nastaviti politiku premijera Skota Morisona. Istakao je da je Australija saterana u ćošak u pregovorima UN o klimatskim promenama jer je odbila da usvoji mnogo ambicioznije planove za smanjenje emisije štetnih gasova.

Prema mišljenju Albanizija, jedini način da se Kanbera dobro pozicionira u regionu je da klimatska pitanja shvati ozbiljno.

Laburisti su na izborima obećali da će emisije smanjiti za 43 odsto i da će se cilj ispuniti do 2050. godine. Naučnici za klimatska pitanja smatraju da planovi laburista nisu dovoljno ambiciozni kako bi se rast temperature održao na 1,5 stepeni, koliko je propisano Sporazumom iz Pariza. Politika laburista se više odnosi na rast od dva stepena. 

Albanizijeva partija se obavezala da će modernizovati australijsku energetiku uvođenjem solarnih jedinica i baterija za zajednice.

Profimedia
 

Glas žena

Premijer Morison je ostao bez podrške velikog broja žena posle serije skandala u koje su bili umešani njegovi ministri. Morisona su optuživali da mu nedostaje saosećanja kada je govorio o slučaju seksualnog napada u parlamentu, rekavši da mu je žena skrenula pažnju na ozbiljnost slučaja.

Ubrzo su žene izašle na ulice tokom brojnih marševa tražeći da se Australijankama osigura bezbednost, a zahtevi su potom prerasli i u borbu za veću jednakost polova.

Nekadašnja i jedina australijska premijerka Džulija Giljard je navela da će Albanizijeva vlada biti "vlada za žene".

Osim toga, Albanizi je obećao da će pojačati glas domorodaca u parlamentu.

Tanjug/Mick Tsikas/Pool Photo via AP
Albanizi i Morison

Azija i SAD

Jedan od prvih zadataka će mu biti da se sa kolegama iz SAD, Japana i Indije sastane na samitu grupe Kvad (Quadrilateral Security Dialogue). Nova laburistička vlada se obavezala da će pojačati veze sa Azijom. Albanizi je naveo da će, posle Japana, jedan od prvih poziva biti upućen Indoneziji.

- Živimo u regionu u kojem ćemo u budućnosti imati Kinu, Indiju i Indoneziju kao gigante. Moramo da pojačamo naša ekonomska partnerstva - rekao je on.

Odnosi sa Kinom nisu najpovoljniji, pogotovo kada je Morison 2020. pozvao da se istraži poreklo koronavirusa. Kina je odgovorila sankcijama na australijske proizvode, uključujući goveđe meso, vino i jastoge.

Koalicija je sugerisala da laburisti zauzmu mekši stav prema Kini, ali je na papiru njihova pozicija zapravo samo malo drugačija u odnosu na konzervativce.

Osim toga, laburisti ostaju posvećeni paktu Aukus, sporazumu koji je Morison sklopio sa SAD i Velikom Britanijom, na veliko negodovanje Francuske.

 

BONUS VIDEO 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike