Šef Odeljenja za javnu bezbednost Teksasa: Reakcija policije u Juvaldiju bila je pogrešna i tačka (VIDEO)

27.05.2022

20:40

0

Autor: 24sedam

Pukovnik Stiven Makrou iz Odeljenja za javnu bezbednost Teksasa kritikovao je neke aspekte reakcije policije tokom pucnjave u Juvaldiju u kojoj je ubijeno 19 učenika i dva nastavnika

Šef Odeljenja za javnu bezbednost Teksasa: Reakcija policije u Juvaldiju bila je pogrešna i tačka (VIDEO)
71hBqbct - Copyright Foto: Printskrin/Tviter/@RNjudyFlorida ·

Pukovnik Stiven Makrou iz Odeljenja za javnu bezbednost Teksasa kritikovao je neke aspekte reakcije policije tokom pucnjave u Juvaldiju u kojoj je ubijeno 19 učenika i dva nastavnika, posebno u vezi sa vremenom koje je bilo potrebno policajcima da stupe u kontakt sa napadačem.

Na koferenciji za novinare Makrou je izjavio da je "doneta odluka da je to bila zabarikadirana situacija", govoreći o "načinu razmišljanja" komandanta policije u tom trenutku tokom pucnjave u osnovnoj školi u Juvaldiju.

Komandir na mestu pucnjave, pogrešno je verovao da je incident prešao iz situacije sa aktivnim napadačem u situaciju sa zabarikadiranjem, gde je osumnjičeni prestao da puca i zabarikadirao se u učionici, ne predstavljajući više pretnju za decu, rekao je MekKrou.

- Mislio je da ima vremena - rekao je Mekrou. 

Prema njegovim rečima, onaj ko je komandovao policijom na mestu incidenta, možda je verovao da više niko nije živ u učionicama.

Ipak, u isto vreme, deca u učionicama 111 i 112 osnovne škole Rob u Juvaldiju su više puta zvala hitnu pomoć i molila za pomoć, rekao je MekKrou. 

Profimedia
 

Umesto da odmah pokuša da provali u učionicu i stupi u kontakt sa napadačem, MekKrou je rekao da je šef policije školskog okruga - odlučio da je bilo vremena da se vrate ključevi i sačeka taktički tim sa opremom koji bi provalio vrata i preuzeo nadležnost nad situacijom.

Tanjug/William Luther/The San Antonio Express-News via AP
 

- S ove vremenske distance, naravno da to nije bila ispravna odluka. Bila je to pogrešna odluka, tačka. Nema izgovora za to. Ali, opet, nisam bio tamo. Verujemo da je ulazak trebalo da bude pre. Kada postoji aktivan strelac, pravila se menjaju - dodao je MekKrou.

Na taj način objašnjava se to što je prošlo dosta vremena otkada su policajci prvi put stigli u školu u 11:44 po lokalnom vremenu i kada je taktički tim konačno ušao u prostoriju i ubio napadača u 12:50.

Prema rečima MekKroua, taktički tim je uspeo da uđe pomoću ključeva od domara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike