Cvetanje trešnje u Japanu je divna pojava, ali i ona ima mračnu stranu zbog klimatskih promena (FOTO/VIDEO)

24.05.2022

07:17

0

Autor: N. Pavlović

Sve se menja zbog rasta temperature

Cvetanje trešnje u Japanu je divna pojava, ali i ona ima mračnu stranu zbog klimatskih promena (FOTO/VIDEO)
trešnje - Copyright AP Photo/Eugene Hoshiko

Svake godine se veliki broj ljudi okuplja da uživa u cvetanju trešanja u Japanu, a bele i roze latice već više od hiljadu godina ulepšavaju mnoge predele.

Međutim, smatra se da japanska trešnja cveta mnogo ranije nego što je to nekada bilo uobičajeno zbog klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom, pokazala je nova studija, prenosi CNN.

Britanski meteorolozi i istraživači sa Univerziteta Osaka u Japanu istakli su da su klimatska kriza i urbano zagrevanje "pogurali" period cvetanja za 11 dana.

Prošle godine cvetanje trešnje je u Kjotu dostiglo vrhunac 26. marta, što je bilo najranije u poslednjih 1.200 godina. Ove godine, cvetovi su bili u punom sjaju 1. aprila.

Naučnici, koji su objavili svoja otkrića u magazinu "Environmental Research Letters", kazali su da da je rano cvetanje danas postalo uobičajeno.

Profimedia
 

Šta se krije iza ove pojave?

Trend ranijeg cvetanja poklapa se sa rastućim temperaturama. Prosečne martovske temperature u centru Kjota su se povećale za nekoliko stepeni u odnosu na predindustrijski period, pod uticajem klimatskih promena i zagrevanja posebno specifičnog za gradove.

Jedan od glavnih razloga je pojačana urbanizacija. Gradovi teže da budu topliji nego okolne ruralne oblasti jer zgrade i putevi upijaju sunčevu toplotu više nego drugi prirodni pejzaži.

Ipak, naučnici ističu da svemu u najvećem procentu kumuje klimatska kriza, pogotovo kada je reč o sagorevanju fosilnih goriva koji dovode do rasta temperatura širom sveta, ne samo u Japanu.

AP Photo/Kiichiro Sato
 

Ukoliko se nastavi globalno zagrevanje, do kraja veka bi cvetanje trešanja u Japanu moglo da se dogodi i čitavu nedelju ranije.

- Naša studija pokazuje da nisu samo ljudski faktor i zagrevanje urbanih područja doprineli pomeranju datuma cvetanja u Kjotu, već da će ranije cvetanje postati 15 puta izglednije - istakao je vođa studije dr Nikos Kristidis.

Prema njegovim zaključcima, ranije cvetanje bi moglo da se dogodi svakih nekoliko godina do 2100. kada takav fenomen više neće biti posmatran kao neobičan i ekstreman.

Osim toga, rano cvetanje trešnje ima uticaja i na japansku ekonomiju i ekologiju, a znak je veće klimatske krize koja preti ekosistemima širom sveta.

- To je važan kulturni događaj u Japanu - rekao je istraživač Jasujuki Aono, sa Univerziteta u Osaki. Prolećni festivali koji prate ovu prirodnu pojavu daju važan doprinos japanskoj ekonomiji tako da bi predviđanje njihovog tajminga moglo da bude veoma važno.

Lokalci i turisti imaju običaj da ispod divnog drveća piknikuju, a brojne prodavnice i druga preduzeća u to vreme imaju specijalne ponude.

Zašto je važno opasno rano cvetanje trešnje?

Ipak, ne radi se samo o turistima koji žure da uslikaju jarke boje već bi pomeranje datuma cvetanja moglo da utiče na čitav ekosistem, a samim tim da ugrozi i preživljavanje mnogih vrsta.

Rast temperatura već utiče na zemljoradnju širom zemlje, tvrdi se u studiji.

AP Photo/Eugene Hoshiko
 

Primera radi, biljke osećaju kolika je temperatura oko njih i da li je dovoljno toplo u jednom određenom periodu, tako da počinju sa cvetanjem. Takođe, veće temperature dovode i do bržeg rasta insekata i drugih životinja.

Različite biljke i životinje mogu različito da reaguju na toplotu, tako da bi i njihovi životni ciklusi mogli da budu u raskoraku iako su nekada bili sinhronizovani.

Tako možemo imati situaciju da se cvetanje odigrava pre nego što su insekti spremni i obrnuto, što znači da jednog dana možda neće biti dovoljno hrane za biljke i insekte.

AP Photo/Kiichiro Sato
 

Pomeranje datuma cvetanja nije karakteristično samo za Japan ili trešnje. Proleće je ove godine ranije došlo i u Veliku Britaniju, primera radi, a zbog klimatskih promena biljke cvetaju u toj zemlji mesec dana ranije.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike