Sedmica u svetu: Ratne provokacije, nespretna diplomatija i blokirane ulice

13.02.2022

20:22

0

Do članova kraljevskih porodica došao je kovid 19, koji je nastavio da pojačava pritisak na zdravstvene sisteme mnogih zemalja, a protivnici obavezne vakcinacije izašli su na ulice u svojim vozilima inspirisani kanadskim „Konvojem slobode"

Sedmica u svetu: Ratne provokacije, nespretna diplomatija i blokirane ulice
nedelja u svetu - Copyright Tanjug/Mandi Wright/YouTube/Sky News/AP/Alex Brandon/Thibault Camus/Hussein Malla

U nedelji za nama (7-13. februara) zapadne zemlje nastavile suda optužuju Rusiju da planira da napadne Ukrajinu, dok su evropske diplomate dolazile na razgovore sa visokim zvaničnicima Moskve. Do članova kraljevskih porodica došao je kovid 19, koji je nastavio da pojačava pritisak na zdravstvene sisteme mnogih zemalja, a protivnici obavezne vakcinacije izašli su na ulice u svojim vozilima inspirisani kanadskim „Konvojem slobode".

Tenzična tenzija

Prašina koja se podigla zbog tvrdnji Zapada da se Rusija sprema da izvrši invaziju na Ukrajinu nije se slegla ni ove sedmice. Ruski predsednik Vladimir Putin nedvosmisleno je rekao je da rat veoma verovatan ukoliko Ukrajina uđe u NATO ili krene na Krim, dok se predsednik SAD izgubio pričajući o tome, pa rekao da se druga zemlja sprema da je napadne. Američke trupe stigle su u Rumuniju, avioni F-15 sleteli su u Poljsku, a crni jastrebovi poslati su na istok Nemačke.

Kijev je pokušao artiljerijski napad na samoproglašenu Lugansku Narodnu Republiku, koji je srećom sprečen, a Rusija i Belorusija otpočele su zajedničke vojne vežbe. Šef diplomatije EU Žosep Borelj poslao je pismo ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, kao odgovor na njegovu pisanu poruku zemljama članicama, dok je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izrazio uverenje da će Rusija uskoro odgovoriti na predloge SAD i NATO o evropskoj bezbednosti.

Rusija je odbacila sve optužbe na svoj račun rekavši da Zapad širi lažne informacije o invaziji, dok je Bajden nastavio da tvrdi da čak „zna" i tačan datum početka, povodom čega se oglasila portarolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, nazvavši američke spekulacije „ruganjem zdravom razumu"Putin je još pre 15 postavio NATO-u ključno pitanje, ali nije dobio odgovor na njega, iako su njime mogle da budu sprečene današnje tenzije, a šta sve piše u Sporazumu iz Minska i zbog čega su neke tačke sporne možete pročitati OVDE.

Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
 

Nekoliko zemalja se uspaničilo zbog priče o mogućem ratu, pa je Holandija savetovala svojim građanima da napuste Ukrajinu, a to je uradio i Stejt department, da bi na kraju i ruske diplomate počele da odlaze iz ove zemlje.

U subotu je u teritorijalnim vodama Rusije uočena američka podmornica, kojoj je poslato upozorenje, nakon čega se oglasilo rusko ministastvo odbrane, rekavši da je to grubo kršenje normi međunarodnog prava. SAD su negirale da je američka vojska izvršila operacije u spornim vodama, a nedugo zatim otkriveno je još detalja o ovom incidentu.

Istog dana Bajden i Putin razgovarali su telefonom više od sat vremena, a Kremlj je saopštio da ponovo nije zadovoljan odgovorima američkog predsednika

Nakon što su neke avio-kompanije najavile da će prestati da lete za Ukrajinu, Kijev je istakao da ne vidi smisao u zatvaranju svog vazdušnog prostora, dok je predsednik Vladimir Zelenski ponovio da spekulacije o ruskom napadu bespotrebno stvaraju paniku i tražio je da mu se dostavi dokaz da bi do invazije moglo doći. Vašington je još jednom zapretio Moskvi oštrim sankcijama, a upitan za njih, ruski ambasador nonšalantno je rekao da Rusiju za te pretnje „boli uvo".

Britanska diplomatija

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su britanske diplomate došle „nespremne“ u Moskvu i opisao razgovore sa ministarkom inostranih poslova Liz Tras kao „razgovor sa gluvom osobom koja sluša, ali ne čuje“, a ona se tom prilikom i obrukala i pokazala da joj geografija nije jača strana. Sa druge strane, britanski ministar odbrane Ben Volas poručio je posle sastanka da veruje svom ruskom kolegi Sergeju Šojguu kada kaže da Rusija ne planira invaziju na Ukrajinu.

Makronovo putešestvije

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom uoči svog puta u Moskvu, gde ga je Vladimir Putin dočekao i smestio za neobično dug sto. Ubrzo je otkriveno o čemu su njih dvojica pričali, dok je Kremlj saopštio da tom prilikom nije postignut nikakav dogovor. Tviter je postao opsednut jednom fotografijom sa njihovog sastanka, pa je napravljen veliki broj zanimljivih montaža. Naknadno je otkriveno zašto je Putin udaljio Markona toliko od sebe i da je francuski predsednik odbio da se testira da mu ne bi uzeli uzorak DNK, zbog čega su internetom počele da se šire mnoge teorije o tome za šta bi Rusi mogli da iskoriste njegov genetski materijal. Ipak, sastanak koji su imali u ponedeljak nije bio dovoljan, pa su se Putin i njegov francuski kolega ponovo čuli u subotu.

Kraljevska groznica

U saopštenju objavljenom u sredu danska kraljevska porodica obavestila je javnost da je kraljica Margreta II (81) pozitivna na koronavirus, a istog dana otkriveno je i da je španski kralj Felipe VI takođe imao pozitivan test. U četvrtak je zvanično rečeno da se i britanski princ Čarls zarazio kovidom 19, a javnost Ujedinjenog Kraljevstva zabrinula se da je inficirana i njegova majka, kraljica Elizabeta II.

Konvoj slobode

Tanjug/Mandi Wright/Detroit Free Press via AP
 

Kanadska prestonica Otava proglasila je vanredno stanje zbog protesta vozača kamiona protiv obavezne vakcinacije i ostalih korona mera, a mnogi su prestali da daju vozačima gorivo u cilju da spreče blokadu, dok je kanadski sud zabranio trubljenje u glavnom gradu na 10 dana. Kamiondžije su u utorak blokirale most između Amerike i Kanade, a u tome su istrajali više od tri dana. U četvrtak su blokirale i glavni kanadsko-američki granični prelaz, a svojim akcijama inspirisali su i građane Novog Zelanda, koji su se sukobili sa policijom, kao i Francuze, koji su prvo krenuli na Pariz, a onda i ka Briselu.

Policija je pokušala da blokira prilaze Parizu kako bi sabotirala konvoj slobode, zaustavila je više od 500 vozila i napisala preko 150 kazni, ali su učesnici protesta ipak uspeli da se probiju i da zaustave saobraćaj kod Trijumfalne kapije, gde je policija bila prinuđena da upotrebi i suzavac.

A vi kako 'te?

Samo što je Zakon o obaveznoj vakcinaciji stupio na snagu u Austriji, poznati austrijski virusolog Norbert Novotni izjavio je da obavezna vakcinacija više nije potrebna. Sa druge strane, Avganistan je teško pogođen novim talasom, a nema uslove da leči sve bolesne jer samo pet bolnica prima obolele od kovida 19, dok neke od njih nemaju ni grejanje. U Njujorku je otkriven novi soj koronavirusa, a Bil Gejts je u novoj knjizi napisao da može da spreči sledeće pandemije i da ima razrađen plan kako to da uradi. U Nemačkoj su uvedene nove čudne kovid mere kada je u jednoj pokrajini studentima zabranjeno da imaju bradu, a peticija protiv obavezne vakcinacije je odbačena.

Džo Rogan - čovek koji gospodari američkim medijima: Mnogi hoće da ga ukinu, ali je njegov uticaj toliko veliki da je to možda nemoguće

Narkomani tumaraju Kabulom kao duhovi: Odvode ih u klinike u kojima vlada pravi horor, kruže priče i o kanibalizmu (FOTO)

Svemirsko groblje: Najudaljenija tačka u okeanu ka kojoj se usmerava smeće iz kosmosa neprijateljski je nastrojena prema životu

Serpiko - čovek koji je razotkrio korupciju u policiji i zbog toga dobio metak u lice: 50 godina kasnije dodeljeno mu je zasluženo priznanje

Tradicija sa mračnom istorijom: U jednoj afričkoj zemlji jednom mesečno svi građani čiste ulice, a sve je počelo krvoprolićem

Klimatske promene diktiraju budućnost stanovanja: Spas je u plutajućim kućama, jedna nacija već godinama ulaže u njih

“Bog rata” se borio protiv komunizma: Nemac do kraja bio veran ruskom caru, sa Mongolima pokušao da odbrani monarhiju u Rusiji (FOTO)

"Ovde vam plaćaju da budete na ulici": Američku metropolu preplavili beskućnici koji žive u šatorima, a ovako je došlo do enormne krize

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike