Sergej Lavrov razočaran sastankom sa britanskom ministarkom: Kao da sam razgovarao sa gluvom osobom

10.02.2022

13:06

0

Ruski ministar spoljnih poslova smatra da su britanske diplomate došle „nespremne“

Sergej Lavrov razočaran sastankom sa britanskom ministarkom: Kao da sam razgovarao sa gluvom osobom
AP22018351930391 - Copyright Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su britanske diplomate došle „nespremne“ u Moskvu i opisao razgovore sa ministarkom inostranih poslova Liz Tras kao „razgovor sa gluvom osobom koja sluša, ali ne čuje“.

Lavrov je to istakao odmah nakon razgovora dvojice lidera u kojima je gospođa Tras upozorila da bi svaka ruska invazija na Ukrajinu imala „masovne posledice“.

- Realnost je da ne možemo ignorisati nagomilavanje preko 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici i pokušaje podrivanja ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta - rekla je Tras ruskom ministru spoljnih poslova i dodala:

- U suštini, rat u Ukrajini bio bi poguban za ruski i ukrajinski narod i za evropsku bezbednost. I NATO je jasno stavio do znanja da bi svaki upad u Ukrajinu imao ogromne posledice i izazvao velike troškove. Ako se ovi principi poštuju, verujem da u današnjim razgovorima možemo da postignemo napredak u jačanju bezbednosti za sve.

Međutim, Lavrov je kazao da su britanske diplomate došle „nespremne“ na sastanak, a ministarski spoljnih poslova naglasio je da Rusija jača veze sa Kinom, opisavši razgovore kao „razgovaranje sa gluvom osobom koja sluša, ali ne čuje“.

AP Photo/Alberto Pezzali, File
Liz Tras

Gospođa Tras je insistirala da je iznela stav Ujedinjenog Kraljevstva.

- Sigurno nisam bila nema u našim diskusijama ranije, iznela sam gledište Velike Britanije o trenutnoj situaciji, kao i nastojanje da odvratim Rusiju od invazije na Ukrajinu - rekla je ona, dodajući da joj je Lavrov kazao da Rusija nema planove za invaziju na Ukrajinu.

Njihov susret je prvi razgovor između najviših diplomata posle više od četiri godine, nakon što su odnosi Rusije i Velike Britanije teško zategnuti trovanjem ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj u martu 2018.

Gospodin Lavrov je insistirao na tome da Rusija neće trpeti predavanja, rekavši da „ideološki pristupi, ultimatumi i moraliziranje ne vode nigde“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike