Kako se Kanada obračunava sa kamiondžijama: Ne daju im gorivo, a poznata platforma im uskratila pomoć od 8 miliona dolara (VIDEO)

07.02.2022

14:33

0

Autor: 24sedam

Vlasti kažu da im je prestonica okupirana

Kako se Kanada obračunava sa kamiondžijama: Ne daju im gorivo, a poznata platforma im uskratila pomoć od 8 miliona dolara (VIDEO)
kamiondžije - Copyright Profimedia

Kanadska prestonica Otava proglasila je vanredno stanje zbog protesta vozača kamiona protiv obavezne vakcinacije i ostalih korona mera.

Protest traje duže od nedelju dana, a gradonačelnik Džim Vatson je rekao da je grad "potpuno van kontrole" i kako je demonstranata, koje je nazvao pretnjom po sigurnost građana, više od policije.

Vozači kamiona već danima svojim vozilima i šatorima parališu centar grada. 

U razgovoru za kanadski radio CFRA, Vatson je rekao da se demonstranti ponašaju "neprimereno", dodavši kako "neprestano trube i aktiviraju vatromet". 

Snajperisti čuvaju stražu policiji

Policija je objavila da će pojačati mere protiv kamiondžija najavljujući da bi sve koji pokušaju da im pomognu, u obliku materijalne pomoći i goriva, mogla da uhapsi.

U nedelju je policija objavila da je sedam osoba uhapšeno i da je izdato više od sto kazni. 

Ubrzo nakon objave da će im policija onemogućiti snabdevanje gorivom, jedan od organizatora protesta rekao je da će oni već pronaći način da zaobiđu policijsko postupanje. 

Desetine teško naoružanih policajaca spustile su se na parking bejzbol stadiona na istoku grada, gde se okupio veći broj demonstranata. 

Demonstranti su rekli da je policija uklonila gorivo koje je tamo bilo smešteno za kamione parkirane u centru grada. Snajperisti su čuvali stražu na krovu stadiona i hotela s obe strane parkinga, dok se policija kretala.

"GoFundMe" zabranio prikupljanje pomoći

Kada su se kamiondžije usprotivile obaveznoj vakcinaciji, njihove pristalice su počele i da ih novčano podržavaju, pa je pokrenuta i kampanja na platformi za prikupljanje novčane pomoći - "GoFundMe".

U međuvremenu je za "Konvoj slobode" prikupljeno skoro 8 miliona dolara (oko 10 miliona kanadskih dolara), ali je u jeku protesta platforma odlučila da zabrani sve donacije, nakon razgovora sa lokalnom policijom, naveli su. Iako je platforma najavila da će novac preusmeriti u "kredibilne dobrotvorne organizacije", predomislili su se i poručili da će svim donatorima biti vraćene pare natrag.

Profimedia
 

"GoFundMe" se našao na meti velikih kritika, a čak je i guverner Floride Ron Desantis zapretio da će protiv njih pokrenuti istragu. Prema određenim informacijama, platforma za svaki zahtev za povraćaj novca mora da plati i taksu od 15 dolara. Zbog toga se smatra da zato nisu želeli odmah da donatorima vrate novac jer bi ih to koštalo dodatnih 15 dolara po transakciji. Nakon razmatranja, iz kompanije su naveli da će automatski vratiti novac donatorima u roku od sedam do 10 dana.

O svemu se oglašavao i milijarder Ilon Mask, osnivač kompanija "Spejs iks" i "Tesla", koji je podržao protest kamiondžija. On je čelnike platforme nazvao "profesonalnim lopovima".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike