Otkriveno koliko se britanska ministarka obrukala u Moskvi: London kod Lavrova poslao potpuno nespremne diplomate (VIDEO)

10.02.2022

18:06

0

Autor: 24sedam

Nije prvi put da se Liz Tras ne snalazi u geografiji

Otkriveno koliko se britanska ministarka obrukala u Moskvi: London kod Lavrova poslao potpuno nespremne diplomate (VIDEO)
lavrov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Zapadne diplomate na sve načine pokušavaju da umanje tenzije sa Moskvom, a Velika Britanija je tom prilikom u Kremlj poslala ministarku spoljnih poslova Liz Tras.

Kako je istakao njen ruski kolega Sergej Lavrov, poslali su potpuno nespremne diplomate, a mediji su obelodanili koliko se Trasova obrukala.

Naime, Komersant je objavio da je ministarka napravila veliki gaf tokom razgovora sa Lavrovim.

Kako je istakla, Moskva mora da povuče svoju vojsku sa granice sa Ukrajinom, a Lavrov je odgovorio da se ruske trupe nalaze na svojoj sopstvenoj teritoriji gde imaju pravo da sprovode manevre.

Veteran ruske diplomatije se potom okrenuo ka Liz Tras i upitao da li London prepoznaje suverenitet Moskve nad regionima Rostov i Voronjež, gde se, navodno, gomilaju snage nadomak ukrajinske granice.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

Nakon kraćeg razmišljanja, ministarka je, navodno, odgovorila da Velika Britanija nikada neće priznati ruski suverenitet nad ovim regionima.

To je navelo Deboru Bronert, britansku ambasadorku u Moskvi, da se brzo umeša u razgovor i podseti koleginicu da se radi o regionima koji se nalaze u okviru Rusije i nikako drugačije.

Nešto kasnije, Trasova je objasnila da je pomislila da Lavrov misli na delove Ukrajine i da joj je potom postalo jasno da su to ruski regioni.

Podsetimo, Lavrov je nakon sastanka izjavio da su britanske diplomate došle „nespremne“ u Moskvu i opisao razgovore sa ministarkom inostranih poslova kao "razgovor sa gluvom osobom koja sluša, ali ne čuje".

Njihov susret je prvi razgovor između najviših diplomata posle više od četiri godine, nakon što su odnosi Rusije i Velike Britanije teško zategnuti navodnim trovanjem ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj u martu 2018.

Profimedia
 

Gospodin Lavrov je insistirao na tome da Rusija neće trpeti predavanja, rekavši da „ideološki pristupi, ultimatumi i moraliziranje ne vode nigde“.

Inače, nedavno je i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, kritikovala Liz Tras jer je pomešala dva različita kraja Evrope.

Trasova je kazala da će London nastaviti da podržava baltičke saveznike preko Crnog mora - iako su Estonija, Litvanija i Estonija više od hiljadu kilometara daleko od tog mora.

- Gospođo Tras, Vaše znanje iz istorije je ništa u poređenju sa Vašim znanjem iz geografije - navela je Zaharova na Telegramu i dodala da svet mora biti spasen od "gluposti i neobrazovanja anglosaksonskih političara". 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike