Makron se uplašio da mu Rusi ne uzmu uzorak DNK, ali za šta bi sve mogli to da iskoriste? Ovo su najluđe teorije

13.02.2022

14:11

0

Autor: 24sedam

Makron kao biološko oružje

Makron se uplašio da mu Rusi ne uzmu uzorak DNK, ali za šta bi sve mogli to da iskoriste? Ovo su najluđe teorije
makron - Copyright Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Veliki sto, za kojim su sedeli ruski predsednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emanuel Makron tokom razgovora u Moskvi, privukao je pažnju celog sveta.

Iako se sugerisalo da to treba da simbolizuje njihove zahladnele odnose, otkriveno je da Makron nije želeo da ga Rusi testiraju na koronavirus kako se ne bi dočepali njegovog uzorka DNK.

Zanimljivo zvuči, ali za šta bi tačno mogla da se iskoristi predsednikova DNK?

Klon

Prva od neverovatnih teorija kaže da se Makron plaši da ga ne kloniraju, prenosi Sputnjik.

- Zamislite svet u kome postoji, ne jedan, nego dva, tri, četiri ili 12 Makrona. Čitavo tuce sveže kloniranih Makrona služili bi kao izvrstan poklon. Rusi bi imali ogromnu moć nad Francuzima kada bi posedovali čitavu kutiju sa Makronima na svom raspolaganju - navodi ruski medij u šaljivom tekstu.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Osim toga, korisno bi bilo i imati armiju koja se sastoji od kopija francuskog predsednika.

- Svetski lideri bi drhtali na samu pomisao da bi još jedan osrednje sposoban političar mogao dosadom da uspava njihovo stanovništvo, da bi posle buđenja iz dubokog sna shvatili da im je teritorija zauzeta. Makron Monotoni, uništitelj zabave... - navodi se u tekstu.

Prava je šteta što su drugi lideri, koji su posećivali Kremlj, bili manje obazrivi, pa tako verovatno možemo uskoro očekivati da vidimo klonove mađarskog premijera Viktora Orbana ili iranskog predsednika Ibrahima Raisija.

Otkrivanje porodičnih tajni

Danas, ljudi rade analize DNK iz različitih razloga, od čiste radoznalosti do toga da žele da otkriju svoje prave roditelje i slično.

Možda se Makron plašio da bi Rusi mogli da raskrinkaju i neke njegove porodične tajne. Pošto se metod PCR testa koristi i prilikom utvrđivanja očinstva, tokom analize DNK, ko zna šta je, zapravo, francuski lider želeo da sakrije.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

Genetski kod

Ipak, poznato je da građani koriste DNK analize kako bi saznali nešto više o svom poreklu i porodičnom stablu.

"Kako da se hranim da bih bio zdraviji?", "Da li imam genetsku odbojnost prema određenim proizvodima ili jednostavno ne volim brokoli?", "Da li imam neke bolesti?" - samo su neka od pitanja na koje se može odgovoriti ukoliko naučnici bace pogled na naš DNK. Možemo samo da zamislimo šta bi sve Kremlj mogao da otkrije u genetskom kodu gospodina Makrona, tačnije, koje sve slabosti poseduje.

Novi soj

Od ostalih teorija izdvaja se i ona da bi Makron mogao nenamerno da postane neka vrsta biološkog oružja, koje bi imalo za zadatak da oslabi francusku vladu.

Bris iz nosa, neophodan za PCR test, bio bi dovoljan da unese smrtonosnu bolest. Zaražen nekim virusom, Makron bi poslužio kao trojanski konj, prenosi Sputnjik.

Makronova bizarna fobija od ruskih PCR testova privukla je pažnju, a zbog ogromnog stola za kojim su sedeli, na internetu se pojavila salva komentara i raznoraznih šala.

AP Photo/Marta Lavandier
 

Stvarne opasnosti

U svakom slučaju, analizom DNK neke osobe može se pratiti njena prošlost, pronaći njeni rođaci i detaljnije ispitati porodično stablo, primera radi. To predstavlja rizik po slavne ličnosti, svetske lidere, čelnike odbrambenh snaga... Godine 2002, u Velikoj Britaniji su se pojavili navodi da je postojala zavera da se uzme dlaka princa Harija kako bi se konačno utvrdilo ko mu je, zapravo, otac.

Analize takođe mogu da utvrde da li pojedinac pati od određenih genetski naslednih oboljenja i drugih bolesti, što su informacije koje se uglavnom drže u tajnosti.

Krađa DNK se posmatra kao ozbiljna pretnja genetskoj privatnosti pojedinaca, ali u većini zemalja nije kvalifikovana kao krivično delo. Velika Britanija je 2006. godine donela zakon po kojem je krađa DNK i testiranje DNK pojedinca krivično delo.

Profimedia
 

Smatra se i da bi otkrivene genetske informacije mogle u budućnosti da budu iskorišćene za stvaranje biološkog oružja.

Primera radi, Atlantik je 2012. objavio članak u kome se navodilo da američka vlada tajno sakuplja DNK svetskih lidera.

- DNK predsednika bi mogao da se iskoristi na mnogo politički osetljivih načina, za lažiranje dokaza afera, za potpirivanje glasina o rođenju i nasledstvu, ili za glasine o navodnim bolestima koje bi mogle da ugroze njegovu vladavinu - stajalo je u izveštaju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike