Šta su razgovarali Putin i Makron: Sastanak trajao više od 5 sati, na jelovniku bilo sedam jela (VIDEO)

08.02.2022

09:10

0

Posebna pažnja posvećena je ukrajinskom pitanju

Šta su razgovarali Putin i Makron: Sastanak trajao više od 5 sati, na jelovniku bilo sedam jela (VIDEO)
Makron u poseti Kremlju - Copyright AP Photo/Thibault Camus, Pool

- Rusija neće dozvoliti Ukrajini da pokuša da vrati Krim vojnim putem - izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije nakon sastanka sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Pregovori dva lidera u Kremlju su trajali nešto više od pet sati. Ruski predsednik je saopštio da je sastanak sa Makronom bio sadržajan i koristan.

Osvrnuo se na aktuelnu situaciju.

- Kategorički smo protiv širenja NATO na istoku, jer to predstavlja zajedničku pretnju za nas – dalje širenje NATO-a prema našim granicama. Ne krećemo se mi ka NATO-u, već se NATO kreće ka nama. Stoga, govoriti da se Rusija ponaša agresivno, u najmanju ruku ne odgovara zdravoj logici - konstatovao je predsednik.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

On je objasnio zašto je mogući prijem Ukrajine u NATO toliko opasan.

- Postoji problem: evropske zemlje, uključujući Francusku, smatraju da je Krim deo Ukrajine, a mi smatramo da je deo Ruske Federacije. I ako se preduzmu pokušaji da se ova situacija promeni vojnim putem, a u doktrinarnim dokumentima Ukrajine propisano je: a) Rusija je protivnik, b) povratak Krima vojnim putem je moguć. Zamislite da je Ukrajina članica NATO-a. Član 5 nije ukinut, naprotiv, gospodin Bajden je nedavno rekao da je član 5 apsolutni imperativ i da će se poštovati. To znači da će doći do vojne konfrontacije između Rusije i NATO-a... da li treba da se borimo protiv NATO-a? - rekao je Putin na konferenciji.

Ruski predsednik je dodao da postoji i drugi deo pitanja: „Da li vi želite da se borite sa Rusijom?“

- Pitajte svoje čitaoce, gledaoce, korisnike internet resursa: da li želite da Francuska ratuje sa Rusijom? E, tako će i biti. Naša zabrinutost diktirana je i pitanjima koja se odnose na zajedničku evropsku bezbednost - zaključio je predsednik Rusije.

Makronova poruka

Francuski lider Emanuel Makron poručio je posle razgovora sa Putinom da je dijalog sa Rusijom neophodan uslov za izgradnju mira.

- Sada svi moramo da pronađemo miran put u Evropi i put stabilnosti, još postoji mogućnost i vreme za to. Rusija je evropska zemlja i neophodno je sarađivati sa njom radi izgradnje budućnosti u Evropi - objasnio je francuski lider, navodeći da je dijalog sa Moskvom potreban i zbog rešavanja drugih ozbiljnih međunarodnih problema.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

On smatra da su potrebni novi mehanizmi da bi se obezbedila stabilnost u Evropi, ali da ih ne treba razvijati revidiranjem postojećih sporazuma.

Možda bi nova bezbednosna rešenja u Evropi trebalo da budu inovativnija, naveo je predsednik.

- Ne verujem da smo primorani da biramo između novih pravila i igre bez pravila. To je, sa mog stanovišta, optimizam zasnovan na volji. Rusija je privržena suverenitetu i pravima. Ali sam siguran da možemo da izgradimo bezbednost i stabilnost u Evropi, potvrdivši ono što već postoji u okviru OEBS-a. Takođe, možemo da pronađemo nova rešenja, ona bi možda trebalo da budu inovativnija - ocenio je predsednik Francuske.

Pregovore sa ruskim kolegom nazvao je sadržajnim i saopštio da su Moskva i Pariz dogovorili zajednički rad na bezbednosnim garancijama.

O Ukrajini

Francuski predsednik je posvetio pažnju i Ukrajini. Kako je rekao, Putin i on su tokom sastanka uspeli da približe stavove.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Ovaj sukob je u centru napetosti koju danas doživljavamo i, naravno, neophodno je da Rusija i Evropska unija reše konflikt kako bismo napredovali u našim odnosima - rekao je Makron.
S tim u vezi, podsetio je i na značaj „normandijskog formata“.

- Nastavljamo da ulažemo napore u okviru 'normandijskog formata' kako bismo u potpunosti primenili Minske sporazume u cilju rešavanja sukoba u Donbasu - objasnio je francuski predsednik.

Prema njegovim rečima, na ukrajinskim granicama "koncentrisano je 125.000 ruskih vojnika".

- Ukrajinski lider Vladimir Zelenski je danas predsednik zemlje na čijim granicima se nalazi 125.000 ruskih vojnika. Tako da, da – on se nervira - kaže Makron.

Rešenje ukrajinskog pitanja može da bude samo političko, a osnovu za regulisanje situacije u zemlji čine Minski sporazumi, napomenuo je predsednik.

Nakon sastanka sa Putinom, Makron će danas boraviti u Kijevu i razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Sukob Istoka i Zapada

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.


Bogat jelovnik

Pres služba predsednika Rusije otkrila je i jelovnik ručka ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog francuskog kolege Emanuela Makrona.

AP Photo/Thibault Camus, Pool
 

Deo razgovora su proveli za stolom. Na meniju je bilo sedam jela. Putin je francuskog kolegu ugostio raviolama sa spanaćem, ribljom čorbom od sedam vrsta ribe, jelenom sa slatkim krompirom batatom i kupinama.

Kao glavno jelo su imali stejk od jesetre sa ptitimom (izraelski kus-kus), jabuke sa škampima i šerbet od đumbira. Za desert im je pripremljen tart od krušaka sa sladoledom od vanile.

Što se tiče pića, servirana su im vina "Šardone" i "Rebo", proizveden u Rusiji 2015. godine.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike