Izborom Matarele i ostankom Dragija Italija se za dlaku spasla: Situacija je samo prividno mirna, u pozadini se kuva svašta

07.02.2022

08:26

0

Evropski lideri su odahnuli kada je predsednik koji je želeo da ode popustio, čime je kriza, bar za sada, sprečena

Izborom Matarele i ostankom Dragija Italija se za dlaku spasla: Situacija je samo prividno mirna, u pozadini se kuva svašta
AP21044421507102 - Copyright Guglielmo Mangiapane/Pool photo via AP

Italijanski politički tim snova ostao je na svojim pozicijama posle predsedničkih izbora, ali sporedni akteri prete da poremete teškom mukom uspostavljenu stabilnost. 

U četvrtak je italijanski predsednik Serđo Matarela položio zakletvu za drugi mandat nakon što je ponovo izabran tokom vikenda, uprkos njegovom potivljenju i želji da se povuče iz politike. Predomislio se kada su ga ubedili da je neophodan Italiji.

Na taj način i premijer Mario Dragi, vodeći kandidat za predsednika, ostao je na svojoj poziciji, što znači da bi mogao da održi vladajuću koaliciju i da izbegne destabilizaciju i prevremene izbore, a da se istovremeno posveti oporavku Italije od pandemije.

Evropski lideri su odahnuli kada je Matarela popustio, čime je kriza, bar za sada, sprečena.

U nekoliko dana politička prepucavanja do kojih je došlo tokom predsedničkih izbora razotkrila su duboke podele unutar Dragijeve vladajuće koalicije.

Sada se italijansko desničarsko jedinstvo urušava, a lideri prete da će formirati nove stranke i učvrstiti nove saveze. Bitka za liderstvo izbila je unutar moćnog Pokreta 5 zvezda, koji ima više poslaničkih mesta od bilo koje druge stranke.

Desničarski savez je rasparčan, izjavila je Đorđa Meloni, liderka ekstremno desničarske partije Braća Italije, i dodala da on više ne postoji i da će morati da se obnovi od nule.

Tenzije će se, kako ocenjuju italijanski analitičari, odraziti i na Dragijevu vladajuću koaliciju i potencijalno smanjiti efikasnost vlade u trenutku kada su milijarde evra finansiranja EU na tankom ledu. Ishod će odrediti da li Italija može u potpunosti da iskoristi priliku koja se pojavljuje jednom u generaciji i da pokrene svoju sporu ekonomiju i napravi dugoročne strukturne reforme uoči izbora koji se moraju održati do juna 2023.

AP Photo/Andrew Harnik, Pool, File
Serđo Matarela

- Do leta, Dragi je u poziciji snage. Stabilnost je potvrđena za narednih šest meseci i za to vreme on može da nametne svoje reforme. Od septembra će stranke početi sa kampanjom - rekao je Đovani Orsina, profesor političke istorije na Univerzitetu Luis u Rimu.

Stalne podele

Predsednik Italije izabran je posle nekoliko ponovljenih glasanja i zahvaljujući zakulisnim dogovorima između političkih lidera i nešto više od 1.000 poslanika iz cele zemlje. Ova pozicija, iako je često ceremonijalna, od vitalnog je značaja u političkoj krizi, pošto je predsednik ovlašćen da imenuje premijere. Upravo je tako Dragi došao na vlast kada ga je Matarela izabrao da vodi Italiju kroz pandemiju.

Nedavni predsednički izbori trajali su skoro nedelju dana, tokom kojih je bilo mnogo sukoba i za vreme kojih je skovan veliki broj zavera. Kako su se poslanici približavali kraju Matarelinog mandata 3. februara, proces je odugovlačen, opstruiran nizom veta, a ni levica ni desnica nisu mogle da se udruže oko jednog kandidata.

Kako su dani odmicali, manje istaknuti poslanici, odbacujući naredbe svojih lidera, glasali su u sve većem broju za Matarelu, signalizirajući način da se prevaziđe zastoj.

Kada je Matarela izglasan, većina stranaka je to smatrala pobedom, dok je desničarska koalicija bila žrtva takvog ishoda.

Mateo Salvini, lider desničarske Lige, u početku je bio na poziciji potencijalnog kralja, ali niz taktičkih grešaka doveo je do toga da njegova koalicija počne da puca, smatraju poznavaoci tamošnjih prilika.

AP Photo/Gregorio Borgia
Mateo Salvini

Prvo, Salvini nije mogao da ubedi koaliciju da glasa za kandidata koga je on želeo na mestu predsednika. Zatim se desničarski blok razbio u frakcije, ne slažući se oko još jednog kandidata, a zatim oko toga da li da podrži Matarelu.

Tek nešto bolje je prošao novi savez levog centra.

Nakon Matarelinog izbora, ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo, nekadašnju lider Pokreta 5 zvezda, napao je svog naslednika Đuzepea Kontea.

- Neki lideri su podbacili. I u 5 zvezdica moramo da razmišljamo o internim stvarima - rekao je on, dodajući da Konte mora da polaže račune za svoje postupke, od kojih su neki veoma ozbiljni, misleći verovatno na njegovo skretanje udesno.

Sada se očekuje da će se Di Majo boriti za mesto lidera protiv Kontea ili da će možda u potpunosti da istupi iz pokreta.

Ponovni uspon Dragija

Dragi je iz tenzičnih izbora izašao skoro nepovređen. Premijer je bio nestrpljiv da predstavi Matarelin izbor kao pobedu i ne pokaže gorčinu zbog činjenice da je lično morao da traži od Matarele da ostane.

Prema rečima Stefana Čekantija, poslaniku iz Demokratske partije levog centra, Matarelin izbor drži Dragija u relativno jakoj poziciji.

- Da, želeo je da bude predsednik, ali Matarela je drugi najbolji. Ovu vladu je stvorio Matarela, tako da bi je izbor bilo kog drugog predsednika oslabio - rekao je Čekanti.

Fabio Frustaci/Pool Photo via AP, File
Mario Dragi

Ipak, primetno je da su tri stranke unutar Dragijeve vlade osujetile njegovu šansu da postane predsednik, rekao je Orsina, profesor političke istorije.

- Tehnički, on je u slabijoj poziciji jer izbori nisu prošli onako kako je želeo - rekao je on, i dodao da bi, sa druge strane, Dragi sad mogao da ima veću moć nad svojom neposlušnom koalicijom:

- Oni su praktično molili Dragija i Matarelu da ostanu, tako da sada, ako im on kaže da nešto urade, moraju to da urade.

Dok su neki partijski lideri tražili od Dragija da pojasni svoje prioritete i čak ukazivali na izglede za rekonstrukciju kabineta, on je pokazao želju da nastavi sa poslom.

Dragi je u ponedeljak naložio svojim ministrima da u roku od 48 sati dostave izveštaj o napretku svojih različitih projekata oporavka od pandemije. U razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ponovljeno je da se premijer vratio na posao.

Kamen spoticanja

Ipak, tenzije su i dalje tu. Predstojeći program reformi u oblasti penzija i poreza neizbežno će istaći ideološke razlike unutar velike koalicije.

Salvini, lider Lige, već agituje protiv sledeće kontroverzne reforme, promene u bazi podataka mapiranja imovine u zemlji, koju vidi kao preteču povećanja poreza. U sredu su ministri Lige odbili da glasaju za nove epidemiološke mere za škole na osnovu toga što pravila diskriminišu vakcinisane i nevakcinisane. Stranke takođe već raspravljaju o predloženim izmenama izbornog sistema koje bi mogle da utiču na način podele poslaničkih mesta.

Guglielmo Mangiapane Pool via AP
Serđo Matarela na inauguraciji

Ako se Liga, pod pritiskom svog desničarskog rivala Braće Italije, povuče iz Dragijeve vlade, to bi destabilizovalo koaliciju. Čekanti smatra da je takav potez zasada malo verovatan.

- Biće turbulencija, ali ko god je ušao u ovu vladu, neće sada otići. Kada se kladite, držite se toga - rekao je Čekanti za Politiko.

Posmatrači poput Orsine kažu da Dragi verovatno može da zadrži svoje reforme na pravom putu nekoliko meseci, nakon čega će stranke preći u režim kampanje, ističući svoje ideološke razlike uoči očekivanih izbora 2023. godine.

Jedan iznenađujući pobednik su Braća iz Italije, koji su glasali protiv Matarele i osvojili dva boda u anketi Euromedije, popevši se na 21 odsto. Sada je stranka pet bodova ispred svog rivala, Lige.

Lorenco Preljasko, anketar iz YouTrenda, rekao je da očekuje da će Braća Italije nastaviti da povećavaju prednost u odnosu na Ligu, delom zato što stranka ima koristi od toga što je jedina u opoziciji.

- Rezultat nije bio sjajan za njih, ali Salvini je bio neefikasan, slab i nepouzdan – ispoljio je sve osobine koje će na kraju ojačati Braću Italije - zaključio je Preljasko.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike