Detalji razgovora Putina i Bajdena: Oglasili se predstavnici SAD, čeka se saopštenje iz Kremlja

12.02.2022

18:23

0

Autor: 24sedam

Bajden je, kako navode iz Bele kuće, jasno dao do znanja Putinu da su, iako su SAD spremne da diplomatski sve reše, u saradnji sa svojim saveznicima, spremni i na druga scenarija

Detalji razgovora Putina i Bajdena: Oglasili se predstavnici SAD, čeka se saopštenje iz Kremlja
profimedia-0646818527 - Copyright Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov američki kolega Džo Bajden razgovarali su danas nešto više od sat vremena o situaciji oko Ukrajine.

U razgovoru koji je, kako su naveli američki mediji, trajao 62 minuta, Bajden je upozorio na ozbiljne posledice ukoliko Rusija izvrši invaziju.

U saopštenju Bele kuće se navodi da je Bajden bio izričit da će SAD i njeni saveznici odlučno odgovoriti ukoliko se Rusija odluči na invaziju, i da će to Rusiju mnogo koštati.

Predsednik SAD je podvukao da će svaki pokušaj ruske invazije na Ukrajinu proizvesti tešku patnju za ljudski rod i umanjiti položaj Rusije.

Bajden je, kako navode iz Bele kuće, jasno dao do znanja Putinu da su, iako su SAD spremne da diplomatski sve reše, u saradnji sa svojim saveznicima, spremni i na druga scenarija.

I dalje se očekuje saopštenje iz Kremlja.

Podsetimo, dvojica predsednika su prethodno razgovarala u decembru, nakon čega su usledili višenedeljni diplomatski pokušaji da se situacija diplomatski reši. To je rezultiralo brojnim sastancima šefa diplomatije Rusije sa evropskim kolegama, ali i susreta svetskih lidera sa Putinom i Bajdenom.

Ruski predsednik Vladimir Putin nije rekao ništa danas tokom telefonskog razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom što bi nagovestilo da se sprema da izvrši invaziju na Ukrajinu, rekao je zvaničnik francuskog predsedništva.

- Ne vidimo nikakve indikacije u onome što predsednik Putin kaže da će preći u ofanzivu - rekao je zvaničnik novinarima nakon što su Makron i Putin razgovarali telefonom skoro 90 minuta.

- Ipak, izuzetno smo budni i oprezni prema ruskom (vojnom) držanju kako bismo izbegli najgore - rekao je zvaničnik, prenosi agencija Rojters.

Francuska je preporučila svojim državljanima da izbegavaju putovanja u Ukrajinu, rekao je zvaničnik.

Poslednjih dana situacija se dodatno pogoršala, zbog čega je više od deset zemalja naredilo ili apelovalo na povlačenje svojih diplomata i državljana iz Ukrajine. Poslednja među njima je Hrvatska.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike