Džo Rogan - čovek koji gospodari američkim medijima: Mnogi hoće da ga ukinu, ali je njegov uticaj toliko veliki da je to možda nemoguće

11.02.2022

08:21

0

Autor: 24sedam

Autor najpoznatijeg podkasta na svetu

Džo Rogan - čovek koji gospodari američkim medijima: Mnogi hoće da ga ukinu, ali je njegov uticaj toliko veliki da je to možda nemoguće
rogan3 - Copyright Profimedia

Ko god je uplovio u svet podkasta, sigurno je čuo za Džoa Rogana.

U pitanju je komičar, komentator MMA (borilačkih veština) za UFC i nekadašnji televizijski voditelj i glumac.

Svoj podkast "Joe Rogan Experience" pokrenuo je 2009. godine, a do 2015. ta emisija je bila među najpopularnijim u svetu, prikupljajući milione pregleda po epizodi.

Do sada je snimio više od 1.770 epizoda tokom kojih je ugostio mnogobrojne goste iz različitih oblasti, od sportista i komičara, što je i deo njegovog posla, do glumaca, profesora, novinara, ali i predsedničkih kandidata.

Popularnost mu je tolika da je tradicionalne medije svojom emisijom bacio u zasenak, ali i privukao veliku pažnju na svoje stavove i reči. Sa Jutjuba se povukao 2020. godine i prešao na platformu Spotifaj uz ugovor vredan 100 miliona dolara. 

AP Photo/Gregory Payan
 

Tokom pandemije je mnoge razljutio rekavši da neće da se vakciniše protiv koronavirusa, kao i da ne razume zašto bi to učinila mlada i zdrava osoba. Poslednjih nedelja, nema dana da se njegovo ime nije spomenulo u medijima jer ga kritičari optužuju da konstantno širi lažne vesti ili rasističke ideje, a u sve je uvučena i kompanija "Spotifaj".

Kako je sve počelo?

Rogan je rođen u Nju Džerziju, ali se često selio. Roditelji su mu se razveli kad je imao pet godina, a sa majkom je živeo u San Francisku i Floridi pre nego što su se nastanili u Masačusetsu. Tamo je u 13. godini počeo da se bavi borilačkim veštinama, što je nazvao najboljom odlukom u životu.

- Borilačke veštine ne samo da mi daju samopouzdanje nego i različite poglede na samog sebe i na šta sam sve sposoban. Znao sam da ću moći da učinim nešto što mi je bilo zastrašujuće i da ću moći to da nadmašim. To je bila velika stvar za mene - rekao je jednom prilikom.

U mladosti je radio i na građevini, a kada se preselio u Los Anđeles 1994. godine dobio je ulogu u sitkomu "Hardball". U seriji "Njuz radio" je igrao od 1995. do 1999. Popularnost je stekao kao voditelj emisije "Fear factor". Ipak, kako je sam rekao, nijedan od tih poslova, iako su mu donosili dosta novca, nije pružio veliko zadovoljstvo kao komedija i stend-ap nastupi. Do sada je snimio komedi specijale za Netfliks i Komedi sentral, a tokom godine ima veliki broj nastupa širom SAD.

Podkast je pokrenuo u decembru 2009. godine sa prijateljem Brajanom Redbanom, iz čiste zabave. Njih dvojica su jednostavno sedela ispred laptopa i pričala o svemu i svačemu. 

Šta je podkast?

Podkast (engl. Podcast) digitalna je datoteka koja sadrži audio ili audio-video zapis koji se distribuira putem interneta, a namenjen je gledanju ili slušanju - dakle, emisija koja može da podseća na nekadašnje radijske formate ili nešto što možete da gledate satima na Jutjubu ili nekoj drugoj platformi.

Izvorni naziv složenica je reči POD (Personal On Demand) i engleske reči broadcast (emitovanje). Iako su na početku podkasti bili isključivo u formama audio-datoteka, najčešće u formatu MP3, danas se za podkast uglavnom smatraju video-sadržaji. 

Do avgusta naredne godine, emisija je ušla u Top 100 podkasta na Ajtjunsu. Ubrzo su u goste počeli da mu dolaze mnogi koji su diskutovali o politici, filozofiji, komediji, hobijima, sportu i brojnim drugim temama. U januaru 2015. godine, podkast je skinut sa platformi više od 11 miliona puta, a već u oktobru ta brojka je bila oko 16 miliona daunlodovanja mesečno. "Biznis insajder" je 2020. pisao da je broj skidanja porastao na 200 miliona mesečno, što je Roganu donosilo zaradu od 30 miliona dolara tokom jedne godine. 

Kako to, zapravo, izgleda: Rogan bi sedeo u jednostavnom studiju sa gostom, a gledaoci bi potpuno besplatno slušali tj. gledali njihove razgvore koji traju po dva-tri sata, ponekad i duže. To je nešto što ne može da se dogodi na "regularnoj" televiziji, gde su emisije ograničene dužine iz više razloga. Rogan je nudio intervjue bez montiranih ili isečenih izjava i svi su imali priliku da slušaju nečiji razgovor od početka do kraja bez ikakve specijalne cenzure. To je ogromna prednost, ali verovatno i mana takvog formata, jer se tokom trosatne priče mogu izreći razne stvari koje se određenim građanima ili grupama možda neće svideti.

Prava revolucija nastala je 2020. godine kada je Rogan najavio da neće više postavljati emisije na Jutjub već da se seli na Spotifaj, i to za 100 miliona dolara, što je bio najskuplji takav ugovor kada je reč o podkastima.

Profimedia
 

Deonice Spotifaja su tada narasle za 11 odsto, a njegov podkast je na toj platformi uvek u samom vrhu po slušanosti. Rogan je navodio da na Jutjubu postoje određene restrikcije i cenzura, tako da je rešio da pređe na drugu platformu u kojoj će moći slobodno da deli svoj sadržaj, međutim, ubrzo se pokazalo da to nije baš tako.

- To će biti isti program. To je samo ugovor o licenciranju, tako da Spotifaj neće imati kreativnu kontrolu nad emisijom. Žele da nastavim ono što radim na način na koji to radim - poručio je tada komičar.

Ko su Roganovi gosti? 

Koliko je uticajan Roganov podkast dokazuje i broj gostiju iz svih mogućih sfera, kao i to da se nakon svakog gostovanja o tome priča danima.

Ne računajući brojne MMA borce i komičare, kojima je Rogan i sam često okružen, među gostima su bili reditelji Oliver Stoun i Kventin Tarantino, pevačice Majli Sajrus i Demi Lovato, glumci Den Ekrojd, Mel Gibson i Robert Dauni džunior, reperi Snup Dog, Kanje Vest i Viz Kalifa. Intervjuisao je brojne novinare, naučnike i univerzitetske profesore, kao i Edvarda Snoudena, predsedničke kandidate Tulsi Gabard, Bernija Sandersa i Endrua Janga.

Kada je milijarder Ilon Mask, osnivač kompanija "Spejs iks" i "Tesla", u emisiji pio viski i pušio marihuanu, akcije "Tesle" pale su za više od devet odsto. 

U njegovoj emisiji je čuveni bokser Majk Tajson pričao o svom životu, mukama sa drogama i o tome kako je kupio tigra. Osramoćeni biciklista Lens Armstrong je govorio o svom profesionalnom padu, a Bob Lazar je objašnjavao kako je navodno video NLO.  

"Ivermektin" i ostale kontroverzne priče

Već u prvim nedeljama nakon prelaska na Spotifaj, Rogan je optužen da je imao komentare na račun transrodnih osoba. Više puta je ponavljao da se ne slaže s tim da transrodne žene treba da se takmiče u kategoriji sa biološkim ženama.

Autor Devin Gordon je za "Atlantik" napisao da Rogana posebno vole muškarci, pogotovo zbog njegovog sportskog načina života.

- On je neumorni optimista, čovek koji koristi svaku priliku i mnogi muškarci na to reaguju. Ja na to reagujem. Takmičarska energija, želja za uspehom, potraga za smislom i samopoštovanjem. Budite bolji svakog dana - pisao je Gordon.

Ipak, koliko god Rogan činio da se gosti opuste u njegovoj emisiji, tako je često dolazilo i do problematičnih scena.

Često su mu zamerali zato što je razgovarao sa Aleksom Džonsom, američkim konzervativnim voditeljem poznatim po teorijama zavere. Džons je godinama bio poznat po raznim kontroverznim izjavama, ali je uvek služio za podsmeh u određenim krugovima, međutim, bes javnosti je navukao kada je rekao da je pucnjava u školi "Sendi Huk" 2012. godine bila izrežirana i da se radi o zaveri. Naime, to je bila još jedna od užasavajućih školskih pucnjava koje se događaju u Americi, a tom prilikom je Adam Lanza ubio 26 ljudi. Džons je pak rekao da su žrtve, zapravo, glumci i da nije bilo masakra. Kasnije se izvinjavao i istakao da je bilo ubistava. Narednih godina je u potpunosti proteran sa svih mogućih društvenih mreža i platformi, tako da Džonsovu emisiju mogu pratiti samo najverniji pratioci na sajtu Infowars.

Među najproblematičnijima bili su mnogi konzervativno orijentisani gosti, a zagovornici političke korektnosti bi ludeli posle svake epizode.

Situacija je počela da se zahuktava kada je počela pandemija koronavirusa. Bilo je gostiju koji su govorili kako lokdauni i zaštitne maske nisu efikasni u suzbijanju zaraze, a pošto se to ne uklapa u zvanične smernice SZO i državnih institucija, Rogan je stalno bio na meti kritika.

Rogan je od samog početka tvrdio da se neće vakcinisati i često je govorio o vežbanju, uzimanju vitamina i suplemenata, zbog čega je dodatno ulivao ulje na vatru. Kritičari su isticali kako je antivakser i da su njegovi stavovi opasni po društvo i da narušavaju javno zdravlje. Poseban bes je navukao na sebe kada je oboleo od koronavirusa i izvestio javnost da mu je lekar prepisao lek "ivermektin", koji se uglavnom koristi za tretiranje životinja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joe Rogan (@joerogan)

 

Komičar se branio time da je lek "ivermektin" u opštoj upotrebi za ljude već decenijama i da su naučnici, koji su ga razvili, dobili Nobelovu nagradu za svoja dostignuća. O tome je posebno razgovarao u epizodi sa doktorom sa CNN-a Sandžejem Guptom, pitavši ga zašto ga je ta TV mreža stalno optuživala da uzima konjsku pastu. Osim toga, posebno je zanimljivo što je Rogan kazao da je njegov doktor "ivermektin" prepisivao mnogim kongresmenima, iako taj lek nije u zvaničnoj upotrebi protiv korone u toj zemlji jer nikada nije bilo dovoljno dokaza da je zaista delotvoran kada je reč o respiratornom virusu. Američka uprava za lekove i hranu je "ivermektin" odobrila za lečenje ljudi i životinja protiv parazita, ali to je sve.

- Na tvojoj mreži namerno lek prikazuju kao veterinarski lek - poručio je Gupti. 

- CNN ga je zvao lekom za gljivice kod konja i to možda nije bio najlaskaviji termin. Mogu ga koristiti i ljudi, shvatam to - odgovorio je doktor.

- Ne samo što ga mogu koristiti ljudi, već se često i koristi za ljude sve vreme. Oni znaju da je za ljudsku upotrebu i lagali su. To je kleveta - nastavio je Rogan.

- Da, nije trebalo to da urade. Ne znam da li je to kleveta - odgovorio je Gupta, koji je na kraju ipak rekao da mu je bilo drago što je učestvovao u podkastu.

- Ušao sam u lavlju jazbinu i razgovarao sa Roganom više od tri sata - o vakcinama, "ivermektinu" i mnogo čemu još. Prijatelji su pokušali da me odgovore od toga, ali mi je drago što sam bio tamo - poručio je na Tviteru.

U poslednje vreme, dve epizode privukle su posebnu pažnju. Kardiolog Piter Mekalah i naučnik koji je radio na razvoju tehnologije za mRNA vakcine Robert Maloun opširno su govorili o tome zašto se protive vakcinama protiv koronavirusa, a pominjali su i moguće nuspojave kod vakcinisanih, poput srčanih problema. Mekalah je otišao i korak dalje, tvrdeći da je pandemija planirana i da su vakcine namerno plasirane nauštrb adekvatnog lečenja, pogotovo u početnom stadijumu bolesti.

Bilo kako bilo, veliki broj lekara i drugih stručnjaka počeo je da javno poziva Rogana da prestane da širi lažne vesti. Jedni su zagovarali da Spotifaj treba da ukine njegovu emisiju, a drugi su istakli da treba uticati na njegove stavove i cenzurisati određene epizode i slično. Ukupno 270 zdravstvenih profesionalaca je potpisalo otvoreno pismo tražeći da se preduzmu mere protiv Roganovog podkasta, a optužili su Spotifaj da na taj učestvuje u širenju lažnih vesti i dezinformacija. 

Epidemilog Ketrin Volas smatra da je Rogan opasnost po javno zdravlje jer pred svojom ogromnom publikom zastupa antivaksersku ideologiju.

- Ovo su marginalne ideje koje nisu potkrepljene naukom, a pričati o njima na velikoj platformi čini da postoje dve strane. A zapravo ne postoje. Pregršt dokaza upućuje na to da su vakcine delotvorne i bezbedne - navela je ona.

Muzičari napuštaju Spotifaj

Čini se da je situacija eskalirala kada je legendarni muzičar Nil Jang poručio Spotifaju da odluči "ili on ili Rogan". Kako je naveo, odlučio je da svoju muziku povuče sa platforme jer Rogan sa nje širi lažne vesti. Ubrzo su se Jangu pridružili i neki drugi muzičari, međutim, nijedan od njih nije nešto naročito poznat mlađoj publici koja sluša Rogana.

Nakon toga, morao je da se oglasi sam Rogan. rekavši da mu je žao što se Jang odlučio na taj potez, jer je uvek bio njegov obožavalac. Izvinio se i kompaniji "Spotifaj", ali je i naglasio da će obratiti više pažnje na pripremu za emisiju i da će pokušati da goste učini još raznovrsnijim, pogotovo kada je reč o ozbiljnoj temi poput pandemije.

Photo by Rebecca Cabage/Invision/AP, File
Nil Jang

- Želeo sam da snimim ovaj video zato što smatram da postoje ljudi koji imaju iskrivljenu sliku o onome što radim, možda zato što gledaju montirane snimke ili slično... Podkast je optužen da širi opasne dezinformacije, uglavnom zbog dve epizode. Pominju se i neke druge, ali posebno one sa doktorom Piterom Mekalahom i doktorom Robertom Malounom. Dr Piter Makalah je kardiolog sa najviše izdatih radova u svojoj branši. Dr Maloun poseduje devet patenata za tehnologiju za razvoj mRNA vakcina. Obojica su sa velikim kredibilitetom, veoma pametni, uspešni ljudi koji imaju mišljenje koje se razlikuje od narativa mejnstrima. Ja sam želeo da čujem to mišljenje. Zbog toga su epizode označene kao "opasne" i da sadrže "opasne dezinformacije".

I- mam problem sa tim terminom, pogotovo danas, jer mnoge stvari koje su bile tako označene ne tako davno su sada prihvaćene kao činjenice. Primera radi, ukoliko ste pre osam meseci rekli da ako se vakcinišete i dalje možete da se zarazite kovidom 19, bili biste odstranjeni sa društvenih mreža. Zabranili bi vas na određenim platformama, a danas je to opštepoznata činjenica.

- Ukoliko ste rekli da platnene maske nisu efikasne, zabranili bi vas na društvenim mrežama. Danas, o tome se otvoreno govori na CNN....

- Ja ne znam da li su ona dva doktora u pravu. Ne znam, jer nisam doktor ni naučnik. Ja sam samo čovek koji sedi sa ljudima i priča. Da li grešim? Apsolutno, često grešim. Ali trudim se i da greške ispravim... Nisam zainteresovan da razgovaram samo sa ljudima koji prate samo jednu liniju mišljenja - rekao je, između ostalog, Rogan.

Morao je da se oglasi i čelnik Spotifaja Danijel Ek, koji se izvinio zaposlenima što kontroverze Roganovog podkasta utiču na njih, ali je istakao da ne planira da ga protera sa platforme.

- Ne samo da su pojedini Roganovi komentari izuzetno bolni, već želim da razjasnim da ne predstavljaju vrednosti ove kompanije - poručio je on.

Ni tu nije kraj, redovno se u javnosti pojavljuje šta sve gledaoci zameraju Roganu, a nedavno je osvanuo i snimak u kome on izgovara reč "ni*ger", što je veoma pogrdan naziv za Afroamerikance, pa se ponovo izvinjavao. Kada je reč o poznatim ličnostima, ima i onih koji ga osuđuju, ali onih koji su ga podržali.

- Rogan je mnoge ljude načinio milionerima. Zamislite da ste jedan od njih i sada ćutite. Ovo će se smiriti za mesec dana, ali ta tišina neće biti zaboravljena - poručio je komičar Endru Šulc, i sam čest gost podkasta.

U međuvremenu, više od 100 epizoda Roganovog podkasta je izbrisano sa Spotifaja, a iako su mnogi požurili da kažu kako je kompanija krenula u krstaški pohod cenzure, Ek je naglasio da je to bila odluka samog kontroverznog komičara.

Uprkos svemu, ne čini se da čitava situacija nešto posebno brine Rogana, a svakako je finansijski obezbeđen. 

Tokom nastupa u Ostinu osvrnuo se na nedavne kontroverze, posebno kada je reč upotrebi rasističkih termina.

- Neko je napravio kompilaciju kako sam govorio tu reč tokom 14 godina i stavili su to na Jutjub i ispalo je da je to neviđeno rasistički. Čak i meni! Zaustavio sam video i pomislio sam - šta, traje još četiri minuta? - rekao je on.

- JZarađujem za život tako što govorim gluposti, tako da je to zbunjuće za mene. Ukoliko od mene uzimate savete o vakcinama, da li je to zaista moja krivica? Koje tek gluposti nameravate da radite kada su moje ideje zvučale bolje? Ako želite moj savet, nemojte slušati moje savete - dodao je Rogan.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike