Konvoj slobode krenuo ka sedištu EU: Planiraju da stignu do ponedeljka, Pariz preplavila oklopna vozila (VIDEO/FOTO)

11.02.2022

15:45

0

Evropski gradovi krenuli su da se pripremaju za dolazak demonstranata

Konvoj slobode krenuo ka sedištu EU: Planiraju da stignu do ponedeljka, Pariz preplavila oklopna vozila (VIDEO/FOTO)
Tan2022-2-10_15742304_3 - Copyright Tanjug/Mandi Wright/Detroit Free Press via AP

Bez obzira na zvaničnu zabranu održavanja "Konvoja slobode" na teritoriji Brisela, nekoliko stotina vozila krenuo je jutros iz Bretanje u Francuskoj put Pariza u nameri da 14. februara stignu u sedište EU institucija i blokiraju ga u znak protesta protiv mera uvedenih zbog koronavirusa.

Po ugledu na pokret kandskih kamiondžija, demonstranti u EU nameravaju da kamionima, kamperima i automobilima blokiraju prvo Pariz, a zatim i Brisel, i tako iskažu svoje nezadovoljstvo zbog obavezne vakcinacije i drugih epidemiloških mera, ali i cene goriva u Evropi.

 

 

Nakon što su slike blokade iz Kande obišle svet, vlasti Pariza i Brisela juče su objavile zabranu ovakvih skupova i poručile demonstrantima da "mogu da protestuju, ali bez blokiranja saobraćaja", a snimci sa ulica glavnog grada Francuske prikazuju oklopna vozila koja su se pripremila za dolazak "Konvoja slobode".

 

 

Belgijska policija je raspoređena na granici prema Francuskoj kako bi predupredila ulazak konvoja, a vlasti napominju da zbog nepostojanja organizacije protesta, aktivnosti i rute demonstranata prati preko društvenih mreža.

 

 

Demonstranti, sa svoje strane, najavljuju da ih zabrana neće omesti u nameri da "preplave Brisel na više lokacija".

Gradonačelnik Brisela Filip Kloz kaže da belgijska prestonica ne može biti talac demonstranata i upozorava na čvrstu reakciju policije i vlasti u samom gradu, ali i u celom regionu Brisela.

- Mogu da dođu i demonstriraju, ali ne vozilima i ne kamionima. Nećemo tolerisati blokadu celog glavnog grada - kaže Kloz.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike