Kremlj odgovara: Putin i Makron nisu zaključili nikakav dogovor oko Ukrajine

08.02.2022

15:32

0

Američki mediji preneli pogrešne informacije

Kremlj odgovara: Putin i Makron nisu zaključili nikakav dogovor oko Ukrajine
makron-putin - Copyright Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov negirao je informacije Fajnenšel tajmsa da su se ruski predsednik Vladimir Putin i francuski lider Emanuel Makron tokom razgovora u Moskvi dogovorili o Ukrajini.

- Moskva i Pariz nisu mogli to da urade jer je Francuska članica i Evropske unije i država koja predsedava EU. Francuska je članica i NATO-a gde nije lider... O kakvom dogovoru može biti i govora? Fajnenšel tajms je, naravno, pogrešno napisao - rekao je Peskov.

Što se tiče ruskih snaga, one će se i tako vratiti u svoje kasarne.

- Niko nikad nije ni rekao da će ruske trupe ostati na teritoriji Belorusije (nakon završetka vojnih vežbi) - podsetio je portparol ruskog predsednika.

AP Photo/Ivan Sekretarev, File
 

Na pitanje novinara da li će predlozi francuskog lidera koje je izneo na sastanku sa Putinom pomoći da se smiri situacija oko Ukrajine, on je podsetio da napetost raste iz dana u dan, između ostalog i zbog isporuka naoružanja Ukrajini.

- Vidimo kako zapadne države šalju trupe u Ukrajinu, šalju avione pune oružja, borbene tehnike. Ukrajina izvodi manevre, upravo ovih dana testira nove modele tehnike koje dobija. To, naravno, izaziva nove i nove spirale napetosti. Zato je sada deeskalacija veoma potrebna - rekao je portparol Kremlja.

Juče je održan petočasovni sastanak Putina i Makrona u Kremlju. Fajnenšel tajms je objavio da su dvojica lidera zaključili dogovor radi snižavanja napetosti oko Ukrajine. Između ostalog, oni su se, navodno, dogovorili da Rusija ne preduzima nove vojne inicijative, vezane za Ukrajinu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike