Konvoj slobode zaposeda Pariz: Policija na prilazima gradu pokušava da spreči blokadu (FOTO/VIDEO)

11.02.2022

20:04

0

Kontrolni punktovi postavljeni su na naplatnim rampama prilaznih puteva ka Parizu

Konvoj slobode zaposeda Pariz: Policija na prilazima gradu pokušava da spreči blokadu (FOTO/VIDEO)
Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Hiljade policajaca, oklopnih transportera i kamiona sa vodenim topovima mobilisano je danas u Francuskoj kako bi zaustavili konvoje vozača, koji planiraju da se okupe u Parizu na protestu zbog restriktivnih kovid mera.

Kontrolni punktovi postavljeni su na naplatnim rampama prilaznih puteva ka Parizu, dok su barijere za kontrolu mase postavljene širom centra glavnog grada Francuske, uoči skupova koji su planirani za vikend, prenosi Rojters.

Inspirisani demonstracijama "Konvoja slobode" u Kanadi, očekuje se da će se vozači iz brojnih gradova širom Francuske okupiti na prilazima Parizu tokom današnjeg dana i uprkos naređenju policije, pokušati da uđu u grad.

Tokom večernjeg špica policija je počela da proverava dokumenta vozača na različitim ulazima u centar grada, a više od 7.000 policajaca biće mobilisano u naredna 72 sata, navodi Rojters.

Premijer Žan Kasteks upozorio je demonstrante da ne pokušavaju da zaustavljaju saobraćaj u Parizu.

- Protestovanje je ustavno pravo. Blokiranje drugih to nije - rekao je on za TV Frans 2.

Da podsetimo, kanadske proteste, koji su paralisali delove glavnog grada Otave i blokirali vitalne američko-kanadske granične prelaze, pokrenuli su vozači kamiona koji su nezadovoljni zbog obavezne vakcinacije za prekogranični saobraćaj.

Nakon što su slike blokade iz Kande obišle svet, vlasti Pariza i Brisela juče su objavile zabranu ovakvih skupova i poručile demonstrantima da "mogu da protestuju, ali bez blokiranja saobraćaja", a snimci sa ulica glavnog grada Francuske prikazuju oklopna vozila koja su se pripremila za dolazak "Konvoja slobode".

Bez obzira na zvaničnu zabranu održavanja "Konvoja slobode" na teritoriji Brisela, nekoliko stotina vozila krenuo je jutros iz Bretanje u Francuskoj put Pariza u nameri da 14. februara stignu u sedište EU institucija i blokiraju ga u znak protesta protiv mera uvedenih zbog koronavirusa.

Demonstranti, sa svoje strane, najavljuju da ih zabrana neće omesti u nameri da "preplave Brisel na više lokacija".

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi