Direktno kršenje Minskog sporazuma! Sprečen artiljerijski napad Kijeva!

08.02.2022

17:27

0

Ukrajinska vojska je u poslednje vreme koncentrisala polovinu snaga u Donbasu i redovno granatira ustanike, između ostalog korišćenjem i zabranjene tehnike – turskih udarnih bespilotnih letelica „Bajraktar“, kao i sistema „Smerč“ i „Uragan“

Direktno kršenje Minskog sporazuma! Sprečen artiljerijski napad Kijeva!
Ukrajina - Copyright Printscreen/YouTube/Sky News

Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike presrela je dron Oružanih snaga Ukrajine koji je Kijev planirao da iskoristi za korigovanje artiljerijske vatre na teritoriji LNR, saopštio je portparol Milicije Ivan Filiponjenko.

- U oblasti ​​naselja Popasnaja (pod kontrolom Kijeva), neprijatelj je lansirao bespilotnu letelicu 'LELEKA-100', koja može da prenosi video-slike u realnom vremenu, određujući tačne geografske koordinate, prenoseći ih kontroli vatre i vršeći snimanje ovih informacija, rekao je Filiponjenko.

On je objasnio da je Narodna milicija LNR istovremeno zabeležila napredovanje dežurnih artiljerijskih sredstava 24. brigade ukrajinskih snaga na vatrene položaje i pripremu za gađanje minobacačkog voda Oružanih snaga Ukrajine u oblast sela Novoaleksandrovka koje je pod kontrolom Kijeva.

Pripadnici Narodne milicije uspeli su da priguše signal Oružanih snaga Ukrajine, presretnu dron i prizemlje ga u blizini sela Kalinovo-Borščevato.


- Pretnja od artiljerijskog udara je neutralizovana, istakao je Filiponjenko.

Ranije su u LNR saopštili da su u Donbas stigle jedinice bespilotnih letelica ukrajinskih snaga. Letovi borbenog vazduhoplovstva i dronova duž cele kontakt linije u Donbasu zabranjeni su Minskim sporazumima.

Ukrajinska vojska je u poslednje vreme koncentrisala polovinu snaga u Donbasu i redovno granatira ustanike, između ostalog korišćenjem i zabranjene tehnike – turskih udarnih bespilotnih letelica „Bajraktar“, kao i sistema „Smerč“ i „Uragan“.

Osim toga, na raspolaganju imaju protivtenkovske raketne sisteme „Džavelin“ koje su isporučile Sjedinjene Američke Države kao vojnu pomoć. Moskva je više puta skretala pažnju Vašingtona i evropskih zemalja da ukrajinske vlasti na sve moguće načine pokušavaju da sabotiraju primenu Minskih sporazuma.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike