Sedmica u svetu: Širenje tenzija van Ukrajine, prazne priče o prekidu vatre u Gazi i Makron u nemilosti

16.06.2024

21:15

0

Bajden je nizao gafove, Kejt MIdlton se pojavila u javnosti, a Putin je izneo nove uslove za mir

Sedmica u svetu: Širenje tenzija van Ukrajine, prazne priče o prekidu vatre u Gazi i Makron u nemilosti
Copyright Profimedia/AP Photo

U nedelji za nama (10-16. juna) tenzije u celom svetu postale su sve veće pričom da će se sukob proširiti van Ukrajine, u Gazi i dalje nije dogovoren prekid vatre, a Markon je nastavio da gubi na popularnosti. Bajden je nizao gafove, Kejt MIdlton se pojavila u javnosti, a Putin je izneo nove uslove za mir.

Ukrajina pod palicom Zapada i novi predlozi iz Rusije

Administracija SAD je u utorak ukinula zabranu ukrajinskoj brigadi Azov da koristi američko oružje, na šta je Kremlj odmah reagovao negativno, dok je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov izrazio duboko nezadovoljstvo zbog ove odluke.

Profimedia
 

U ruskim vojnim vežbama nestrateških nuklearnih snaga, u kojima učestvuju Lenjingradski vojni okrug i mornarica, koristile su se i rakete "iskander", pojavile su se informacije da nemačka vlada blokira usvajanje novog paketa sankcija EU protiv Rusije, a šef Pentagona Lojd Ostin rekao je da Zapad ima za cilj da isporuči Ukrajini lovce F-16 tokom ovog leta.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je Budimpešta sklopila "važan i veoma povoljan" sporazum sa NATO-om, prema kom ta zemlja neće učestvovati u misiji podrške Ukrajini, ruski predsednik Vladimir Putin izneo je nove uslove za početak pregovora sa Ukrajinom, a za to vreme G7 je odlučio da da Kijevu zajam od 50 milijardi evra koji će biti otpaćen od kamata na zamrznutu rusku imovinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da novi predlozi ruskog predsednika Vladimira Putina za prekid sukoba u Ukrajini nisu ultimatum nego mirovna inicijativa, prva reakcija na njih stigla je iz Nemačke, a ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da će Zapad i kijevske vlasti, u slučaju da odbiju predlog Rusije za rešavanje sukoba u Ukrajini, snositi političku i moralnu odgovornost za nastavak krvoprolića.

Ambasadori zemalja članica Evropske unije načelno su pristali da započnu pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, pisalo se da poslanici Vrhovne rade Ukrajine razmatraju Putinov predlog za pregovore, dok je francuski političar rekao da ga je NATO odbacio jer želi rat sa Rusijom.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je da Zapad mora da pokaže Moskvi da "potpuno" stoji iza Ukrajine sankcionisanjem svega ruskog, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da učesnici konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj moraju da razgovaraju o mirovnim predlozima ruskog predsednika Vladimira Putina ako žele da "spasu svet", dok je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila da zamrzavanje konflikta u Ukrajini nije rešenje, već recept za buduće ratove.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da učesnici samita o Ukrajini ne žele rat sa Rusijom i da teže uspostavljanju trajnog mira, Nemačka je blokirala usvajanje 14. paketa sankcija Rusiji, a na grupnoj fotografiji samita u Ukrajini našao se Andrej Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika, što je izazvalo spekulacije da se polako radi na uklanjaju Vladimira Zelenskog sa čela države.

Prazne priče o prekidu vatre u Gazi

Profimedia
 

Spekulacije o krvavom oslobađanju talaca iz Gaze kružile su cele sedmice, pa je tako bilo navoda da su se vojnici IDF prerušili u palestinske izbeglice, Hamas je odbio predlog sporazuma o oslobađanju talaca i prekidu vatre koju je predstavio američki predsednik Džo Bajden, a Ujedinjene nacije označile su i Izrael i Hamas kao počinioce ratnih zločina.

Militantna grupa izjavila je da želi pismene garancije od SAD za trajni prekid vatre kako bi potpisala predlog primirja, nezavisna Istražna komisija UN za ratne zločine utvrdila je da je Izrael prestao da koristi manje bombe za upozoravanje civila na neposredne napade u Pojasu Gaze, a kako je u izraelskoj akciji oslobađanja talaca stradalo toliko ljudi možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Profimedia
 

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da su se SAD, Francuska i Izael dogovorili da rade zajedno na smanjivanju tenzija između libanske grupe Hezbolah i Izraela, a nova anketa je pokazala da bi Beni Ganc, lider stranke Nacionalnog jedinstva, pobedio trenutnog premijera Izraela Benjamina Netanijahua kad bi se izbori održali ovih dana.

Širenje tenzija

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da neprihvatljivo ponašanje Zapada navodi Moskvu na razmatranje potrebe za prilagođavanjem svojih nuklearnih politika trenutnim zahtevima, eskadrila ruskih brodova stigla je u sredu do Kube u okviru programa međunarodnog partnerstva, a ubrzo zatim pojavio se i snimak ruskih plovila među kojima je bila i nuklearna podmornica.

Profimedia
 

Da je to uznemirilo SAD pokazuje hitro slanje sopstvene podmornice ka Kubi, dok je Kanada tamo poslala patrolni brod, a zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško izjavio je da sve aktivnosti NATO-a danas predstavljaju pripremu za mogući vojni sukob sa Rusijom.

Orban otkrio da NATO stvara tri baze u zemljama EU, ruski ratni brodovi stigli su i u Mediteran, a švedski avioni presreli su ruskog lovca koji je narušio vazdušni prostor.

Desna, leva, EP

Pixabay
Evropski parlament

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je posle pobede na izborima da su Mađari na izborima za Evropski parlament pokazali da će kazniti one koji "u Briselu rade protiv svoje domovine" i da su "poslali jasnu poruku da žele mir", dok je stranka francuskog predsednika izgubila na istim izborima, zbog čega je Emanuel Makron raspisao vanredne izbore, što nije sledio još jedan gubitnik - nemački Olaf Šolc.

Nakon toga zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev pozvao je Šolca i Makrona da podnesu ostavke, ispostavilo se da je desnica trijumfovala u nekoliko zemalja EU, a šta to znači za Evropu i svet možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Marin Le Pen, francuska političarka iz redova krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN), rekla je da će biti kandidatkinja na prevremenim parlamentarnim izborima, desničarske stranke počele su da razmišljaju o savezu sa njom, a Makron je rekao da se neće povući sa mesta predsednika bez obzira na razultate.

Profimedia
Makron

Makron je tvrdio da na vanrednim izborima hoće da preokrene stvar u svoju korist, a kako polako počinje da navlači bes cele Francuske i zašto ga stranačke kolege neće u kampanji možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Bajdenovi problemi

Američki predsednik Džo Bajden zamrznuo se tokom koncerta u dvorištu Bele kuće, čime je ponovo postao glavna tema na društvenim mrežama, a onda je imao još dva gafa - prvo se zamalo izgubio na samitu G7, a onda se na čudan način pozdravio sa papom Franjom, na iznenađenje drugih političara koji nisu uspeli da sakriju svoju reakciju.

Printscreen Twitter/flapprdotnet
 

Savezna porota osudila je Hantera Bajdena po sve tri savezne optužbe za krivično delo u vezi sa oružjem, zaključivši da je prekršio zakone koji su trebali da spreče narkomane da poseduju vatreno oružje, a kako bi to moglo da se odrazi na njegovog oca na predstojećim izborima možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Povratak princeze Kejt

Britanski i mediji širom sveta danima su brujali o Kejt Midlton, nagađajući da li bi mogla da se pojavi na proslavi kraljevog letnjeg rođendana poznatoj kao Pozdrav bojama, što se na kraju i desilo.

Profimedia
 

Prvo je napravila pometnju najavom na društvenim mrežama, a u subotu je bila glavna zvezda kada je snimljena nekoliko puta, dok su posebnu pažnju privukli simbol koji je nosila na haljini i reči koje joj je sin princ Luj rekao dok su se vozili i pozdravljali okupljene.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike