Članice G7 odobrile zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini od zamrznutih sredstava Rusije: Našli način da pljačkaju Moksvu, obećana odmazda

14.06.2024

14:59

0

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je to još jedan podsetnik Putinu da ne odustaju

Članice G7 odobrile zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini od zamrznutih sredstava Rusije: Našli način da pljačkaju Moksvu, obećana odmazda
Copyright Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Grupa 7 se složila da će iskoristiti zamrznutu rusku imovinu da bi izdvojila 50 milijardi dolara za Ukrajinu, kako bi joj pomogla u borbi protiv ruskih snaga.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je to još jedan podsetnik Rusiji da ne odustaju, ali je Moskva zapretila "izuzetno bolnim" merama odmazde.

Osim toga, na samitu G7 u Italiji ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i Bajden potpisali su 10-godišnji bilateralni sporazum o bezbednosti između Ukrajine i SAD, koji je Kijev pozdravio kao "istorijski".

Sporazum predviđa američku vojnu pomoć i pomoć za obuku Ukrajini, ali ne obavezuje Vašington da šalje trupe da se bore za svog saveznika.

Prema Beloj kući, bezbednosni sporazum znači da će Vašington i Kijev raditi na izgradnji i održavanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine i odvraćanja, jačanju odbrambene industrijske baze zemlje i podržavanju ekonomskog oporavka i energetske bezbednosti.

Tanjug/AP Photo/Alex Brandon
 

Bezbednosni sporazum takođe znači da će u slučaju budućeg ruskog oružanog napada na Ukrajinu biti održane konsultacije "na najvišim nivoima kako bi se odredile odgovarajuće, neophodne mere za podršku Ukrajini i nametanje troškova Rusiji", dodaje se u saopštenju.

Pljačkanje Rusije

Sredstva u vrednosti od oko 325 milijardi dolara koja je zamrznula G7, zajedno sa EU, nakon pokretanja ruske vojne opaeracije u Ukrajini, stvaraju oko tri milijarde dolara godišnje u kamatama.

Prema planu G7, te tri milijarde dolara biće iskorišćene za otplatu godišnje kamate na kredit od 50 milijardi dolara za Ukrajince, uzet na međunarodnim tržištima.

Očekuje se da novac neće stići do kraja godine, ali se smatra dugoročnijim rešenjem za podršku ukrajinskim ratnim naporima i ekonomiji.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare na mestu održavanja samita u Pulji, na jugu Italije, Bajden je rekao da će zajam od 50 milijardi dolara odvojiti taj novac za Ukrajinu i poslati još jedan podsetnik Putinu da ne odustajemo.

Neki od onih u Kijevu koji su se zalagali za ovaj novac želeli su da G7 oslobodi ceo zamrznuti fond od 300 milijardi dolara, a ne samo kamatu koju generiše. Evropska centralna banka je to isključila.

Tanjug/AP Photo/Alex Brandon
 

Predsednica Banke Kristin Lagard ranije je upozorila da takav potez rizikuje "razbijanje međunarodnog poretka".

Za razliku od američkog paketa pomoći, koji se direktno pretvorio u slanje više projektila na liniju fronta, ovaj novac verovatno neće stići do kraja godine, što znači da će imati mali uticaj na trenutni tok rata.

Za sada, Ukrajina kaže da joj je i dalje hitno potrebno više oružja - prvenstveno sistemi protivvazdušne odbrane da bi odbili ruske raketne i bespilotne napade na njene gradove i elektrane, kao i dugo očekivani borbeni avioni F-16, za koje se nada da će početi da stižu već ovog leta.

Na samitu G7, Zelenski je rekao da novi bezbednosni sporazum uključuje američke pošiljke tih ratnih aviona.

Složena pravna problematika

Većina zamrznutih sredstava Centralne banke Rusije nalazi se u Belgiji.

Tanjug/AP Photo/Alex Brandon
 

Prema međunarodnom pravu, zemlje ne mogu konfiskovati tu imovinu Rusiji i dati je Ukrajini.

Nekoliko sati pre objavljivanja odluke G7, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je da će biti "izuzetno bolnih" mera odmazde.

Moskva je saopštila da pokušaje Zapada da iskoristi novac od zamrznute ruske imovine tumači kao kriminalnu akciju.

U februaru je ruski ministar finansija rekao da zemlja ima "načine da odgovori" ako zapadne zemlje zaplene sredstva Moskve.

Evropski zvaničnici su ranije rekli da evropski investitori imaju oko 33 milijarde evra sredstava u Rusiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike